zondag 10 mei 2015

Dictee zondag 10 mei 2015 (1): dictee 832 (1) [628]

Dictee - dictees [628]

Dictee 832, alinea 1 t/m 3.

1. Met zijn navy truitje had hij vanzelf een navylook. Een near miss is een bijna-botsing. Die ijzeren hein (bedoeld wordt de IJzeren Hertog, the Iron Duke, red.) is nec prece nec pretio gevoelig. Necropsie is nog steeds een optie. Deze held gaat doordacht te werk: hij is nec temere, nec timide. Dat avontuur had een nefaste afloop. Een paard en zijn berijder kunnen neien. Op de Filipijnen wonen nog steeds Negrito's. Hield de negus van negus? Had jij ooit gehoord van de Nemeïsche Spelen? Wat houdt het nemo-teneturbeginsel eigenlijk in? Je liefste wens: n'en parler jamais, y penser toujours. Het nepent(hes) is het kannetjeskruid. De nesjomme is de ziel van het jodendom. Het neuston is niet, wat je wellicht denkt. Als we niet oppassen, wordt dit een neverending story. Roosevelt tekende persoonlijk voor de New Deal.

2. Voor mij was de girl next door de next best. Die neys klinken leuk samen. Wij noemen New Delhi gewoon Nieuw-Delhi. Niemand de deur uit! Waar is mijn nijf? Ik vind dat een (kei)nijge bloes (blouse). Buiten bewustzijn zul je je van geen kwaad bewust zijn: nil conscire sibi (nihil conscire sibi). Pas op, dat hoornvee gaat nijten. Zijn baard was nive candidior. Mijn noabers zijn fantastische mensen. Krijgen wij die no-claim nog? Mierenneuken is nog erger dan muggenziften: nodum in scirpo [k] quaerere (letterlijk: knopen in biezen zoeken). Hij is er een van no-nonsense. Het non-paper over nonouders was in nonparel (nonpareille) gedrukt en werd goed verkocht: pecunia non olet, dacht de uitgever. Eenzaam, maar non solus. Mede door non-usus is dat recht vervallen. Noodles zijn gewoon noedels. Hij heeft me echt genooid.

3. Een moddercatch voldoet helemaal aan de nostalgie de la boue. Overleden: not dead, but gone before. Heb je haar laatste novellebundel al? Ken je de fabel van de nuda veritas? Zo'n huisjesmelker, die wil liefst nudo detrahere vestimenta: veren van een kale kikker plukken. Een nugger is een niet-uitkeringsgerechtigde. Mijn pc is weer genuket. Nonouders zijn gewoon nu-of-nooitouders, nunc-aut-nunquamouders. Het is een sisyfusarbeid om syfilislijders weer gezond te krijgen. Heel gewoon, doodgewoon. Ik vind dat je over de dood gewoon moet kunnen praten. Is een pasja hetzelfde als een padisjah? Hij trok zijn padiemes. Mannen met paltrokken aan het werk in de paltroks? Wat palestrisch is, verwijst naar een palaestra. Paraenese zal toch meestal wel aanleiding geven tot deugddoende belevenissen?