vrijdag 29 mei 2015

0652 Dictee vrijdag 29 mei 2015 (3): dictee 838 (deel 3) √

Dictee - dictees [0652]

Oefendictee 838 (deel 4)

Dictee 838, alinea 7 t/m 10.

7. We kunnen het maar beter scherp stellen tegenover hen. Die camera is al scherpgesteld [aaneen: optische apparatuur]. Hij beweegt zich veel in kringen van socialmediawebsites. Zij heeft zich eigen gemaakt, hoe je eigengemaakte kaas maakt. Waar komt 'elektrificeren' bij het alfabetiseren? De juiste schrijfwijzen zijn 'farizese' en 'overzeese', maar waarom? 'Overzee' is al een woord, 'farizee' niet. De opvliegende Laplanders zagen de opgevlogen laplanders overvliegen. In Limbabwe wonen limbo's. Koudvuur is gangreen. Hoe spreek je dat laatste woord uit? Hij gaat het liefst zijn eigen goddelijke gang. Hij behoort niet tot de generatie X of Y, maar tot de generatie Einstein, de apenstaartgeneratie. Goeiendag [geen n uitspreken], was me dat een knoeper(d). Ik heb keine (geen) ahnung, geen benul. Feyenoord zou al snel achter komen. De winkelier vroeg me of ik wilde achter komen [nooit aaneen]. Abbatiaal, dat komt van van abbas (abt) of abdis.

8. Tokehs zijn gekko's. Ik ben er nog bijtijds achter gekomen, gelukkig maar. Acetylcholine is een neurotransmitter. Als hippie heeft hij altijd tegen de maatschappij aan geschopt, als voetballer zal hij nog vaak tegen de bal aan schoppen [GB wel aaneen - betekenis?]. Ik zag een saloeki [Perzische windhond] schijten op een salomonszegel; de afrikaantjes spaarde hij. Volgens de rechter had hij de man getjintjangd [in mootjes hakken, tot moes slaan]. Tjoeketjoeke, daar vertrok de trein met de vluchtende tsjoektsjoek [tapijtenzwendelaar]. Die was trouwens fervent tchoukbalspeler. Een tongtong is een gong. Een deur toetrekken is die naar je toe trekken. Hoe lang is die brug? En tot hoelang is deze geopend? De scheidsrechter liet weten dat hij de toss deed: ik tos. Volgens mij is een top 5-positie (topvijfpositie) het hoogst haalbare. De torr is een eenheid van druk. In het Toscaanse heuvelland zag je het gloeiende puntje van de toscaner [sigaar].

9. Aan het slot van de brief stond 'tout à vous' (geheel de uwe, afkorting: t.à.v. - ook t.à.t - toi). Als die struiken naar elkaar toe groeien, zal het struikgewas uiteindelijk toegroeien. Wat ben je toch een toddik [niet in wdb. - smeerpoets]: gooi die vodden maar op de toddenhoop en neem daarna een lekkere toddy [koude of warme grog]! Wat het ertoe doet? Ik ga eerst maar een oogje toedoen. Een toepe is een lichtzinnige vrouw. Die schilder toqueert [met brede, vette verfstrepen] graag. O ja, denk bij die torr [eenheid van druk] aan Torricelli! Ze had haar toqueje [dameshoed] vergeten. De tootsie [man in vrouwenkleren] droeg een poulaine, een tootschoen. Waar is die grote reischaaf? Die touche-à-tout [bemoeial] heeft behoorlijk autoritaire touches [karakteristiek trekje, vgl. Chaplintouch]. Een Tour de France-etappe is een Touretappe en een Tour Fémininrenster is een Tourrenster. Die tour de passe-passe [goocheltoer] is een hele tour de force [krachttoer]. Na dat toernooi [ook: tornooi] gaat de ploeg op tournee door Midden- en Zuid-Amerika. Ook zij is een tantefeer [bemoeial, druktemaakster].

10. De tormentil [ganzerik] was een waar torment [plaag, kwelling]. Gino geeft vaak een tournée générale [rondje]. Ik zag een Trabantje, een T-Ford, een Peugeotje en een DAF'je rijden. Ik vond geen FAQ'jes [frequently asked questions - f.a.q. = free at quay] over de juiste schrijfwijze van dat laatste woord. Het cabinet d'affaires [zakenkabinet] had enkele chargés d'affaires [zaakgelastigden] benoemd. Hij was trainee, zij was ook trainee [stagiair(e)]. Die toxinegehaltebepaling was (en schrijft ...) lastig. Wat was nou het tragischt? Tribrachische verzen bestaan uit tribrachen. Leuk, zo'n tresriffje. Twee prachtige dicteewoorden: treillis en trascement. De troubleshooter moest het getroebleerde gezelschap tot rust brengen. Wil je tripel of een
triple-sec? Je moet je wel spouteren [je haasten], hoor! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten