dinsdag 28 oktober 2014

0343 Dictee woensdag 22 okt 2014 (10): dictee 796 (deel 3) √

Dictee - dictees [0343]

Oefendictee 796 (deel 3)

Hier volgen de alinea's 7 t/m 10 van dictee 796.

7. De radiometer is een toestel geconstrueerd door Crookes. Een radler bevat bier en frisdrank. Hij droeg een raf [blauw] uniform (vergelijk de Royal Air Force, RAF). Beschrijf de raffleslamp eens. Een rahout is de sent van de gilling. Die RAI is de Radio Audizioni Italiane (Italiaanse staatsomroep). Een raillas is de verbinding van de railstukken van een spoorweg. De railleur [ee, eu] schudde de stoepier [pjee] de hand. Houd eens op met die raillerieën [spotternij]! Er worden kangoeroewagons [uh] gebruikt bij het rail-routevervoer. Is dat nou een rail-wegvoertuig? Ook Nasser voerde de titel raïs. Een rakel [spaarzaam] en een spriet [verkwister] is altijd iets, maar twee sprieten zijn twee nieten. Een sleis is een rakelijzer. In welk Bijbelboek vind je 'raak niet, smaak niet, roer niet aan' [Kol. 2:21 - geen sport, cultuur, tv, etc.]. Spreek uit: raketting. Bestaan er speciale Rammenfeesten [geboren onder Ram]? Duidelijk: rancunemaatregel!

8. Het RAM is het random access memory, het ROM het read-only memory. Crème brûlée doe je in een ramequin [vuurvast ovenschoteltje] Hoe hoog was de ramingssom? Hij kreeg een ongelofelijke [ongelooflijke] bastonnade. In 1935 is het Nationaal Rampenfonds opgericht. De trommel ging van ramplanplan. Kan een vrouw eigenlijk wel rampetampen [tamp(ie) = penis]? Hoe gaat het verhaal van de rana in fabula (de kikker in de fabel)? De rand is de munteenheid van de Republiek van Zuid-Afrika. Valt een zware krop sla (een sluitkrop) ook onder de kropsla? En de lollo rosso en de lollo biondo? Hoed u voor de randjaus [voetangel]. Het ramadanfeest is het Suikerfeest. Het raneynikkel is fijn, pyrofoor [snel oxiderend, verbrandend] en poedervormig. De rangaku [in Japan: studie van Nederland(s)] is ook voor Nederland interessant. Het woord 'rangoli' [Indiase kunstvorm, vloer- en muurversieringen] komt uit het Oudindisch. Indiase vorstinnen worden met rani's aangeduid. Orangeade is gewoon ranja.

9. Wat is ransomware [gijzelsoftware]? Waar vind je nog raouts [ra-oet, = rout - raut, deftige avondpartij]? Niet fijn, die dissrap. Kouvatten is een kou vatten. Raquettes zijn sneeuwschoenen. Een rara avis in terris nigroque simillima cygno is een kuise vrouw. Naar jihadisten moet je zoeken als naar rari nantes. Rapmusic is rapmuziek [uitspraak]. In zijn bibliotheek staan rarissime [zeldzaam] rariora [zeldzame boeken]. Wat is de RaRo
[his­to­risch: Raad van Ad­vies voor de Ruim­te­lij­ke
Orde­ning]
? In de Westerschelde vind je de Noorderrassen. Hij is een
ras-Amsterdammer, een rasechte Amsterdammer. Mijn keel is zo rauw als een rasp. Een rasoel is een apostel van Allah. Wat moet zo'n raseteur [stierenvechter] met zo'n stier? Aan die raspoetin ging de organisatie ten onder, te gronde. De rassenlijst wordt opgemaakt door het Instituut voor Plantenveredeling te Wageningen. Moet je die rastaquouères [snoeshaan] nou zien. Gooi die hele ratatouille [ratjetoe] maar in mijn pet! Ik ratete [van rating voorzien] dat met een 3.

10. De emoe en de struisvogels zijn ratieten [kunnen niet vliegen]. Zijn nicht was mislukt en een echte ratee. Er waren rationes decidendi, beslissende redenen. Op de kiel wordt vaak ratjepee [soort teer tegen zeepokken] gesmeerd. Rats-boem, het is gedaan. Vergelijk ook:
pats-boem, knots-boem en sjing-boem. De rattenvanger van Hamelen is bekender dan de rattenvanger van Berlijn, denk ik. Op die muur zit rauhfaser. Uit rauwolfia wordt reserpine getrokken. Een ravelijn [buiten vestinggracht] is een demi-lune. Wel graag met ravigotesaus. Een rawah is een moeras, een sawa een nat rijstveld en de desa het platteland. Het rayé is een zeker weefsel. Wat zetten we die raw foodies voor? Een stenen roeland kan moeilijk een razende roeland zijn. Rhythm-and-blues.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten