woensdag 20 mei 2015

0640 Dictee woensdag 20 mei 2015 (3): dictee 835 (deel 3) √

Dictee - dictees [0640]

Dictee 835, alinea 7 t/m 10.

7. Dat slecht zien is passager [voorbijgaand, pah-saa-zjee - verbogen passagère]. Bij het schermen zie je soms een hele passeserie [+ n/s, uitval]. Over de autoweg liep een passerelle [geen 'luh' uitspreken]. Wat hebben een passe-vite [zeef] en de passe-temps [tijdverdrijf], wat een passevolant [maakt getal vol, maar hoort niet bij de troep] niet heeft? Bedoeld was: het koppelteken! Het diaconicum en de prothesis, de kleine vierkante of halfronde ruimten aan weerszijden van de altaarnis van een vroegchristelijke of Byzantijnse kerk, soms met een verdieping, vormen de pastophoria. Deze heiden is past praying for. Uniformen hebben vaak een pattentoevoeging [pat, patje]. Deze patch heeft een bekende programmabug verholpen. Een patiencer patiencet. Wie kent het pottenbakkerspatois? Je bent een patjakker van een patjepeeër. Zo'n vadermoordenaar pleegt echt geen patricide. Lekker, zo'n pauillacje. Een blinde vink is een paupiëtte ['tuh' uitspreken]. Hij hangt het pausje [aanmatigende geleerde] uit. De pax Dei is de godsvrede.

8. Hij hangt het p.-c.-gedachtegoed aan. Hij lijkt nobel, maar doet het louter pecuniae causa [om het geld]. Bij een pede poena claudo [straf die laat op de misdaad volgt] krijg je vaak strafvermindering. Jullie slapen in de mansardekamer. Een dessertje met marsala [dessertwijn West-Sicilië] graag! In zo'n krachtenveld kom je algauw krachteloos over. Je zult wel de pee (p) inhebben, dat die kruiden zo pedis
[puh-dihs - uitspraak! - heet] zijn. Een peeling wordt ook scrub genoemd. Ik houd het maar bij mijn peergroup [ie] (groep soortgenoten). Ik moest aan Pegasus (het Grote Paard) denken, toen ik mijn Pegasus besteeg [ging dichten]. Peigere [bedorven] vis kun je niet eten, gepeigerde [een natuurlijke dood gestorven] schapen wel. Wist je, dat Pehlevi ook wel Pahlavi [taal
Mid­del­per­zi­sche zoroastri­sche li­t(t)e­ra­tuur] genoemd wordt? 'Deerne' is een pejoratief voor 'meisje'. In Peking, vindplaats van de pekingmens, zie je veel Pekinezen lopen met een pekinees [hond - dwergspioen]. 'Bentisch', is een synoniem van 'pelagisch' [m.b.t. diepzee, diepe zee, zeebodem]. Wat zijn pegasessen voor gymtoestellen? Afgeleid van het paard.

9. Kun je pêle-mêle vergelijken met tex-mex? Nee, en tex-mex is alleen znw. Haar pelerientje [VD ook: pelerinetje] is kletsnat. In een pelleterie kun je pelterij kopen. Ik heb weleens pencee [gebak] gehad met een pensee [viooltje] erop. Mijn pen(nen)vrienden zitten bij de PEN-club, mijn visvrienden bij de VARA. Hij zweert bij penny dreadfuls. Ze kan niet met geld omgaan en is penny wise, pound foolish. De Pepsi-Colafles was gauw leeg, de coca-colafles niet. Het kan verkeren in VD, dat naast peperoni (onrijpe Spaanse peper) nu ook pepperoni (pikante salami) kent [net als GB]. Zeg het nu eens sans ambages [zonder omslag]. Ik wil graag per cassa [contant] betalen. Per consequentiam is gewoon bijgevolg. Bij vogelgriep [H5N1, H1N1 bij varkens en evt. mens] kan een cytokinestorm optreden. Hij lijdt niet aan kapperseczeem, maar aan het fragiele-X-syndroom. Is er verband tussen trojka en perestrojka? Kennelijk niet. Pericarditis is ontsteking van het hartzakje. In deze perikoop [fragment H. Schrift] komt 'periscoop' niet voor. Een peremptoire [oor] termijn kan niet verlengd worden.

10. De uitdrukking 'perinde ac si cadaver' verwijst naar kadaverdiscipline. Met timesharing wordt gewoon periode-eigendom bedoeld. Een peristyle of peristilium is een zuilengang. Wat houdt de perkenwet, de tweede wet van Kepler, in? Hij leidt thans Soemerische opgravingen. Waar heb je die sodaoplossing voor nodig? Standje 69: soixante-neuf. Mijn bank is solider [ook: solieder!] dan soliedst. Mooi sonetto! Sofisticeren van wijn met suiker is een sophisticated procedé. De Sont [Denemarken, Zweden] is een voorbeeld van een sond [zeestraat]. Hij is een soi-disant [zogenaamd] putschtsaar. Hoe spreek je 'sovereign' [soh-vuh-rihn] uit? Wie zou ik moeten soupçonneren [verdenken, met soupçon] ? Ze zullen vast wel veel spraak maken. We denken dan aan de spraakmakende gemeente, de opinieleiders.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten