woensdag 29 oktober 2014

0344 Dictee woensdag 29 okt 2014 (1): dictee - Ley... √

Dictee - dictees [0344]

Ley...

1. Bij een recent dictee in Harderwijk moesten wij opschrijven 'leycentrum'. Net als 'leylijn' kende ik dat woord, dus ik had dat goed. Volgens VD is een leycentrum het knooppunt van leylijnen. En een leylijn is elk van de denkbeeldige lijnen die prehistorische locaties en heilige plaatsen met elkaar verbinden; door sommigen ervaren als banen waardoorheen energie wordt geleid. De naam is ontleend aan het Engelse 'ley line'; de naam werd bedacht door amateurarcheoloog Alfred Watkins die de lijnen in 1921 ontdekte. Meer weten? Googel rustig wat rond naar de begrippen 'leylijn' en 'leycentrum! Dagen na het dictee deed een van mijn dicteevrienden een merkwaardige ontdekking: terwijl ook ik altijd dacht dat je 'ley' gewoon als 'lij' moet uitspreken, had hij echt goed in VD gekeken en hij ontdekte dat de uitspraak niet 'lij' maar 'lie' (met een lange 'ie') is. Verbazing alom en wij mailen dan onmiddellijk de Taaladviesdienst en die heeft bevestigd dat het toch echt 'lie' was. Curieus.

2. Enfin, we pakken '*ley*' dan maar meteen even mee. Hierbij de oogst. Ik kwam drie voorbeeldzinnen tegen: 1) … de italianiserende [italianiseren: a) Italiaans maken, b) in de schilderkunst: (van
West-Europese schilders uit de 15e-17e eeuw) de Italiaanse schildertrant navolgen] landschappen van Lucas van Leyden (bekend schilder), 2) … de komeet van Halley en 3) De meeste bowlingalleys staan langs grote wegen in suburbia (= gebied van de voorsteden). Bij de lemma's zie ik 31 treffers. Een representatieve selectie: baileybrug (noodbrug van vooraf gereedgemaakte onderdelen, die als meccanowerk wordt geconstrueerd), beach-, zit- en voetvolleybal (en gerelateerde onderwerpen), foleykatheter (ballonkatheter), Lady Chatterley (prototype van een vrouw die haar man bedriegt), medley (potpourri van moderne lichte muziek), paisley (abstract kleurrijk motievenpatroon in stoffen), trolleytram, -bus en -locomotief, volleyen, stopvolley, serve-volley, smiley [emoticon = symbool waarmee, bv. in sms-berichten, naar emoties wordt verwezen, zoals :-) ter aanduiding van vreugde en :-( ter aanduiding van verdriet], riftvalleykoorts (zoönose = infectieziekte die van een dier op de mens kan overgaan, overgebracht door muggen) en stanleymes (scherp mes met verwisselbaar lemmet).


3. Allee, op zoek dus maar naar leylijnen (maar zeg wel 'lie')!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten