zondag 17 mei 2015

0635 Dictee zondag 17 mei 2015 (1): dictee 834 (deel 1) √

Dictee - dictees [0635]

Oefendictee 834 (deel 1)

Dictee 834, alinea 1 t/m 3.

1. Echt waar: de sikh had een heiligedag, niet in zijn henri-quatre, maar in zijn goatee. Wat is 'qi dao' ? Tibetaanse meditatietechniek. Is rosemetaal [legering] roze? Vast niet. Roselle [luh uitspreken] wordt voor de vezels gekweekt. Ze heeft een rouxtje op het vlees gedaan. Je kunt hem gerust rousseauïaans sentimenteel noemen. De gravinnen waren op ramkoers: die rouees hebben flink huisgehouden. We speelden rummikub [VD, merk]. De ruisdaellucht kun je niet inademen, wel bekijken. Hij spaart rufiyaas [Malediven, MVR]. Zou Rubens, als hij een appeltje met iemand te schillen had, weleens een karamelappel geschild hebben? Die keuken heeft een rvs aanrecht (rvs-aanrecht). West-Afrikanen zullen weleens de grote sabar (term uit het Wolof) slaan. Was dat in het saalien of in het eemien? Als je een idolate fan van een ster bent, doe je dan aan sabaeïsme (sterrenverering)? Die persoon is een vileine sacristein [koster].

2. Ze adviseerde me erachteraan te gaan. De muziek kwam voorbij: de kinderen zijn erachteraan gegaan. Ze betaalde met een 2 euromunt (twee-euromunt). Er werd allerwegen gemopperd, deswege besloot men de maatregel terug te draaien. Wat was [Athene] toen ongeveer de efebenleeftijd? 18-20 jaar. In welke Aldi-winkel heb je dat gekocht? Denk ook aan: aldisering, blokkerisering, verblokkering, mcdonaldisering. Er is kadaifi (kataifi - Grieks zoet gebak) bij de koffie. En toen kwam de langverbeide ontknoping. De Heren Zeventien [bewindhebbers Oost-Indische Compagnie, OIC] hadden dat verordonneerd. Voor thuiszorg moet je bij het Wmo-loket zijn. Ziehier, ziedaar, kijk overal! Zij is kortzichtig, maar niet bijziend. De saharaschorpioen zat onder het Saharastof. Het is goed toeven op het Saint-Tropezse strand. Deze drie zaken kun je drinken: saint-julien, saint-estèphe (beide gecorseerde rode medocs) en saint-émilion (een volle rode bordeaux). Eet je een sateetje?

3. Laten we er nog maar eens een paar moeilijke uitdrukkingen tegenaan gooien (Oudewater 2011): coeur (hart, beste deel), borsjtsjsjalotten, Wachtendonckse psalmen, Deux-aesbijbel, spondengenoot, zijtjes (kantjes – papier), lydiet (kiezellei), lyddiet (plofstof à la DDT), timotheegras, copepoden (roeipootkreeftjes),
ru-ines (afgebroken), Nederland! Let op u saeck (Valerius' Nederlandse Gedenckclanck), honi soit qui mal y pense, flousjes (smoesjes), Trêveszaal, Stasi-praktijken (!), hapsnapbeleid, abus de blanc-seing (misbruik van blanco volmacht), theriomorf (diervormig), veldtjakkers (kramsvogels), preëminent (boven andere(n) voortreffelijk), alcyon, alcyoon, halcyon of halcyoon (ijsvogel), knobsneb(jes) (sneb = snavel van knob = brilduiker), tig-tal (binnenkort: tigtal!) en Dalí's(!) kunst en snor (dalísnor).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten