donderdag 2 oktober 2014

0305 Dictee woensdag 01 okt 2014 (2): dictee 786 (deel 2) √

Dictee - dictees [0305]

Oefendictee 786 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4, 5 en 6 van dictee 786.

4. Een composer is een zetcomputer. Couch- of sofasurfen is populair. Kun je de Bokma [merk] koud zetten, dan ga ik thee- en koffiezetten. Zullen we dat op sterkwater zetten? Een zevend'halfje is een pietje. Wist je, dat de Heren Zeventien ook wel de Zeventienen werden genoemd? Hij heeft dat kunstwerk mee gemaakt. De afkorting z.g.a.n. staat voor zogoed als nieuw. De zib's [daarmee ligt de uitspraak vast] vinden we in de psychiatrie. Het smidsvuur was ziedendheet. Hij ziegezaagde over het weer. Wie werd met de Zieke Man bedoeld? Het Ottomaanse Rijk. Ziekeneren schijnt van chicaneren te komen. In 1964 verving de Ziekenfondswet het Ziekenfondsenbesluit. Werd toen ook de Ziekenfondsraad ingesteld? De ziekenhuiskokken worden niet door een ziekenhuiskok bereid. Je zult wel de ziekte inhebben over die teleurstelling. Spreek (goed) uit: 'ziektegen'.


5. De ziekte van Bornholm wordt ook wel duivelsgreep genoemd. Die zielenpoot verkeert in zielennood. Hij heeft er zijn hele ziel en zaligheid (zielenzaligheid) in gelegd. Ik had zielsveel met hem te doen. Zielsgelukkig is diep gelukkig en zielsalleen is moederziel alleen. Mijn zielzak [lichaam]  gaat het begeven. Ik herken zigeunse klanken. Wist je dat de Hollandse Noordzeekust de Zijde genoemd wordt? Een zijdeaapje is een ouistiti of sagoïentje. Wat zou dat zijn, een zijdezijdecolleté? Akon is zijdekapok. Onze dominee heeft iets van een zije sok (hij is dus zijig). De getroffen soldaat zou neerzijgen. Misschien kun je in een zijlsloot [uitwatering] ook nog wel zeilen. Hij had zijn verhaal op een zijtje papier geschreven. De mico [zilveraap] 'sprak' in de mike [microfoon].

6. Zij droeg een bontjas van zilverbisam. We kennen de alpendistel, maar een zilverdistel komt écht uit de Alpen. De Zilveren Camera is de jaarlijkse wisselprijs van de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalistiek. Met zilverschub heb je psoriasis. De zilverstad in Nederland is Schoonhoven. Een zilversmid loopt licht argyrie [zilververgiftiging] op. De Zilvervloed, daarmee wordt de Rio de la Plata aangeduid. Piet Hein maakte de Zilvervloot buit. Met betaling in zimdollars [1980, Zimbabwe] zou ik beter af zijn. Wie heeft de zippo [gas- of ben­zi­ne­aan­ste­ker met schar­nie­ren­de klep] uitgevonden? Iemand vroeg aan me, hoe je omega 3- en 6-vetzuren schreef (preciezer: omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren). Ik heb toen verwezen naar een havo 4-klas. Hij verkaste [verkassen] en al gauw daarna vergastte [vergasten] hij ons op een lucullische housewarmingparty. In onder andere chattaal staat OMG voor: oh my God.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten