zondag 5 oktober 2014

0315 Dictee woensdag 01 okt 2014 (12): dictee 789 (deel 2) √

Dictee - dictees [ 0315]

Oefendictee 789 (deel 2)

Bijgaand de alinea's 4 t/m 6 van dictee 789.

4. Och gut (ochot), wat een wurmpje nog! De dominee gaf haar een ochtendbeurt. Ik kijk heel vaak ochtend-tv. Het Occitaans is de langue d'oc. Het groot octaaf is C-B, het klein octaaf c-b. Octodecimo schrijft men ook wel als
18o of 18mo. Hij zou haar liefhebben als zijn oogappel: oculitus amare. De ODD is de oppositional defiant disorder, een gedragsstoornis die gekenmerkt wordt door vijandig en openlijk ongehoorzaam gedrag. Een odium in longum jacens is een langgekoesterde [lemma VD] haat. Het odp is het onderste dode punt [zuiger in cilinder]. De amazone volbracht een ware odyssee door de bushbush. Fungeert de Oecumenische Raad van Kerken nog steeds? Hij bezit meerdere oeds [Arabische luit]. Een oenochoë [mv. oenochoai] is een wijnkan. Het was oerendgezellig. De oersted is de niet-SI-eenheid van magnetische veldsterkte (symbool: Oe).
 

5. Een oepsvraag komt meestal ongelegen. De archeopteryx kennen we alleen van de fossielen. Een oesie is geen geweer maar een oppasser en geleider van een olifant in Myanmar. Esofagitis is een ontsteking aan de oesophagus. Verwante termen met slokdarm zijn: sclerodermie en refluxesofagitis. Bestaat de Biblebelt uit oesterdorpen? Oestradiol is een van de eierstokhormonen. Ze hadden een offday off Broadway. In de officiersmess zat hij met zijn Zwitserse officiersmes te spelen. Ofidiofobie is ziekelijke vrees voor slangen. Een ofos is een opgeblazen fietsopstelstrook. Hij is kaal oftewel zonder haar. Je doet het maar ofte niet. In het Pools kun je ogoneks [teken onder letter] tegenkomen. Heb jij ooit van Okkie Tuinboon gehoord [kinderroep, melodie: Oranje Boven]?
 

6. Een oksenaar is een horloge. Oleds zijn organic light emitting diodes. We gedenken olewesjolem (hem zij de vrede) Piet. Aan die olibrius [opschepper, snoever] hebben we geen behoefte. Ik heb de machine zopas nog geolied. De oliekeerring is kapotgegaan. Een peak oil (oliepiek) is een piek in de wereldwijde olieproductie. Eigenlijk ben je dan toch wel olieslim. Oliezuur is een andere naam voor
cis-9-octadeceenzuur. Oligemie is een verminderde hoeveelheid bloed in de bloedbaan. De olla podrida is een eenpansallegaartje. Lastig, zo'n OLK of SOLK [(somatisch) onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten]. Een oloisiketi hangt om de hals. Hij bewaarde een olympische kalmte. Mensen van goeden wille doen dingen soms om des lieven vredes wil(le), om vredeswil. Het uur is om (van de academische promotie): hora est! Een ombrelle is een parasol. O Here, bad de jood, o mijn God, omein [= amen], omein. OMG, oh my God!

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten