zondag 10 mei 2015

0628 Dictee zondag 10 mei 2015 (1): dictee 832 (deel 1) √

Dictee - dictees [0628]

Oefendictee 832 (deel 1)

Dictee 832, alinea 1 t/m 3.

1. Met zijn navy [marineblauw] truitje had hij vanzelf een navylook. Een near miss is een bijna-botsing. Die ijzeren hein (bedoeld wordt de IJzeren Hertog, the Iron Duke, red.) is nec prece nec pretio [noch voor smeekbeden noch voor geld] gevoelig. Necropsie [sectie] is nog steeds een optie. Deze held gaat doordacht te werk: hij is nec temere, nec timide [roekeloos noch vreesachtig]. Dat avontuur had een nefaste [funest] afloop. Een paard en zijn berijder kunnen neien [hinniken/grijnzen]. Op de Filipijnen wonen nog steeds Negrito's [oorspronkelijke bewoners]. Hield de negus [voormalige keizer Ethiopië] van negus [warme wijn met suiker en specerijen]? Had jij ooit gehoord van de Nemeïsche Spelen [oudheid, Nemea, plaats in Griekenland]? Wat houdt het nemo-teneturbeginsel eigenlijk in? Je hoeft niet mee te werken aan je eigen veroordeling. Je liefste wens: n'en parler jamais, y penser toujours [er nooit van spreken, er altijd an denken]. Het nepent(hes) is het kannetjeskruid. De nesjomme is de ziel van het jodendom. Het neuston [kleine diertjes, oppervlakte stilstaand water] is niet, wat je wellicht denkt. Als we niet oppassen, wordt dit een neverending story. Roosevelt tekende persoonlijk voor de New Deal [sociaal-economisch beleid]. Die kerel is mesjogge, mesjogge, besjokke, mesjokke.

2. Voor mij was de girl next door de next best. Die neys klinken leuk samen. Wij noemen New Delhi gewoon Nieuw-Delhi [niet in wdb.]. Niemand de deur uit! Waar is mijn nijf [mes, vgl. Engels knife]? Ik vind dat een (kei)nijge bloes (blouse). Buiten bewustzijn zul je je van geen kwaad bewust zijn: nil conscire sibi (nihil conscire sibi). Pas op, dat hoornvee gaat nijten [stoten met hoorns, fig.: dwarsdrijven]. Zijn baard was nive candidior [witter dan sneeuw]. Mijn noabers zijn fantastische mensen. Krijgen wij die no-claim(korting) nog? Mierenneuken is nog erger dan muggenziften: nodum in scirpo [k] quaerere (letterlijk: knopen in biezen zoeken). Hij is er een van no-nonsense. Het non-paper over nonouders [nu of nooit] was in nonparel (nonpareille - lettertype, 6 punten) gedrukt en werd goed verkocht: pecunia non olet [geld stinkt niet], dacht de uitgever. Eenzaam, maar non solus [niet alleen]. Mede door non-usus [niet-gebruik] is dat recht vervallen. Noodles zijn gewoon noedels. Hij heeft me echt genooid [nooien = noden, nodigen].

3. Een moddercatch voldoet helemaal aan de nostalgie de la boue. Overleden: not dead, but gone before [voorgegaan]. Heb je haar laatste novellebundel al? Ken je de fabel van de nuda veritas [naakte waarheid]? Zo'n huisjesmelker, die wil liefst nudo detrahere vestimenta: veren van een kale kikker plukken. Een nugger is een niet-uitkeringsgerechtigde. Mijn pc is weer genuket. Nonouders zijn gewoon nu-of-nooitouders, nunc-aut-nunquamouders. Het is een sisyfusarbeid om syfilislijders weer gezond te krijgen. Heel gewoon, doodgewoon. Ik vind dat je over de dood gewoon moet kunnen praten. Is een pasja [ambtenaar Ottomaanse Rijk] hetzelfde als een padisjah [titel dito sultan]? Nee, dus. Hij trok zijn padiemes [aniani, rijstmesje]. Mannen met paltrokken [bovenkleed] aan het werk in de paltroks [molen]? Wat palestrisch is, verwijst naar een palaestra [sportveld oude Grieken]. Paraenese [opwekking tot deugd] zal toch meestal wel aanleiding geven tot deugddoende belevenissen? 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten