woensdag 15 oktober 2014

0331 Dictee woensdag 15 okt 2014 (4): dictee Rome √

Dictee - dictees [0331]

Rome

1. Een oude en mede de geschiedenis bepalende stad: daar zal Van Dale vast wel wat over te melden hebben. Allereerst het trefwoord (lemma) 'Rome': hoofdstad van het Romeinse Rijk, later van de Kerkelijke Staat, thans van Italië; zetel van de paus. Uitdrukkingen: 1) zo oud als de weg naar Rome (zeer oud), 2) Rome is niet op één dag gebouwd, Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd (alles vereist tijd), 3) door vragen komt men te of in Rome (wat men niet weet kan men van anderen vernemen) en 4) alle wegen leiden naar Rome (men komt ten slotte altijd bij de katholieke kerk terecht of terug – bij uitbreiding: men kan op velerlei wijzen een doel bereiken)

2. Verder: 5) hij is in Rome geweest en heeft de paus niet gezien (het voornaamste heeft hij niet gezien), 6) hoe dichter bij Rome, hoe slechter christen(en) (degenen van wie men een bepaald gedrag het meest zou verwachten, vertonen dat het minst, variant: hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt …), 7) Rome was gevallen (het was niet meer zoals het vroeger was, het was veranderd) en 8) Rome en Dordt (het katholicisme en het calvinisme).

3. De 29 voorbeeldzinnen voegen weinig toe. Binnen artikelen komt Rome 154 keer voor. Ik doe een willekeurige greep daaruit en laat het Vaticaan en de Kerk van Rome buiten beschouwing: (Latijn) ab urbe condita (sedert de stichting van de stad (Rome)), de Via Appia (Appia Via, een beroemde weg van Rome naar Capua (later Brindisi)), Capitool (burcht van het oude Rome), caput mundi (hoofdstad van de wereld, een benaming voor Rome), Colosseum (ook: Coliseum, groot amfitheater in het oude Rome) en de Engelenburcht (mausoleum van keizer Hadrianus).

4. Ook nog: het Forum Romanum (centrale plein), de klokken gaan naar Rome (gezegd als ze in de Stille Week niet geluid worden), la città eterna (Italiaans voor: de Eeuwige Stad – dat laatste ook wel met kleine letters - voorkeur E S!, in het Latijn ook: urbs aeterna, benaming van Rome, ook: Roma aeterna, het eeuwige Rome), lupanar (bordeel in het oude Rome), Palatijn (een van de zeven heuvelen van Rome), de Vandalen (!), volksgroep die in 455 Rome plunderde – daar komen onze woorden 'vandaal' en 'vandalen' vandaan, niet: Van Dale! Enfin u hebt het begrepen: door vragen komt men te of in Rome: vragen staat vrij, ook bij deze rubriek: rein@dictees.nl [2020: adres bestaat niet meer!].


Geen opmerkingen:

Een reactie posten