zondag 5 oktober 2014

0313 Dictee woensdag 01 okt 2014 (10): dictee 788 (deel 3) √

Dictee - dictees [0313]

Oefendictee 788 (deel 3)

Bijgaand de alinea's 7 t/m 10 van dictee 788.

7. Wat doet een lithotriptor [cystoscoop]? Antwoord: nefrolithiase [nierstenen] bestrijden. Die niersteiner is een lichte rijnwijn. Is een nietpistool nou ook een niet-pistool? Tussen niets- en alleszeggend zit nog wel iets [weinigzeggend]. Het Joods Nieuwjaar is Rosj Hasjana, feest op 1-2 tisjri (september/oktober) dat de tien boetedagen inleidt die met Grote Verzoendag eindigen. Een nieuwlinkser had Nieuw Linkse ideeën. Dit boek is nog in nieuwstaat. De nieuwzeelanders [konijnen] planten zich sneller voort dan de Nieuw-Zeelanders. De val van de Muur, ni(si) fallor, als ik me niet vergis, was in 1989. Nife is nikkelijzer en een nifeaccu is een nikkel-ferrumaccu (nikkel-ijzeraccu). Ze hebben hem genifterd [Bargoens: doden]. Komen de nijlgans en de nijlgau oorspronkelijk bij de Nijl – het niveau bepaalden ze met een Nijlmeter – vandaan? Het hoornvee nijtte. De Nijmeegse Vierdaagse is niet zo maar een vierdaagse.
 

8. Het NIK is het Nederlands-israëlitisch Kerkgenootschap (overkoepelend orgaan van Asjkenazische joodse gemeenten in Nederland). De Nikkei is de Nihon Keizai Shimbun (beursindex van Tokio). EDTA is ethyleendiaminetetra-azijnzuur. In 1566 is het Verbond der Edelen gesloten. Trouwens: 1566 komt veertigmaal (veertig keren) voor in VD, in allerlei verbanden. Hij heeft een eel [edel] gemoed. Callus is eelt en calleus is eeltig. Het eemien is de Saale-Weichsel interglaciale tijd. Als één man vonden ze dat ik het als een man moest dragen. Zij is een Van Lennep en wij hebben een jeroenboschachtige Jeroen Bosch gekocht. De paar dagen om Sint-Jan is het hafttijd. Niet alle kijkers zijn kopers, maar een niko is niet-koper. De opbrengst was geen niks en geen naks. Bloteriken staan helemaal in hun nakende niksie.
 

9. Nil (ad)mirari (ook: mèden thaumazein): zich over niets verwonderen. Ni(hi)l conscire sibi: zich van geen kwaad bewust zijn. De mortuis nil nisi bene: over de doden niets dan goeds. Dinka's en Bongo's zijn Nilotische volken. Verwar ninjutsu niet met jiujitsu. Ninevé – met Ninevieters of Ninivieters – was een Bijbelse plaats (geen Bijbelplaats) en Ninove -  met Ninovieters – ligt in Oost-Vlaanderen. Lastig: baklava eten met een balaclava [bivakmuts]. Houd jullie bakkesen! Balebale's zijn rustbanken. Een nitpicker is een foutspotter. Het woord 'niveasyndroom' heeft niet te maken met zonnecrème, maar is afgeleid van ' niet in voor- en achtertuin'. Het was nive candidior: witter dan sneeuw. Een nivometer is een sneeuwmeter. Een nixer behoort tot de generatie X (generatie nix) en niet tot de generatie Einstein [einsteingeneratie, apenstaartgeneratie. daartoe behoort de einstein en de leonardo].
 

10. Een nixfactor is geen x-factor. De NLD is de nonverbal learning disorder, leerstoornis gekenmerkt door problemen met de non-verbale communicatie. De NLDA is in Nederland de Nederlandse Defensieacademie (de vroegere KMA). Wat is het nocebo-effect [brengt schade toe, vgl. placebo]? Hij zei onder meer dat ik zo nodig de pot op kon. Je moet niet muggenziften: nodum in scirpo quaerere. Tussen 'noedels' en 'noodles' hoor je geen verschil. Wat is een nokklamp [geen lamp]? De noli me tangere is de mimosa, het kruidje-roer-mij-niet. De dader – nomen nescio, de naam weet ik niet, N.N. – ligt op het kerkhof. De nomenklatoera was de communistische (partij)bureaucratie.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten