vrijdag 22 mei 2015

Dictee vrijdag 22 mei 2015 (3): dictee 836 (3) [644]

Dictee - dictees [644]

Dictee 836, alinea 7 t/m 10.

7. Verder: confituur (B.-N.) = jam, confituurpot (idem) = jampot en deconfiture = failliet gaan, bankroet dan wel mislukking, ondergang. Je kunt vruchten konfijten = in suiker inleggen. Als je ergens mee gekonfijt bent, ben je daarin doorkneed, er door en door mee bekend. Gezocht op '*konf*': konfijnagel = karvielnagel = karveelnagel = korvijnagel = zware houten of metalen pen om een mast waarop lopend touwwerk wordt belegd, konfijtedaal = gekonfijte dadel en konfoor = komfoort = konterfoor = konterfoort = stijf stuk leer, tot steun en versterking gezet aan de binnenzijde van de hiel van schoenen, laarzen en pantoffels. Sub lemma in VD ook nog: bigarreau = harde (Franse) kers, met name  gekonfijt gebruikt voor het garneren van gebak, cassata-ijs (met gekonfijte vruchten), marrons glacés = gekonfijte tamme kastanjes en sukade = de gekonfijte, onrijpe schil van de cederappel. Zoek op: wener, prunel.

8. Panettone = luxe Italiaans brood met gekonfijte vruchten dat vooral rond Kerstmis gegeten wordt. Nog opvallend met '*konf*': de Endlösung, de algehele uitroeiing van de Joden, besproken op de Wannsee-Konferenz [konf!] van 20 januari 1942. Waarvoor gebruikt men konelmetaal? Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best. Die school is voor mijn kinderen het dichtstbij. De pleiterik maken is ervandoor gaan. Wat is het verschil tussen de Plejaden [n] en de Pléiade? Ze geniet zo van die plezante plaisanterieën. Bij de balletplié onderscheiden we de grand plié en de demi-plié. Een pl-lamp is een piëzoluminescentielamp. Bescheiden mensen gebruiken de pluralis modestiae. Poco a poco is peu à peu. Het poëem begon met poe-ee. Poelet is voor de soep [oe], poulet is kip of kuiken op het Franse menu.

9. Hij schreef 'poelie', maar die kun je niet aantrekken. Je bent maar een rare poepchinees. Ik vind mezelf maar een poeta minor, minor poet, maar beslist geen poète maudit. Ik zal zeker niet de poet laureate worden. Mooi toch, zo'n point-lacé? In januari verzinnen ze al nieuwe poissons d'avril. Polderen doe je in het Poldernederlands. Wat is een polonceauspant, net zoiets als een philibertspant? Polydactylie is een misvorming van hand of voet. De biljarter heeft de bal gepomeranst. Wat zal het zijn, een pomerol of een pommard? Ze had een blos als van ponceau. Is een pongo een soort bonobo? Die snoever pontificeert gewoon. Kijk, zo'n popeye kunnen we gebruiken. De popi popiejopie was heel populair. Ik denk dat we vijf portakabins nodig zullen hebben. De kamers en suite waren gescheiden door een porte-brisée.

10. De porte-malheur liet ook de port-salut nog in de soep vallen. Ik vind die foto wel erg posé. Een Pos-apparaat is letterlijk een point of sale. Dit is een p.m.-tijdsaanduiding. Post saeculum evenire, dat is typisch een uitdrukking voor de eeuwwisseling. Wie wist, dat pozzuolaan ook wel puzzolaan genoemd wordt? Bonus! Praeputium, dat klinkt wel deftig. In de prairial weidden de prairie-indianen de prairiebizons. Het Prakrit (een groep Middelindische dialecten) hangt nauw met het Sanskriet samen. Een practicumpraktikant.