zondag 5 oktober 2014

0316 Dictee woensdag 01 okt 2014 (13): dictee 789 (deel 3) √

Dictee - dictees [0316]

Oefendictee 789 (deel 2)

Dictee 789, alinea's 7 t/m 10.

7. Zou een omphalos helpen bij omfalitis? Het behoorlijk omkade voorland ligt nu dus droog. Het Brugse Ommeland is een toeristische trekpleister. De afkorting z.o.z. staat voor zie ommezijde. Omne animal post coitum triste, praeter gallum qui cantat: na de coïtus is elk dier terneergeslagen, behalve de haan, die kraait. Die medewerkster heeft zich omhooggeneukt. Een omnis homo is een factotum. Hij werd omnium consensu, eenstemmig, verkozen. De OMR is de Omanitische rial, de SAR is de Saoedi-Arabische (ook: Saudi) riyal. Mijn zoon kan niet komen, omreden dat ie ziek is. De Omroepwet van 1967 is vervangen door de Mediawet van 1987. Je moet rechts omslaan. Een OMT is een outright monetary transaction. Wanneer leefde Godfried van Bouillon? Als hij niets anders te eten had! De Franse Omwenteling is van 1789.
 

8. Omwille van, ter wille van de kou ging de cv een graadje hoger. Zij vormen een niet onaanzienlijke familie. Onchocerciasis is rivierblindheid. Als je onder dak bent, heb je onderdak. Ze heeft veel in overtijd gewerkt, maar nu is ze over tijd. De Commissie van Openbare Onderstand was de voorloper van het OCMW. De ots is de ondertoezichtstelling. Daar loopt een onderzeese telegraafkabel. Zijn gedrag is vaak ondoorgrondelijk, niet te peilen. One for the road [afzakkertje voor onderweg], moet het onehitwonder [artiest met maar één groot succes] gedacht hebben. Hij kreeg een oneirodynie [nachtmerrie]. Hij viel in ongenâ. Het feest der ongezuurde broden is het Mazzothfeest van 15-22 Nisan. Je moet dat wel geheimhouden. Zij is nog familie van mij, maar erg onna. De ondertitel van de Palamedes van Vondel is Vermoorde Onnozelheid. Onnozele Kinderen = onnozele-kinderendag.
 

9. Dit project is on hold [in de ijskast] gezet. De Onoverwinnelijke Vloot was de Spaanse Armada in 1588. Ze kunnen zich niet meten met ons en ons gelijken. Dat kwam ons zeer te onstade. Je bent toch ook wel een onte vuilak, een onterik. Dejeuneren doe je met een dejeunertje. Je kunt dat ook voor déjeuners dînatoires gebruiken. Wie goeddoet, goed ontmoet. Ik ben inmiddels helemaal ontplucht. Hij is in de(n) Heer ontslapen. Het paspoort werd ontsterd: de J [WO II, Jood] werd verwijderd. Haaienvinnensoep is ontvind. De boekhandelaar ontwaarde een nieuwe klant en ontwaardde de boekenbon. Veel wild heb ik zelf ontweid (met een weimes). De parochiaan heeft de hostie ontwijd. Leidens Ontzet, het ontzet van Leiden, vond op 3 oktober 1574 plaats. Een prince van Orangiën ben ik vrij onverveerd. Een onychia is een ontsteking rond de nagel.
 

10. De onychitis is de ontsteking van het nagelbed. Hoeveel Onze-Lieve-Heren en -Vrouwen ze daar wel niet hebben … De oo [onderofficier] was werkzaam bij de afdeling O&O [Onderzoek en Ontwikkeling]. De woorden 'oögenese' en 'oogenten' lijken wel op elkaar. In de ogen van vogels en reptielen kun je pecten [oogkammen] aantreffen. De oogvlek komt voor is een primitief gezichtsorgaan, o.a. bij de medusen - vlinders (of medusa's, enk.: medusa). Oordjesband is band dat een oortje de el kostte. Je kunt het beste oordje-zeker spelen. Het RIOD is het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Wie oorlogswinst (OW) maakte, is een ow'er of oweeër. Het pythisch (delfisch) orakel was dat uit Delphi. Oortjespasta is orecchiette.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten