zondag 5 oktober 2014

0311 Dictee woensdag 01 okt 2014 (8): dictee 788 (deel 1) √

Dictee - dictees [0311]

Oefendictee 788 (deel 1)

Hierbij dictee 788, alinea 1 t/m 3.

1. Elk nadeel heb se voordeel (J. Cruijff). Honderd jaar nadezen zal hij er niet meer wezen. Islamieten zijn wars van nafs [mv. wereldse, vleselijke lusten]. Nageire is Japans bloemschikken. Je kunt me de bout naggelen of hachelen. Een nagger nagt [nag = normafwijkend gedrag]. Het NAH is het niet-aangeboren hersenletsel. De Nakba [verdrijving Palestijnen] vond in 1948 plaats. De Ethiopische birr [ETB] is opgevolgd door de Eritrese nakfa [ERN]. Ik moet u namens mijn Namense familie bedanken. Het syndroom van Ganser behoort tot de NAO's (niet anderszins omschreven). Heel vroeger kon je met napoleons [oude Franse gouden munt] betalen. Hij heeft genapt, napoleon gespeeld. De export begon in Narcolandia. De Nasdaq is de National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Nask staat voor natuurkunde, scheikunde en het naskhischrift is het Koefisch schrift. Ze droeg nassaublauw nassau [boezeroengoed]. In eigen nat: à la nage.
 

2. Natale solum dulce: de zoete geboortegrond. Met pappen en nathouden maken zachte heelmeesters stinkende wonden. Kun jij dat ook, nat-in-nat schilderen? Een nathanaël is oprecht van aard. Een nation en deuil is een volk in rouw. De Natuurschoonwet moet worden nageleefd. Naufragium in portu facere of navem in portu mergi is in (het zicht van) de haven schipbreuk lijden. Naut is natuur en techniek als schoolvak. Het Nauw van Calais is de Straat van Dover. Aan een omphalos [navelsteen] kan je geen omfalitis [navelontsteking] krijgen. Een navelpunt is een umbilicaal punt: de indicatrix van Dupin is daar een cirkel. Een pekari is een navelzwijn. Nauw verwante talen zijn naverwant. Die navy trui geeft je een navylook. De Vrouwen van Nazareth vormen een lekenorde. Zou een pekan [vismarter] pecannoten [bitternoot, lijkt op okkernoot] lusten? Wat zouden we zonder navi's moeten?
 

3. Een near miss is een bijna-botsing. Het Ndebele is een Bantoetaal, gesproken in Zuid-Afrika. Snavels van vogels kunnen een nebgat hebben. Nec quaerere nec spernere (honorem): (de eer) niet zoeken maar ook niet verachten. Het toppunt: een Nederbelg die Nederengels spreekt … Hier spreken we gewoon Nederlands-Nederlands. Het WNT is het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Is er kans op fall-out? In de Bourgogne heb je nefs obscures [donker kerkschip]. Celebrity's gebruiken vaak een nègre [ghostwriter]. Wat weet je over de Nemeïsche Spelen? In Nemea, Griekenland. Zou een nemocratie [te ver doorgevoerde democratie] echt werken? Het neonoir [filmstijl] grijpt terug op de film noir. Een neootje was een punk van een jaar of 12. Een nerdy nerd nerdt. Meneer Zondervan uit Niemandsdorp wendde zich tot de heren van Nergenshuizen in Geenland. Het cadeau bestond uit mooie nestschalen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten