zondag 5 oktober 2014

0321 Dictee woensdag 01 okt 2014 (18): dictee 791 (deel 2) √

Dictee - dictees [0321]

Oefendictee 791 (deel 2)

Hier zijn de alinea's 4 t/m 6 van dictee 791.

4. Ik stuur je een parvum non parvae amicitiae pignus: een klein bewijs van een allerminst kleine vriendschap. Zoeken op '*sjm*': kasjmier (stof uit Kasjmir), een kasjmiergeit, een kasjmieren sjaal en zich sjmadden (zich laten dopen). De naam 'Pakistan' is gevormd uit de namen Punjab, Afghan, Kasjmir, Sindh en Baluchistan, de combinatie betekent tevens land der reinen. Zoeken op '*shm*': ambushmarketing (zoek op - opvallende reclame rond een evenement van een concurrent), bushmeat (idem - wildedierenvlees), flashmob (flitsmenigte), cashmanagement, establishment, leishmaniasis (aleppobuil,
kala-azar), marshmallow, pashmina (sjaal van zijdeachtige wol van de kasjmiergeit), peshmerga (lid van een Iraaks-Koerdische strijdmacht die op verzoek van Turkije de Koerdische guerrillero's bevecht rond de Turks-Iraakse grens) en trashmetal (heavy metal met elementen van punk).
 

5. Zou zij Jan van pas [geschikte echtgenoot] kunnen strikken? Een passacaglia [uitspraak! - geen g] is een passacaille. Dat is een passagère kwaal (onverbogen: passager - voorbijgaand). Wat is een passagierperser [spitsuren, metro]? Dat boek heeft een dos passé [vlakke, vierkante rug]. Een passe-droit [bevordering tegen de anciënniteit in] geeft scheve gezichten. De back passte naar de midvoor. Een passter is opkoopster van ramsjpartijen. Een passerelle [geen 'luh' uitspreken] is een smalle loopbrug. Met die Passer [sterrenbeeld] kun je geen cirkels trekken. Hij patiencet als
passe-temps [tijdverdrijf]. De arma Christi zijn de passiewerktuigen. Passivisme is geen pacifisme. Wat is het verschil tussen een passloper [bal doorspelen + aan buitenkant aanvallen] en een passer-loper [aanvaller die ook wordt geacht te passen]? Een psyché is een passpiegel. Het pastafarianisme (pastafarisme) vereert het Vliegend Spaghettimonster [quasigodsdienst]. Pastastrikjes worden meestal farfalle [wel 'luh' uitspreken] genoemd.
 

6. Hij schrijft pasteuze [kliederig dik] letters. Niet verwarren: pastiche [slechte nabootsing] en pastis [anijsdrank, pernod(je)].  Tot de pastophoria behoren het diaconicum en de prothesis [in oude kerken]. De zesde symfonie van Beethoven wordt ook de Pastorale (van Beethoven) genoemd. Hij is een pastor fidus animarum fidelium: trouwe herder van de gelovige zielen. Zijn er nog van die pateekes [gebakje, taartje]? Patentgeel wordt ook Turners geel genoemd. Hij is patenthouder van zeker patenthout. Een pater goedleven leidt een goed leven. Hij zou een Frans paternoster bidden [vloeken]. Hij heeft altijd wat, is erg pathisch [ziekelijk]. Jij, rare patien [paa-tien] (snuiter)! Een patmos is een onaangenaam oord. Het eilandje ten zuidwesten van Samos, ballingsoord waar de evangelist Johannes verbleef, was Patmos. In de stamboom werden de patrilineale [vader] verbanden met een liniaal in rood aangegeven. Het gebied van Vaticaanstad is het Patrimonium Petri.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten