zondag 5 oktober 2014

0320 Dictee woensdag 01 okt 2014 (17): dictee 791 (deel 1) √

Dictee - dictees [0320]

Oefendictee 791 (deel 1)

Dictee 791, alinea's 1 t/m 3.

1. Wat is het verschil tussen papier collé [collage] en papier-maché [deeg van papierafval]? Hij rekende die papers tot zijn paperassen. Dames hebben soms papillotjes [papiertjes] in het haar. Waartoe dient een papiniaanse pot? Koken, steriliseren, voorloper autoclaaf. Hij kent zijn pappenheimers. De eigenschappen van Papoea's zijn Papoes of Papoeaas. Wat is het papsyndroom [niet verdragen van melkgerechten - aan maag geopereerden]? Hoe kijkt men aan tegen dat
parabiose-experiment [kunstmatige vereniging 2 individuen]? Dat doe je nu wel, maar dat is puur om je geweten gerust te stellen: par acquit de conscience. Die Paradijsvogel [sterrenbeeld] zingt niet. Een paradis artificiel ontstaat algauw bij gebruik van stuff. Hoe heten die lelietjes, Van Dale? Antwoord: lelietjes-van-dalen. Een paraenese is een opwekking tot deugd. Wil je mijn dicteeparafernalia eens zien? Een parafimose [parafimosis] is een Spaanse kraag. Een parg of parag is een kletskop (favus = hoofdzeer, niet: kletskous!). Een beetje paragnost kan gedachtelezen.
 

2. Wel goed uitspreken: invaliden en paragliden. Parallellijnen zijn evenwijdig. Paramnesie kun je ook verwoorden met déjà vu of fausse reconnaissance. Het para- of hevearubber komt van de boom Hevea brasiliensis. Ook goed uit te spreken: paraski (en parasolden). Dat wist je: parathion is di-ethylnitrofenylthiofosfaat. Het parathormoon (PTH) is een parathyreoïd hormoon. Paraxyleen is 1,4-dimethylbenzeen. Bij het dammen vormen Jos en Pieter een par bene comparatum [tweetal dat aan elkaar gewaagd is]. Een paravent is een kamer-, tocht- of windscherm. Een poelepetaat is een parelhoen. De nonparel is een klein lettertype tussen parel en galjard (gaillard) in. De cerebrale parese (CP) is de hersenverlamming. Parfait à la vanille is vanille-ijs, parfait-amour is rode likeur, met citroen- of bergamotolie en parfait au café is, zoals bekend, koffie-ijs.
 

3. Ik ben mijn pardessustje [overjas] kwijt. Par pari respondere, paria paribus referre, paria paribus respondere: met gelijke munt betalen. Parijs' burgemeester ging lelijk in de fout. Enigszins geelachtig marmer, van het eiland Paros, is Parisch marmer. Hij werd ontboden ten parkette van de officier van justitie. Hier wordt gewerkt par le droit du plus fort, volgens het recht van de sterkste. Dat doen vrouwen: parler chiffons [vrouwenpraatjes]. De dichter ging op de Parnassus stijgen. Zij vormden een edel broederpaar, par nobile fratrum. Welke parochievicarie [jaarlijkse inkomsten] was dat? Het orkest zat in het (de) orchestra. Ze vinden me allemaal parra [paranoïde]. De Parthen werden later door de Perzen overwonnen. Is het Grootboek der nationale schuld eigenlijk een groot boek of niet? Een rechter mag geen parti-pris [vooringenomenheid] hebben. Wat zou dicteecrashen toch wel niet inhouden?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten