dinsdag 21 oktober 2014

0335 Dictee woensdag 22 okt 2014 (2): dictee 794 (deel 2) √

Dictee - dictees [0335 ]

Oefendictee 794 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4, 5 en 6 van dictee 794.

4. Het lijkt bijna een contradictio in terminis: provitamine A is bètacaroteen. Is een proxyserver hetzelfde als een firewall? Van muzikale prozac knap ik altijd op. Als je prude [preuts] bent, lijd je aan pruderie. Moet iedereen een prud'homme hebben? Van pruimtabak kun je een kees, een pruim tabak, maken. Dat spul kun je wel prullenbakkeren. Een prulpoëet is een feniksdichter. Het PSA is het prostaatspecifiek antigen. Mijn vrouw is naar de psych. Psilocine, psilocybe en psilocybine hebben allemaal met paddenstoelen te maken, psittacose (psittacosis) en psittacisme niet: dat zijn papegaaienkwesties. Tegenover de fysiek staat de psychiek. Wat houdt de Psychopatenwet in? Psychrofiele bacteriën gedijen het beste bij lage temperatuur (antoniem: psychrofoob). Te koelen wijn deed men bijna altijd in een psykter.

5. PTC schrijf je in het Nederlands als fenylthiocarbamide. Met ptca's (percutane transluminale coronaire angioplastiek) worden gewoon dotterbehandelingen bedoeld. Hij excuseerde zich publice [tsj]. Herken je die: de publicatiebias [wetenschappelijke resultaten]? Het ptolemeïsche gesternte omvatte 48 sterrenbeelden. PTH is het parathyreoïd hormoon. Wellington schijnt gezegd te hebben: "Publish and be damned (Publiceer het en wees vervloekt)." Ze droeg een puce [puus] (vlokleurig) jack. De pudenda zijn de uitwendige schaamdelen. De Pueblo-indianen vormen kennelijk volgens GB een volk. Zij leven in een pueblocultuur van pueblonederzettingen. Dat is het puikspuikje van de zalm. In de bergen zei hij: "Kijk, dit is nou een klastisch (gruisvormig) gesteente." Hij is een Pietje Pu(c)k.

6. Spreek correct uit: 'puitaal' (het is geen schuttingtaal, dus). De pukcode is de personal unblocking key-code. Slaat hij nu een push of een pull? Een pulli is een pull, een pullover, een truivest. Haal je dat: 50 pull-ups? De pulppers drukt haar genre. Wat heeft pulsen [huizen leeghalen, Joden, WO II --- >) met de firma Puls te maken? Een pulszeef is geen mijn- maar een deinmachine. Punaisepissers zijn experts in punaises poetsen. Boksers kunnen aan dementia pugilistica lijden. Punctum, basta! Het punctum saliens is der springende Punkt. Ponderen is met een unster wegen. Een moeilijk woord voor trouweloosheid is fides Punica (Carthaagse trouw). Wanneer was de derde Punische oorlog? Een punkie [punker] is punky [punk]. Dat punt [eenheid voor hoogte drukletters] is drie achtste millimeter. Hij was puntelijk op tijd. Het potlood en Ajax waren punteloos. Ik pakte hem bij zijn puntje, puntje, puntje.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten