zondag 5 oktober 2014

0310 Dictee woensdag 01 okt 2014 (7): dictee 787 (deel 3) √

Dictee - dictees [0310]

Oefendictee 787 (deel 3)

Hierbij de alinea's 7 t/m 10 van dictee 787.

7. Langs de weg stond een lieveheer. Ik moet nog naar de kine [ie, ee]. De schrijfwijze van kijk- en luistergeld is eigenlijk wel logisch. De
K2-top is iets anders dan een G8-top. Hij is ooit in Indochina en de Sovjet-Unie geweest. 't Is witte flip met die twee [koek en ei]. Dat lichtgeroosterde (licht geroosterde) brood is heerlijk. In a [GB mogelijk ook 'een'] split second was het gebeurd. Je zult wel in de piepzak zitten. Ik blijf het maar herhalen: de pH is de zuurgraad (pondus Hydrogenii, potentia Hydrogenii). De sjiieten en soennieten beschuldigden elkaar wederzijds. Was dat het hele kerseneten? Met hoge heren is het kwaad kersen eten. Het lijkt moeilijk, maar dat is het hele eiereneten (eiereten). Met Pasen zullen velen weer eieren eten. Loop toch niet zo te hannesen! Bij het haringkaken wordt er haring gekaakt. Een Vendéeër heeft meestal Vendéese roots.
 

8. In de goud- en zilverwinkel werd het bij de overval gooi-en-smijtwerk. Wat houdt het begrip 'vertu héroïque' in? Het omgaan met een baton lijkt wel een tour de bâton. Het verrichten van die
hand-en-spandiensten vereiste kunst- en vliegwerk. Pakoeli is geelharthout: behoort dat net als bruinharthout tot de hardhoutsoorten? En in de kern van een boom zit harthout. Een tijdlang heb ik geloofd, dat je 'hasj' net als 'hashtag' schreef. Met een nuke [kernwapen] een nuka [nuchter kalf] doden is vele malen erger dan met een kanon op een mug schieten. Een tranquillizer als benzodiazepine is goed voor je tranquilliteit. Zij leert het manicurevak [GB]. De Kolossus van Rhodos is een reuzenbeeld (zeg maar reuzereuzenbeeld) en tevens wereldwonder. Saevis tranquillus in undis: rustig te midden van de woeste golven. Is het carottespel [verdedigend voetbal - ook: catenaccio] in Italië uitgevonden?
 

9. Een carottentrekker zal (bij benadering) een karotte trekken, lijntrekken. Ze stonden in queueën (queues) om te gaan keuen. De ebola-epidemie is moeilijk te bestrijden. Geef tante-n-eens een kusje! Die karaktermoord zou nog lang na-ebben. Beter een naë buur dan een verre vriend. Het getal van Avogadro wordt aangeduid met NA of L. Ze was nymphe du pavé in opleiding bij de naaischool. In naam des konings is op gezag van de Koning. Een trustee beheert onder eigen naam eigendommen van een ander. Nadat hij het applaus naar zich toe getrokken had, werden de gordijnen toegetrokken. De naastbeste oplossing is niet altijd verkies(e)lijk. De linksbuiten zou naast schieten. Dat was naatje pet: hij mikte op de kerktoren, maar zou misschieten. Mag je een carbonkopie wel een cc noemen? Een nabal is een nors man, geen afterdanceparty (afterdanspartij).
 

10. De transactie vond niet voor- of na-, maar onderbeurs plaats. Een nabi is een profeet van Allah. Hij maakt zijn naaktschilderingen nach berühmten Mustern, naar beroemde modellen. Iemand een goede nacht zeggen is goedenachtzeggen. In het kantmuseum in Brugge vind je weinig over Immanuel Kant. In uitspraak is er niet veel verschil tussen 'diareeks' en 'diarree'. De stripfiguur Bianca Castafiore is de Milanese nachtegaal. Waar hoor je die nog: de vinken- en de nachtegaalsslag? Een kodkod is een nachtkat. Hij heeft een goed nachtzien. NADH [hydrogen, 4 woorden] vertoont zich als NAD (nicotinamideadeninedinucleotide) in cellen van levende wezens.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten