dinsdag 28 oktober 2014

0340 Dictee woensdag 22 okt 2014 (7): dictee 795 (deel 3) √

Dictee - dictees [0340]

Oefendictee 795 (deel 3)

Hierbij dictee 795, alinea's 7 t/m 10.

7. Een graue Eminenz is een éminence grise. Ook in Plathaags en Hagois is een haik een vrouwenkleed en een kaïk een vaartuig. Verrukkelijk, dat Häagen-Dazsijs [niet in wdb.]. Met één houw kliefde hij de hauw. Niet elke hoge school is een hogeschool. De ichtyologie is de viskunde. IChThUS betekent: Ièsous Christos Theou Huios Sotèr. Geef enkele voorbeelden van hypallage's [een goed glas wijn]. Wil je me soms de dood injagen of in drijven? Mijn sigaar, ik ga er de brand in steken. Die janweetal en dat lijsjeweetal vormen een echt paar. Kleine Job, Joppie, zal wel weer het kind van de rekening zijn. De jonge turken werden ook wel jonge wolven genoemd (naar een politieke beweging in Turkije in de eerste twee decennia van de twintigste eeuw). De ja- en nee-stemmen zijn geteld. Een jasser jast [piepers]: Yasser Arafat kan dat niet meer. Ik stuur een paar jpegs [joint photographic ex­perts group (beeldbestand in JPEG-formaat)] mee. Zijn kanis is geen ponem. Vroeger kon je nog behoorlijk je kandjes [kandidaatsexamen] halen.

8. Een hoogleraar is
kat' exochen [per definitie] een geleerde. Een karyoloog [celbioloog, celkernen] bestudeert volgens mij karyocyten. Dat is Latijn voor mij en Chinees voor haar. Zijn kariatidenverzameling [vrouwenbeeld, schraagbeeld] mag er zijn. Je moet een kat niet in zijn kattengat kijken. Met dat kat-in-de-zak [stof] kochten we een echte kat in de zak. De absolute temperatuur is nu 373 kelvin (K). VD, is een klinge [niet meer in VD] nu ineens geen kleefkruid meer? De Koninklijke Marechaussee wordt afgekort tot KMar en het Korps Mariniers tot KMarns. Klits klats (ook: klets) klander(e), van de ene bil op de ander(e). Zullen we de koffer in duiken? Het startblok is de verhoging vanwaaraf zwemmers bij wedstrijden het water in duiken. Kondt ge maar vliegen! Dat is een spiermassa van komsa [die er zijn mag]. Een k-Marokkaan is beslist geen knuffel-Marokkaan … Bij een kop-staartbotsing zitten de wrakken echt kop aan staart.

9. Een kooltje vuur [stukje kool] kun je beter niet bij een kooltje-vuur [plant, adonis] zetten (en omgekeerd). De kortte van het circuitje viel op. Zijn kroeze haren wapperden in de wind. Is Piet al langs geweest? De laserstralen speelden rond de mond van die lazerstraal. Wil je een glaasje limonade gazeuse? Ben je nou helemaal van lotje getikt? In Malmö's binnenstad is het goed toeven. In die mallenfabriek gebruiken ze (g)een mallejan [palensleep]. De toeristen genoten van Manneken en Jeanneke Pis [beide niet in wdb.]. Het liefst wilde hij zijn maîtresse maitriseren. Hij had meise buikvlinders. Mijn wens: je vrouw
mens-erger-je-niete nog lang en gelukkig. Ik zoek eigenlijk nieuwzilver én oud zilver. We verschoven ouguiya's over het ouijabord. Hij bekleedt nu de overstenrang. Mag ik een (cham)pagne? O, je bedoelt een sjampie! Bij de oude Grieken was een palaestra een sportveld.


10. Parsimonie kun je linken aan 'simpel', parcimonie aan 'cent' [zuinig dus]. Waar zijn in deze stad die (vermaledijde?) P+R's, of heten ze hier K+R's? Antwoord: bij het station! Droegen pasja's pashmina's en komen die van de kasjmiergeit [uit Kasjmir]? Een patjakker die veel patat eet, kan een padzak worden. Die kruiden zijn berepedis [uh, ih]. Het woord 'passé' is passé. De liefde bedrijf je penages [voorzichtig]. We hadden een pico bello vakantie. We zien elkaar in Phnom Penh [niet in wdb.]! Bij plaatsgebrek is er plaats te kort. Die privégesprekken hadden een hoog Privégehalte [blad]. Ze legden hem op het procrustesbed. Het hutchinson-gilfordsyndroom [progeria, snel verouderen] moet je zeker niet verwarren met het syndroom van Guillain-Barré [guillain-barrésyndroom = spieren, verlamming]. Pur is polyurethaan.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten