dinsdag 28 oktober 2014

0338 Dictee woensdag 22 okt 2014 (5): dictee 795 (deel 1) √

Dictee - dictees [0388]

Oefendictee 795 (deel 1)

Hier de eerste 3 alinea's van dictee 795.

1. Een apc'tje bevat acetosal, fenacetine en cafeïne. Regeren in een adhocratie ad-hocpartijen ad-hocachtig? Een eolusharp leeft van de wind (genoemd naar windgod Aeolus). Het amperage geeft het aantal ampères weer. Après tout viel het après-skiën in het water. Anonymi zijn anoniem geanonimiseerd. Zij volgt een apothekersassistentenopleiding. Baksjisjen en baksissen zijn fooien. De gondelier bracht een barcarolle [gondellied] ten gehore. De bard zong, staande op een bart [brug]. Hij heeft al heel wat bests of five gewonnen. Het bellenmeisje ontving de bellerophonsbrief [lee] (uriasbrief) op de bel-etage. Kom nou, dit zijn geen bijdetijdse verhalen, maar uit-de-tijdse. Turven is er een schrapje bij zetten. Verdraagt dat elkaar: een bizon en een bisamzwijn? Den Bosch' burgemeester frequenteerde dat Bossche café. Ik wil daar totaal buiten staan.

2. Is dat te combineren: bruschetta [oe, k] met Brussels lof? Het werd me op een kabaretje [presenteerschaaltje] aangeboden. Ik vind dat burschikose, studentikoze, ongein. De ballerina werkt aan de barre [bahr]. De canopenscherven zagen er niet uit. Een schedel is een dodenkop. Caput mortuum is dodekop. Een carottier [kaa-roh-tjee] is een carottentrekker. De aangeschoten caracole [wijngaardslak] bewoog zich voort als een caracal [steppelynx]. Ik bespeurde hegeliaanse, orwelliaanse, carrolliaanse en aristoteliaanse invloeden. We eten caesarsalade [ee, ah]. De centerfold [grote, vaak naaktfoto]  zit midden in dit nummer. Herken je een shantykoor [met zeemansliederen] aan het chanten [op monotone wijze zingen]? Nee, dus. We zullen de chamade moeten blazen [terugkrabbelen]. De afkorting ch is van christelijk-historisch, r.-k. die van rooms-katholiek. Ze had ongetwijfeld iets closes in gedachten. Die klipper [boot] voer er al, deze clipper [vliegboot] daalde neer. Een collébal [onder de band] moet je decolleren [wegspelen].


3. De handelsnaam voor kokosvezels is coir [koo-juhr]. Welk probleem is nou het complext? Wie is die confuse, verwarde, man? Welke connotatie hebben 'consanguïen' en 'consanguiniteit' voor jou? Hoe spreek je 'cool' [koe:l] uit? Vooraf de warming-up en achteraf de coolingdown. Een comtoise is een hangklok. Dat betoog is concies [s], de concieze formulering viel op. In dat gebied is het copesysteem [rechthoekige kavels, copes] gehanteerd. Culi's zijn foodies. Hij kreeg die culpoze [door schuld veroorzaakt] autoschade op zijn conto. Je zult beter af zijn als je ervan af bent. Ze daldeeden dat het een lieve lust was. Waarvoor gebruiken ze cyanide en cyaanamide? Leverancier en afnemer moesten helaas snel dag-zeggen-met-het-handje. Een democratisch socialist is democratisch-socialistisch. De afkorting D.V. staat voor Deo volente, D.G. voor Dei Gratia (door Gods genade) of Deo gratias (Gode zij dank). Dhow [dauw]: een Arabisch zeilscheepje.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten