vrijdag 22 mei 2015

Dictee vrijdag 22 mei 2015 (2): dictee 836 (2) [643]

Dictee - dictees [643]

Dictee 836, alinea 4 t/m 6.

4. Doedelen doe je niet op een didgeridoo, maar op een doedelzak (zakpijp, Poolse bok, pijp- of piepzak, 18e-eeuwse Franse musette, moezel(zak), lullepijp of de nauw verwante hommel). De bespelers, de pipers doen aan piping oftewel lierelauwen. Eigenlijk zijn zij lullepijpers (nee, niet die lullenpijpers van de brandweer). In het ergste geval, au pis-aller, moeten we vluchten. Door een pishtak kom je in een karavanserai. Groeneamandelijs is pistache-ijs. Een piston is geen piston. De formule voor de omtrek van een cirkel bevat een pi'tje (π'tje). Dit gedeelte moet più allegro (sneller) gespeeld worden. Pladijs is Belgisch-Nederlands voor schol. De planificatie is de planning. Wat is het verschil tussen een planchet en een planchette [tuh]? Waar is die spiritistische seance? Een plank-bv is een lege bv. Wat is een plat du jour in het Platduits?

5. Dat is een platgroeiende bodembedekker. Ze speelt alleen maar dat ze playing hard to get is. Het volkslied van de Verenigde Staten (van Amerika) is The Star-Spangled Banner (letterlijk: de met sterren bezaaide banier). Een voorbeeld van een standaardtaal is het Standaardnederlands. Liever een stap-voor-stapresultaat dan een stante-pedemislukking. De drugs werden gestasht. Was Aruba ooit een status-aparte-eiland? Een planteneter is plantenetend. Hoe groot is hier de steiltecoëfficiënt? Die steilorige vent heeft desalniettemin een perfecte stijl van spreken. Wat zou een dictee zijn zonder woorden als 'stefanotis' en 'stegomyia'? Heb je die Dougalls stern gezien? Moet je je stewardessenuniform niet aan?

6. Hij kan stereotypen goed karakteriseren. Hij had standing, was van stand, van adellijken huize, maar stond gewoon in een stand op de markt en had overigens een stent in zijn ader. Een stichomythie is een zekere passage in een drama. Die lichtsterkte is 38 stilb (sb). Die dichter is een stilist van het zuiverste water (en zijn kapper een stylist). Heb jij die stills van die filmscène nog? Dit gedeelte moet con fuoco gespeeld worden. Gezocht op '*confit*': confit = in ganzenvet ingemaakt vlees van ganzen, eenden, varkens of kippen, confiteor = (rooms-katholiek) algemene schuldbelijdenis, die in het Latijn met dit woord begint en aan het begin van de mis door priester en gelovigen gezamenlijk gebeden wordt, confituren: in suiker ingelegde, gekonfijte vruchten en confiturier of confiseur: verkoper van confituren.