zaterdag 4 oktober 2014

0307 Dictee woensdag 01 okt 2014 (4): dictee JeeBee √

Dictee - dictees [0307]

JeeBee dictee 2014 (vrijdag 03-10-2014)

1. In de hofstad kwam het kortgeleden tot trammelant tussen twee groepen radikalinski's: de ene representeerde het oranje-blanje-bleu, de andere zwaaide met Al Qaidavlaggen. 

2. Het was geen clash tussen een fascistische falanx en
Saoedi-Arabisch [ook: u] geïnspireerde stadsguerrilla's, noch tussen sympathisanten van de jammerlijk verspreide jezidi's en mensen die net als oud-minister-president Van Agt opponeren tegen de beweerdelijk pro-Israëlische Midden-Oostenpolitiek van de regering.


3. Goed beschouwd leken het eerder adolescenten uit de lagere blanke bourgeoisie, vooral rancuneuze kleinburgers dus, en daartegenover Marokkaanse, althans islamitische lompenproletariërs – een analyse die overigens niet gebaseerd is op diepgravend onderzoek onder gerandomiseerde geënquêteerden.

4. Ee n freelancejournalist zou een gemillimeterde hooligan hebben gezien die over een touchscreen swypete *; tezelfdertijd had een gedistantieerde waarnemer een mediterraan type zijn smartphone zien opbergen, waarmee deze zo-even zijn in nikab gehulde partner een bericht had gewhatsappt of ge-cc'd.
* Dat is eerder swipen; letters typen = swypen.

5. Vooralsnog is men geëmotioneerd over de rol van de burgemeester, maar te zijner tijd zullen wel wat contestanten in de rechtszaal terechtkomen ter zake van belediging, en dan zullen sommige advocaten de politieke missie van hun cliënten te berde brengen als ging het om heuse verzetsstrijders – zij het vooral voor de bühne.

6. Andere, minder geïnspireerde pro-Deoadvocaten uit dezelfde confrérie beperkten zich tot een staccato geuite monoloog waarin de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie wordt bepleit, hoewel het een fait accompli is dat voor een officier van justitie de weerlegging van zo'n verweer doorgaans appeltje-eitje is.

7. Toch rijst steeds weer de vraag: hoever (!) mag men gaan in het choqueren van anderen? De officier van justitie haalt daarvoor ongetwijfeld het mierenneukersarrest [ook: M - als eigennaam] van de Hoge Raad aan en zal wijzen op het belang van de context, maar uiteindelijk zal hij zelfs voor de habitué niet het (!) bagno [gevangenis, niet: de banjo] rekwireren.

8. Wat het befgajes zal beslissen is een enigma, een mysterie waaraan conform het lex-certabeginsel ** toch ooit een einde moet komen.
** Duidelijkheid over wat strafrechtelijk vervolgd wordt.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten