donderdag 14 mei 2015

Dictee donderdag 14 mei 2015 (3): dictee 833 (3) [634]

Dictee - dictees [634]

Dictee 833, alinea 7 t/m 10.

7. Een eeuwfeest is het twintigste quinquennium. Het was daar een quodlibet van quisquiliën. Om de status quo te handhaven, moet je op je qui-vive zijn. Heel extravagant: quiche van quisse. Wil je taffia of ratafia? Het rapaille was niet welkom op de raout [met t]. Met raquettes (de neige) ga je als een raket over de sneeuw. Bij appelmoes maken, blijft er raspsel over. Binnenkort zal ik mijn lapalissadeverzameling (waarheden als een koe, naar: vérités de Monsieur de la Palisse) eens publiceren. Zal ik een taffia-ratafiacocktail voor je maken? Zij voelt zich ten onrechte een ratee. Jullie zijn toch ook echte rabauwen. Is extreemrechts echt iets anders dan rechts-extremistisch? Deze balken zijn netjes gereid. Nee, in de refter mogen geen reefers worden gerookt. Dat klinkt leuk, zo'n gamelanrebab. Hiervan distantieer ik me.

8. Na de exodus uit Egypte moest het volk Israël eenmaal recht door zee gaan, te weten de Schelfzee, de Rode Zee of Rietzee. De relâches forcées daarbij werden nabij een oase doorgebracht. Oligemie heeft betrekkelijk weinig met chemie te maken. Klonk best aardig: die didgeridoos en kazoos samen! Let op bij woorden als lumineus, luminositeit, monstrueus, monstruositeit, (morose, morositeit,) nerveus, nervositeit, numineus, numinositeit, pompeus, pompositeit, poreus, porositeit, precieus, preciositeit, religieus, religiositeit, scrupuleus, scrupulositeit, serieus, seriositeit, somptueus, somptuositeit, tubereus, tuberositeit, verbeus, verbositeit, (virtuoos, virtuositeit,) viskeus (!), viscositeit, volumineus, voluminositeit en voluptueus, voluptuositeit. Uitzondering: rigoureus en rigorositeit, Rara, waar blijft die u?

9. De ene opmerking was nog burschikoser dan de andere, vrij vertaald: studentikozer. Waag het niet om de uitzondering 'religieuze' (non, ook: klok) verkeerd te schrijven! Zittend in zijn berceuse kreeg hij zijn creuse op een trembleuse. Bij de ramboersappelen zat een remboursfactuur. Dit abonnement is te allen tijde vrij resiliabel. Ze had perzikwangen en een aardbeienneus (rhinophyma). Een reine-claude, dat is toch geen goud- of sterrenet (ook wel: reinette ['tuh' facultatief])? Ooit kregen we in een Zwitsers restaurant een complete repasse. Hij is goed van de tongriem gesneden: hij weet je treffend te retorqueren. De ruiters hadden hun rijjassen aangedaan. Onderweg zochten ze even de luwte achter een rijsscherm. Jullie krijgen allemaal rillettes [geen 'tuh'-s]. Hebben jullie de Rode Halve Maan gesteund? Klasse!

10. Hou 'm in de rojem. Op het rond-point kwamen maar liefst zeven straten uit. Er heerst daar een rivièraklimaat. Bij hoefijzers gebruikt een smid vaak een ritsstamp. Hij is amateurroedeloper. Raar, na roggebrood eten heeft hij vaak een roggenstaart in de keel. Van de rooms-koning waren er meerdere, van de Koning-Stadhouder maar een. Wil die rooiepanner weer mee-eten? Wij mochten de rooming-in van het ziekenhuis benutten. De Roomse geschiedenis (zoals van het Heilige Roomse Rijk) gaat niet over de kerk. Waar moet je de Roethenen situeren? Het waren in feite Oekraïners. Ken je die roei- en zeilvereniging?