zondag 12 oktober 2014

0326 Dictee woensdag 08 okt 2014 (3): dictee 792 (deel 2) √

Dictee - dictees [0326]

Oefendictee 792 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4 t/m 6 van dictee 792.

4. Zo'n Vlaams kortverhaal [NL: kort verhaal] is toch wel iets heel bijzonders. Het apostolicum, het credo, het symbolum apostolorum, is de apostolische geloofsbelijdenis (in twaalf artikelen), de geloofsbelijdenis van Trente. Het grote credo, het symbolum
Nicaeno-Constantinopolitanum, wordt in de eucharistieviering gebruikt. Kan een knuffel-Marokkaan een excuustruus of -guus vervangen? Wist je, dat de Piëriden de muzen zijn? Je herkende haar zo, die pierrette. Hij is even naar de piesemopsantee (puis-je m'absenter? - toilet). Hij is een scharrelaar, een malle pietje. Ha, daar is Pieterbaas met speculaas. Eigenlijk was, wat Piet Hein deed, ook pietheinen [stelen. roven]. Een pifont [picture] bevat bijzondere tekens. Zo'n jeruzalemmer (zijdenhemdje, pigeon - appel) kun je stoven. Het piggelmeesyndroom verwijst naar het bekende stripverhaal Van het Tovervisje.
 

5. Wat een mooie pigskintas (GB, VD ook: pigskin tas)! De Sorores Pauperis Infantis Jesu (Zusters van het Arme Kind Jezus) dragen als afkorting P.I.J. Een pijjekker is een wambuis. Hoe zit het met 'amor'? Wel: amor (de liefde – verouderd als literaire taal ook wel met hoofdletter – of een beeldje van Amor, de liefdesgod – net als Cupido en (Grieks) Eros), een amorspijl is een pijl van Amor en hou en trouw: (stad Gent: Fides et Amor). Met '*amor*'zijn er honderden (100'en) treffers, een selectie: amorce (klappertje), amor Dei (liefde tot God), amore et labore: door liefde en arbeid, amor et deliciae generis humani: lieveling van de mensheid, amor habendi: (behept met) hebzucht en amor sceleratus habendi: vuige hebzucht.
 

6. Ook: con amore iets doen, een fata morgana (!), namorgen (!), oboe d'amore, piccola morte, die man is polyamoureus, (keulenaar of) samoreus (!) (grote aak op Samber en Maas), vestigia amoris: de sporen der liefde en een viola d'amore. Kleilei is argilliet. De reuzenaronskelk wordt ook penisplant genoemd. Het bedrijf heeft een complete make-over ondergaan. Pijlgewichten sluiten in elkaar. Niet alle hout is pijlhout. Hij wist het pijlsnel en pijlscherp te verwoorden. Langs de rijkswegen zie je nog weleens een pijlwagen [Ja, die ...]. Zou die peilstok in die pijlstok [schacht van pijl, vuurpijl] passen? Het pijpenstrootjemoederkoren [schimmel: Claviceps microcephala] tast ook riet aan. Dat hotel heeft heel wat pijpenladeachtige kamers. Hij leed aan phpd: pijntje hier, pijntje daar. GB is puristisch: pijplijn, van VD mag pipeline ook [2020: GB ook!]. Bij de brandweer lullenman, thuis lulleman.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten