zondag 5 oktober 2014

0308 Dictee woensdag 01 okt 2014 (5): dictee 787 (deel 1) √

Dictee - dictees [0308] 

Oefendictee 787 (deel 1)

Hierbij de alinea's 1 t/m 3 van dictee 787

1. De aurora australis is het zuiderlicht (en de aurora borealis …). Hindeloopen, het Fries Venetië, was ooit een Zuiderzeestad(je). Ik heb zukke leuke buren. Je bent toch niet doof, zulle? Je krijgt zure zult op de boterham. Morgen gaan we zumbaën. Een zummara [houten blaasinstrument] kan op twee wijzen bespeeld worden. Heeft die zustersschool banden met zijn zusterschool? R&D is de zuurstof voor de economie. Met de afkorting aka [ee-kee-ee] wordt een alias bedoeld (also known as). Zuurstofstaal is LD (Linz en Donawitz). De zuurzak heet ook wel guanabana, de zuurzakboom ook wel nangka. Het zwaartillende zwaarhoofd had er een zwaar hoofd in. De zwacri [zware criminaliteit] moet coûte que coûte, koste wat het kost, bestreden worden. Het meest bekend is de zwangerschapsreactie van
Aschheim-Zondek. Bij het zwanzen hoor je vaak een zwans.
 

2. Pyrosis is zuurbranden. Die Zwarte Hoop [bende onbetaalde soldaten, 16e eeuw] verspreidde beslist geen hoop. Wanneer vierden de rooms-katholieken Zwarte Zondag [tweede zondag voor Pasen]? De pest wordt ook wel ‘zwarte dood’ genoemd. Specifiek die van de veertiende eeuw is de Zwarte Dood. Respect is er ook niet meer: gaat Zwarte Piet zijn hoofdletters verliezen? Een zwartjan is een schoorsteenveger. Zou je dit als zwartwerk willen doen? Oleum wordt ook Nordhäuser zwavelzuur genoemd. Met die zweed [dikke spijker van Zeeuws ijzer] is het goed timmeren. De Heilige Veronica hanteerde de zweetdoek. Een scooper is een zwenklaadschop. Fugue is zwerfdrang. Een zwingliaan hangt Zwingli aan of is lid van de Zwinglibond. Bierbrouwers zijn keien in de zythologie. Zzz [zoemgeluid], bijen! Morituri te salutant: zij die gaan sterven [aan een zware taak beginnen], groeten u. Onze verdediging heeft standgehouden. De johannisberger is een heerlijke rijnwijn. Een Euraziër komt uit Eurazië.
 

3. Een johannes is een man vervuld van broederlijke mensenliefde. De johannieters zijn (ook) lid van een vereniging van adellijke personen voor liefdewerk (met name ziekenverpleging). De ruwharige honden liepen door de ruwarige tarwe. Met zijn geshampoode haar haalde hij de grootste gesleede [sleeën, ook: geslede - van sleden] afstand. De duivel wordt ook als de Zwarte aangeduid. Haar bedstedegedrag is opmerkelijk. Dat bedgenotengeklets van die internaatsmeisjes hangt me de keel uit. De beriberipatiënt werd per berrie vervoerd. Beril is een mineraal: beryllium-aluminiumsilicaat. Met haar bergère (kapsel) dronk ze in haar bergère (leunstoel) een bergerac. De bergamotten [citroen] komen uit Bergamo. Op 25 november wordt in Suriname de Onafhankelijkheidsdag gevierd. Hij zweedt de huiden i.v.m. de ontharing ervan. Wat is jullie zwaarstwegende argument? Ze zouden later goede zaken doen [goed zakendoen].
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten