vrijdag 29 mei 2015

Dictee vrijdag 29 mei 2015 (2): dictee 838 (2) [651]

Dictee - dictees [651]

Dictee 838, alinea 4 t/m 6.

4. Verder: cire perdue = verlorenwastechniek, clue (aanwijzing), Danish blue, déléguée (v.), evacué (m.), fausse queue (bij biljarten), Fifth Avenue, fugue (vluchtgedrag), gigue (dans, muziek ervoor), idée reçue = conventioneel beginsel, living statue = levend standbeeld, out of the blue en out-of-the-bluedenken, roué (losbandig persoon uit de aanzienlijke stand, m.), slip of the tongue = verspreking, statue = beeldhouwwerk, too good to be true = te mooi om waar te zijn, TU/e = Technische Universiteit Eindhoven en u.e. = op recepten: usus externus uitwendig gebruik. De braque d'Auvergne en de braque Ariégeois (ook: brak) zijn jachthonden. We eten een kiptandoorischotel. Kan dat: tandeloos knarsetanden dan wel tandenknarsen? Tale quale: het gaat zo zijn gangetje. Zeg eens tata (dáág) tegen opa.

5. De TAP is (in Nederland, historisch) de Regeling Tijdelijke Arbeidsplaatsen (regeling uit 1973 voor academisch personeel). Die creëerde tappers en tapsters. Een tapoe = een Surinaams-Nederlandse amulet. De Engelse had getead, de Nederlandse getheed. Willem de Zwijger P.P., Vader des Vaderlands. Ik wil dat eens te meer onder jullie aandacht brengen, temeer daar de termijn overmorgen afloopt. Kan de theologie nog iets bijleren van de teleologie? Een telepaat heeft telepathische vermogens. De p, t en k behoren tot de tenues (meervoud van tenuis [uitspraak!]). Het is ten enenmale onmogelijk, maar je mag het gerust ten anderen male proberen. Die Siënese weet alles van siena, terra di Siena, terrasiena.

6. Nog even de smakelijke bereidingswijze door teppanyaki. Alleen met dubbel-i komt er ook nog een i-grec, bij: teriyaki en sukiyaki en in een andere volgorde bij yakitori. 'Mmm, vandaag jakkie?' Jakkie (Surinaams-Nederlands) is de buitengewoon grote larve (kikkervisje) van de paradoxale kikker, de staartvors Pseudis paradoxa. 'Nee niet voor mij, dat vind ik nou echt jakkie (jakkes)! Het was tenenkrommend: ik kreeg een krommetenengevoel. Is tenaciteit een vorm van te na komen? Wegwezen nu, anders is ook straks 'terug van weggeweest' niet mogelijk. Er gaan 60 terties (tertiën) in een seconde. In zijn wekelijkse terzijdes komt hij vrijwel altijd ter zake. De termieten maakten gebruik van de thermiek, maar werden uiteindelijk verdelgd door thermiet. Hoezo, onzinzin? We hebben getead (getheed) met een thé complet langs de Theems. Ik had het gevoel the last of the Mohicans, de laatste der Mohikanen te zijn. Er lag een tig aantal schepen. Van die tiensecondelijm zijn er al tig duizend, een tig aantal, een tigtal [2016] verkocht. Hij waarschuwde haar voor de tigste keer. Dat thebaïdedorp ligt erg verscholen.