dinsdag 21 oktober 2014

0334 Dictee woensdag 22 okt 2014 (1): dictee 794 (deel 1) √

Dictee - dictees [0334]

Oefendictee 799 (deel 1)

Hierbij de alinea's 1 t/m 3 van dictee 794.

1. Hij mocht het concert pro hospite bijwonen. De mercatorprojectie wordt ook Mercators projectie genoemd. De fischer- en newmanprojectie kom je tegen in de chemie. In Vlaanderen is een pro justitia een proces-verbaal. Ik vind hen een stel prollen. Ook zeïne in mais is een prolamine. Het communistisch manifest van Karl Marx doet als oproep: proletariërs aller landen, verenigt [archaïsch] u. In het Rusland van de Oktoberrevolutie * kende men de proletkult [èh of ee, oe] (kunst en cultuur voor de massa). Zijn prolixe betoog schoot het doel voorbij. Waarvoor wordt Prolog (Programming in Logic) gebruikt? Voor kunstmatige intelligentie, etc.  Een PROM is een programmable read-only memory, een programmeerbaar ROM-geheugen. August Strindberg (Zweeds schrijver) had als epitheton 'de Prometheus van het Noorden'. Prolongabel is verlengbaar en logeabel betekent: bewoonbaar, gerieflijk.
* Huidige kalender: 7 november - Novemberrevolutie

2. Zijn gedrag was hartstikke promiscue, het barstte van de promiscuïteit. De officiële naam voor de duivelsadvocaat in canonisatieprocessen is promotor fidei. Hemelbestormende types zijn prometheïsch. De muskusloop-, de mandarijn- en de carolina-eend [In VD is de volgorde anders …] zijn pronkeenden. Wat heeft 'belatafeld' of 'sansodemelatafel' met een latafel (commode, met laatjes dus) te maken? Niets - bastaardvloek. Begrijp ik goed, dat er geen pronuntii [enk.: pronuntius] meer zijn? Wat is de relatie tussen pro-oestrum en metoestrum? We moeten meer propaganda voeren. Propeennitril is propenonitril. Een propeller is een rotor. Een propretor was een gouverneur in het Romeinse Rijk. Dat is voor nu, pro praesenti, genoeg. Dat ventje is proppiedik. Bij het pausen [reproduce­ren door doorstuiven of cal­que­ren] gebruik je pausdotten. Evie en Annette waren niet alleen tweelingen, maar zelfs ook Tweelingen.

3. Hij is epris van choco-ijsjes. Proprie communia dicere [k] is alledaagse dingen zeggen op gepaste wijze. Propria quae maribus: dingen die echtelieden passen, en propria vineta caedere [tsj]: zijn eigen glazen ingooien. Mr Probz en zijn bandleden hebben propz props 2020 (jeugdtaal, Engels: proper respect) voor hun muziekleraren. Een prosateur is een prozaschrijver en een proscenium is een voortoneel. Een prosciutto [sjoe] is een zekere achterham. Wat zijn proselieten der poorte? Blijft interessant, zo'n prosopopoeia. Ik wist niet dat je 'proselietenmaken' zo schreef. Mooi woord: oxygeneren, 'suzereiniteit' trouwens ook. Een proteus is een zeer onbestendig, veranderlijk mens. Een provem is zowel provo als nozem. Wat door de Providentie beschikt is, is vanzelfsprekend providentieel. De Zeven Provinciën waren de Verenigde Nederlanden tijdens de Republiek.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten