dinsdag 21 oktober 2014

0336 Dictee woensdag 22 okt 2014 (3): dictee 794 (deel 3) √

Dictee - dictees [0336]

Oefendictee 794 (deel 3)

Hierbij dictee 794, alinea's 7 t/m 10.

7. In het casino speel ik soms punto banco [tegen de bank]. Een ocel is juist geen facetoog [maar: puntoog]. Purper van Cassius is goudpurper. Sommige dicteefanaten zijn een purus putus (en ze zijn dus pure pute - hebben maar één gezichtsveld). Ze heeft een pushy [dwingend] karakter. Putatief recht [alleen in gedachte(n) rechtsgeldig] geldt dus niet. Die freatofyten (putplanten) redden het wel. De putsch van Kapp vond in 1930 plaats. Hij sloeg vanaf de green een putt. Een puttee bestaat uit beenwindsel voor militairen. Geinig, zo'n putto [naakt kinderfiguurtje]. De PVDA is de Partij van de Arbeid, een Belgische maoïstisch-leninistische politieke partij. Hoe groot is de p-waarde [probability]? Een pycnicus is van het pyknische type. Hij is altijd vergezeld van zijn pyladessen [trouwe metgezellen]. Er staan nu pylonnen (felgekleurde kegels) voor die oude pyloon (Oud-Egyptische tempel). Een bucardo was een inmiddels uitgestorven pyreneeëngeit. De wilde pyrethrum is de wilde bertram. Is dat 2-, 3- of 4-pyridyl? Wat pyroclastisch [door vulkaan uitgeworpen] begint, kan zich heel goed klastisch [gruisvormig] ontwikkelen.

8. Die pyrograveur [houtbrander] levert gaaf werk. Het pyrronisme stamt van Pyrrho. Een löyly is een opgieting (uit het Fins). Het RS-virus (RSV) is het respiratoir syncytieel virus. Qualy's (quality adjusted life years) zijn kostbaar, letterlijk en figuurlijk. De Qatarese rial wordt aangeduid met QAR. De qi dao is een Tibetaanse meditatietechniek, net als de qi gong uit China. Een QL-lamp is een quartz-lightlamp, een kwartslamp. Zo'n QR-code is handig. Een QSO is een quasi-stellar object, een quasar. De encycliek Quadragesima anno van paus Pius XI is redelijk bekend, ook bij niet-rooms-katholieken. Prachtig vak, die aritmetica. Een quadruple bogey mag je wel een wereldprestatie noemen. Een heel erg prangende vraag is een quaestio vexata (ook: vexata quaestio). Qualibet ex re: door welke oorzaak dan ook. Qualis ab incepto: zoals hij (zij, het) in het begin was.

9. Barbertje moet quand même hangen. Overigens hangt een barbertje onder een kastplank. Hij zal nooit zijn quant-à-soi [moi] [deftigheid] verliezen. Zo'n quantité négligeable merk je toch niet op? Quantum in me [wat mij betreft] gaat de party gewoon door. Ik geef mijn mening quantum valeat [zoveel die waard is]. Wat omvat de quartaire sector van de economie? De veel­al col­lec­tief ge­fi­nan­cier­de ac­ti­vi­tei­ten, bv. zorg, on­der­wijs, cul­tuur en open­baar be­stuur. Het quartair is de vierde en jongste periode van het fanerozoïcum. Ik word niet graag herinnerd aan mijn quart d'heure(s) de Rabelais. Tiercés zijn trio's, maar quartés [kansspel, wedden op 4 paarden]? Met quartets [4-voudige lijn in het spectrum] kun je niet kwartetten. Qua talis - als zodanig - is dat wel terecht. In welk katern wordt het lottowoord 'quatern' [vier nummers loterij die er bij één trekking uitkomen] beschreven? 'Zesletterwoord' is overduidelijk een veertienletterwoord. 'Planking' [foto van je zo stijf als een plank] staat al wel in het woordenboek, 'whaling' [2020 nog niet in wdb.: walvisvangst] zal wel volgen. Quatre-mainsspelers spelen doorgaans quatre-mains stukken (quatre-mainsstukken).

10. Een quatre-quarts, een evenveeltje, is een cake van gelijke delen bloem, suiker, boter en eieren. We hebben helemaal geen putsch voorbereid, quatsch! Valt een gebeurtenis uit 1483 nu in het trecento of het quattrocento? Trap er niet in: een qubit is een kwantumbit. In Spanje denkt men: hoe zit dat, qué? Die meubels zijn gemaakt in Queen Annestijl. Queenies zijn tootschoenen noch pumps. Dat was, quel spectacle des dieux, ein Schauspiel für Götter. Houd dat
qu'en-dira-t-on [praatje] maar voor je. Als voorgerecht hadden we quenelles [balletje, worstje]. 'Queun' [kjoe-wuhn] blijft een lastig woord. Quickpil [zaadpil met verkorte kiemperiode], geen poisonpill [bescherming bedrijven tegen overname]. Vanavond, quién sabe [kie-jèhn-saa-buh] (wie weet)? Ik gooide zowaar een quine [dobbelen: 2 vijven, anders: 5 nummers in één rij].

 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten