woensdag 15 oktober 2014

0329 Dictee woensdag 15 okt 2014 (deel 2): dictee 793 (2) √

Dictee - dictees [0329]

Oefendictee 793 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4 t/m 6 van dictee 793.

4. In postbop zitten o.a. bebop, avant-garde en freejazz. Post coitum, na de coïtus, kan een postcoïtum optreden. Ik kom de
poste-restantebrief ophalen. Is een post-factumcontrole [achteraf] effectief? Het kan zijn dat die dan post festum [als mosterd na de maaltijd] komt. Een posticum is een opisthodomos, achterhal van een Griekse tempel. De postincunabelen kwamen na de wiegendrukken. Een postmortaal onderzoek vindt altijd post mortem plaats. De PND is de postnatale depressie, de post-partumdepressie. Post saeculum evenire: maar eens in de honderd jaar voorkomen. Voorbeeld? Een eeuwwisseling! Zo'n pot à feu [vaas met vlam erboven] vind ik mooi. Eerlijk zeggen: weet je wat een postzegelstaatje is? Bv. Monaco - Liechtenstein, eigen postzegels. En een pot-au-feu [stoofpot] is gewoon lekker. Met pots-de-vin [fooi] krijg je soms wel wat voor mekaar. Heukels noemde pothoofdplanten zo naar het Pothoofd te Deventer.
 

5. Spreek uit: potentroep [homo's]. Potjebeuling [gort met rozijnen gekookt] is geen potje met beuling [pens, ingewanden dieren]. Potkaas zit op Texel in Keulse potten. Een potje-dek is een ketellapper. Dat potje met blommen groeide voorspoedig verder [potje-met-blommen is een bastaardvloek]. Krijg nou het leplazarus, potje-met-blommen nog an toe! Wat doet een elektrotechnicus met een potmeter [potentiometer]? 't Is pissebed of kakkebed: één pot nat. Die potnat is een rare snuiter, dat potstuk ook. Ze zijn in pourparlers [onderhandelingen] getreden. Met 'pour le mérite' bezit je een Pruisische ridderorde. Nederland zit in de poule des doods [met zeer sterke deelnemers]. Wat doe ik nu met die pool [vgl. voetbalpool]? In powerdressing met een powerdrink: dat maakt indruk. Pownen [oo] is vernederen. Die boze gozer op de dozer [bulldozer] heeft geen rooie pozer [cent, duit, ook: pose], maar wel een antieke hozer [hoosvat]. Let op de uitspraak bij: puzzolaan is pozzuolaan [poht-soo-wuu-laan]. Er volgde ook nog een PPPS [postpostpostscriptum - na het PS en PPS] .
 

6. De Duitse filosoof en theoloog Philipp Melanchthon was de Praeceptor Germaniae, de leermeester van Duitsland. Chtonische (van Grieks: chthōn = aarde) godheden zijn aardgoden. We hebben die ingenieur op dat technische probleem losgelaten. Hier mag je de honden niet los laten lopen. Een praesta-quaesumus is een priester die alleen de mis leest. Hij verdient om ende bij (praeter propter) zes ton. Kun je een Pragmatieke Sanctie noemen (historisch decreet - denk aan Maria Theresia)? Zijn de Zwartvoet- en Pueblo-indianen
prairie-indianen? Zijn er nog teksten in het Prakrit? Neem je aan een practicum deel, dan ben je praktikant. Pas het geleerde toe en je bent practicus. Hoorde je dat pralltrillertje (ook: praltrillertje)? Een praline [bonbon] kan praliné [vulling bonbons] bevatten. De precieuze precieuses [Parijs] wilden de taal verfijnen. Leven wij wellicht in een pragmacratie?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten