maandag 1 juni 2015

Dictee maandag 01 juni 2015 (1): dictee 839 (1) [653]

Dictee - dictees [653]

Dictee 839, alinea 1 t/m 3.

1. Is al getraceerd wie die wissel getrasseerd heeft? Hij droeg de tricolor tricolore. De hele triefel at treife trifle. Ik was goed in goniometrie, minder in trigonometrie. Dat antieke tribunengroepje bestond uit verwoede tribunetijgers. De trucopname was een trucage uit zijn trukendoos. De troupier was in trubbels. Toen ze de trottinette beu waren, gingen ze maar trou-madame spelen. Mag je 'ins en outs' ook volgens die andere taal schrijven? Ik heb gesudokud en gejiujitsud en gejeu-de-bould. Een truus spreekt een truus aan met Truus. E tutti quanti (afkorting: e.t.q.) liep achter hem aan, maar hij wilde geen enkele tuyau geven. Voor tussor heb je een tussahvlinder nodig. Toen hij geturkt werd, ging hij aan als een Turk. Nu je zo zwart ziet als een turk, kun je eigenlijk niet gaan mee-eten bij de turk [systeem GB].

2. Voor de türbe stond een turbe. Dat is toch onhandig zeker, zo'n tweedeursautootje? Zij heeft een refuus, een blauwtje, gelopen. Doe mij maar zo'n lekker pateeke. Tv-kijkers opgelet: links ziet u nu een bedje met twaalf-apostels. We slapen in een tweepersoons bed. Niemand de deur uit, waar is mijn nijf? Inwoners van Tietjerk (Fries: Tytsjerk) worden biezensnijders genoemd. De Tyrolienne danste, toen zij met haar tirolerhoed op aan de tyrannosaurus rex liep te denken, de tyrolienne met haar Tiroolse partner. Luid je naar verluidt eens de noodklok, denk er dan om: geen jijen en jouen, maar uwen! Zo'n übermensch moet wel een grote uberteit hebben. Die ubiquitaire Stasi-agenten waren alomtegenwoordig. Een spion werd uitgestuurd, om het uitgestuurde bericht dat de chef de laan uit gestuurd was, te checken.

3. Jij, achterlijke gladiool! Ik denk dat ze geen kant meer uit kan. Het filharmonieorkest speelde al fantastisch, maar de eerstevioolspelers stegen erboven uit. Ik heb die lastpost het huis uit gebonjourd. Hij ging tekeer als een un ours mal léché. De Unizo-voorzitter heeft gesproken. Alle kinderen kregen een Unicef-cadeautje. Bastaarddoronicum? In 'siësta' komt een diacriticum voor. Lsd is een fantasticum. Kent hij echt het hele corpus hermeticum (verzameling van de van Hermes Trismegistus afkomstig geachte geschriften)? Een posticum is een opisthodomos. De ene broer studeert aan het philosophicum, de andere aan het polytechnicum. Een psychodyslepticum kun je beter mijden (als de pest). Zijn gepeperde taal met Attisch zout kruiden … Wat is erger, het odium medicum of het odium theologicum?