vrijdag 29 mei 2015

Dictee vrijdag 29 mei 2015 (3): dictee 838 (3) [652]

Dictee - dictees [652]

Dictee 838, alinea 7 t/m 10.

7. We kunnen het maar beter scherp stellen tegenover hen. Die camera is al scherp gesteld. Hij beweegt zich veel in kringen van socialmediawebsites. Zij heeft zich eigen gemaakt, hoe je eigengemaakte kaas maakt. Waar komt 'elektrificeren' bij het alfabetiseren? De juiste schrijfwijzen zijn 'farizese' en 'overzeese', maar waarom? De opvliegende Laplanders zagen de opgevlogen laplanders overvliegen. In Limbabwe wonen limbo's. Koudvuur is gangreen. Hoe spreek je dat laatste woord uit? Hij gaat het liefst zijn eigen goddelijke gang. Hij behoort niet tot de generatie X of Y, maar tot de generatie Einstein, de apenstaartgeneratie. Goeiendag [geen n], was me dat een knoeperd. Ik heb keine ahnung, geen benul. Feyenoord zou al snel achter komen. De winkelier vroeg me of ik wilde achter komen. Abbatiaal, van abbas (abt).

8. Tokehs zijn gekko's. Ik ben er nog bijtijds achter gekomen, gelukkig maar. Acetylcholine is een neurotransmitter. Als hippie heeft hij altijd tegen de maatschappij aan geschopt, als voetballer zal hij nog vaak tegen de bal aan schoppen. Ik zag een saloeki schijten op een salomonszegel; de afrikaantjes spaarde hij. Volgens de rechter had hij de man getjintjangd. Tjoeketjoeke, daar vertrok de trein met de vluchtende tsjoektsjoek. Die was trouwens fervent tchoukbalspeler. Een tongtong is een gong. Een deur toetrekken is die naar je toe trekken. Hoe lang is die brug? En tot hoelang is deze geopend? De scheidsrechter liet weten dat hij de toss deed: ik tos. Volgens mij is een top 5-positie (topvijfpositie) het hoogst haalbare. De torr is de eenheid van druk. In het Toscaanse heuvelland zag je het gloeiende puntje van de toscaner.

9. Aan het slot van de brief stond 'tout à vous' (geheel de uwe, afkorting: t.à.v.). Als die struiken naar elkaar toe groeien, zal het struikgewas uiteindelijk toegroeien. Wat ben je toch een toddik: gooi die vodden maar op de toddenhoop en neem daarna een lekkere toddy! Wat het ertoe doet? Ik ga eerst maar een oogje toedoen. Een toepe is een lichtzinnige vrouw. Die schilder toqueert graag. O ja, denk bij die torr aan Torricelli! Ze had haar toqueje vergeten. De tootsie droeg een poulaine, een tootschoen. Waar is die grote reischaaf? Die
touche-à-tout heeft behoorlijk autoritaire touches. Een
Tour de France-etappe is een Touretappe en een Tour Fémininrenster is een Tourrenster. Die tour de passe-passe is een hele tour de force. Na dat toernooi gaat de ploeg op tournee door Midden- en Zuid-Amerika. Ook zij is een tantefeer.

10. De tormentil was een waar torment. Gino geeft vaak een tournée générale. Ik zag een Trabantje, een T-Ford, een Peugeotje en een DAF'je rijden. Ik vond geen FAQ'jes over de juiste schrijfwijze van dat laatste woord. Het cabinet d'affaires had enkele chargés d'affaires benoemd. Hij was trainee, zij was ook trainee. Die toxinegehaltebepaling was lastig. Wat was nou het tragischt? Tribrachische verzen bestaan uit tribrachen. Leuk, zo'n tresriffje. Twee prachtige dicteewoorden: treillis en trascement. De troubleshooter moest het getroebleerde gezelschap tot rust brengen. Wil je tripel of een triple-sec? Je moet wel spouteren, hoor!