zondag 5 oktober 2014

0314 Dictee woensdag 01 okt 2014 (11): dictee 789 (deel 1) √

Dictee - dictees [0314] 
NB Pi (π) = 3,14 ....
Oefendictee 789 (deel 1)

Hierbij de eerste 3 alinea's van dictee 789.

1. Een non-ens is iets dat niet bestaat en niet kan bestaan. Hij is nog een fervente nonliner (en van de oneliners). Sorry, ik heb nu eenmaal geen nonnenvlees. Een newbie is een noob. Een noodleugen is een menistenleugen (je weet wel: die van de meniste kerk). De Noordkaap is de noordelijkste kaap van Europa op het eiland Magerøya in Noorwegen. Ken je het tussenwerpsel ' no pasarán'
[uit­roep om
po­li­tie­ke te­gen­stan­ders uit een machts­cen­trum te we­ren
]
? Een nopper is N.O.P. (niet overplaatsbaar). De Nornen waren in de Germaanse mythologie schikgodinnen (Urd (verleden), Verdandi (heden) en Skuld (toekomst)). De Novemberrevolutie is de Oktoberrevolutie: dat wil je toch niet snappen [de tijdrekening werd aangepast ...]? De
NT1-sprekers zijn moedertaalsprekers, native speakers. As je me nou (asjemenou), morgen al? Is een moddergevecht een soort nostalgie de la boue? Hij uit maar al te vaak nugae canorae [mooie woorden zonder inhoud].
 

2. Wat betekent nsfw not suitable for work – bij een hyperlink? Incorrupta fides nudaque veritas: niet te verbreken trouw en de naakte waarheid. Bij nuda veritas [naakte waarheid, zekere fabel] hoort trouwens een mooi verhaal! Hij zei het me nudis verbis, onomwonden. Veren van een kikker (willen) plukken: nudo detrahere vestimenta. Een nulstand of nul-nulstand is in cijfers een 0-0-stand. Het was nunc aut nunquam: nu of nooit. De nunchaku [slagwapen] wordt in de oosterse vechtkunst gebruikt. Op Sicilië vind je een nuraghenconcentratie [rond bouwsel]. Een nuroman is een new urban romantic. Dat was het dan in een nutshell, in a nutshell, in een notendop. Boeken zijn nutrimentum spiritus: voedsel voor de geest. De nWsw is de Nieuwe Wet op de Sociale Werkvoorziening. Wat is het NX-systeem [automatische verkeersregeling spoorwegen]? Een anaptyxis is een svarabhaktivocaal. 65 pluskaart, heb je die?. Goed lezen: nutras!
 

3. Een nyala is een koedoe. Je bent een bovenste beste. Hij droeg een buttondown overhemd. Een beroemd voorbeeld van een bucefaal was Bucephalus. We hadden graag meegedefileerd. Ken uzelf: Gnōthi seauton. Beschrijf het verband tussen oet [onderwijs in eigen taal], oetc [c = cultuur] en oalt [on­der­wijs in al­loch­to­ne leven­de ta­len]. O.A.M.D.G.: omnia ad majorem Dei gloriam, alles ter meerdere ere Gods. Het toppunt: een obelix met O-benen. Een oblie is een wafeltje, oublie chocolade. Een oblomov is een extreem lamlendig persoon. Wat betekent obliquus [sprongsgewijze] in de muziek? Een obo is een zekere tanker (oil bulk ore carrier). Obussen zijn granaten. Deze occidentalist is kenner van het Occidental. De OCD is de obsessive compulsive disorder, de dwangneurose (obsessief-compulsieve stoornis, OCS). Kan die oceaanlijner deze haven wel in? Hij repliceerde met: ‘Och’ [eigenlijk: Og] was koning van Bazan.
 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten