donderdag 21 mei 2015

0641 Dictee donderdag 21 mei 2015 (1): Groot Dictee Haaksbergen 2015 √

Dictee - dictees [0641]

Groot Dictee Haaksbergen 20 mei 2015

Water

1. Of hij nu verslaafd is aan Schotse whisky's of de verrukkelijkste
XO-cognac, dan wel aan de meest onappetijtelijke spiritualiën, homo sapiens, van de allerrijkste, in chique Château Lafite badende patjepeeër tot de zich in het geheel niet wassende clochard, gedijt au fond het best bij niet-vervuild water (dus niet de amoebedysenterie, diarree, eczeem of, nog erger, Guinese [van Guinea, niet Guinee] wormen veroorzakende variëteit). NB Gebruikelijker: guineaworm.

2. Uiteindelijk vind je diwaterstofoxide
(H2O), zoals de officiële nomenclatuur luidt, in vrijwel alle liquiditeiten, en natuurlijk in al wat leeft. Van de schermbloemigen – onder andere belichaamd door het fluitenkruid, het beverneltorkruid, de reuzenberenklauw en vanzelfsprekend karwij en komijn – tot zoölogische verschijningsvormen als mandarijneenden, jan-van-genten [ook:
jan-van-gents
] en aloude coelacanten [grote, primitieve beenvis].

3. Vooral de scarabeeën, endemisch dan wel exogeen, met hun vervaarlijke maxillaire palpen en hun exoskelet van chitine, bevatten onvermoede kwantiteiten
H2O. Maar zelfs antropomorfe individuen als centauren, zeemeerminnen en -mannen, harpijen en sfinxen zijn zonder water niet wel denkbaar.

4. Hoe het er bij mythische, dikwijls monstrueuze (en evenzeer malicieuze) specimens (specimina) aan toegaat – sirenen, chimaera's, Scylla, hydra, en zelfs de Bijbelse en islamitische godmensen [met de islam erbij geen G] – laat zich nauwelijks becijferen.

5. De grootste concentraties water vinden we uiteraard in de wereldzeeën, onmetelijke oppervlakten, eens kristalhelder maar razendsnel afglijdend tot een plasticsoepachtige substantie, die we gerust als een uit de klauwen gelopen zootje mogen determineren. Paradijselijke stranden zijn anno hodie bedekt met een plastic puree, de excrementen van een crescendomaatschappij.

6. In een land als Sri Lanka vindt men exotische stranden in groten getale, waar decadente toeristen zich laven aan exorbitante drankjes zoals grand marnier [VD Wiki] en cointreau [idem], luttele jaren na de alles verwoestende tsunami. In het binnenland echter heersen armoede en een nijpend gebrek aan hygiënisch verantwoord water. Daarvoor maakt u dit dictee.

 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten