zondag 17 mei 2015

Dictee zondag 17 mei 2015 (3): dictee 834 (3) [637]

Dictee - dictees [637]

Dictee 834, alinea 7 t/m 10.

7. Wat klinkt er vromer: salve of ave? En wat roomser? Een rajneeshie (of sannyasin) is naar Bhagwan Sri Rajneesh genoemd. Hij valt op tache-de-beautédraagsters. Mijd zo'n rajapsheuvel als de pest! Nou, santé, santjes, hoor! Het sansculottegroepje bestond deels uit culottedragers, maar ze hadden allemaal veel culot. 'Mea culpa' is gewoon een deftige uitdrukking voor 'sorry'. De fado drukt saudade uit (en de roker een sigaret). Hoe meer saucisses de Boulogne, hoe liever! Scats zijn gezongen betekenisloze reeksen lettergrepen (heybaberiebah). Sommige boulevardbladjournalisten lijden aan scandalitis. Wanneer was die ladies' night ook alweer? De scag was in het scagliola [geen g] verstopt. Een Savooiaard komt uit Savoye. Een sapotilleboom wordt ook sawoe-manila genoemd, denk aan manillatabak.

8. In het holst van de nacht duelleerden ze op het scherp van de snede. Ook de joden hebben hun schriftgeleerden. De shotter shotte. Je zult maar aan scatologie lijden. Zij schaften een mooi servies aan, waarmee ze later schaftten. Is het nu schluss met die schmalz van die schmiere? Na het snorkelen dronken we een schnaps, terwijl onze schnauzer toekeek. Een Schriftgelovige is wars van Schriftvervalsing. Die schroodbeitel kan wel op de schroothoop. Zijn die studenten weer aan het soggen? In een 4 havoklas zitten 4-havoërs en een 65-plusser heeft een 65 pluskaart. Het bal musette werd in de bal-musettetent gehouden. De oudpapier- en oudijzerhandel bekommert zich om oud papier en oud ijzer. De zalm zat in een sneetje prosciutto. De ene zoïlus is nog erger vitter dan de andere. Of wellicht fitter dan de ander?

9. Met een tackle tackel je, met een scrambler scrambel je en met een dribbel dribbel je. O ja, en bij scrabble scrabbel je. Een krantenscoop kan een behoorlijke scope hebben. De scolopenders vochten om de achteloos weggegooide scone. Er zijn 4 jaargetijden, scilicet lente, zomer, herfst en winter. De sacherijn was gekleed in chagrijnleer, zijn vrouw echter in blauw-witte seersucker [uitspraak!]. Het secreet viel voor zijn seductie met de seduisante seedling. Ze wilden een secondopiniononderzoek naar het secondhandbric-à-brac. Senescentie klinkt risicovoller dan senectus. Sellotape kan het best in cellofaan verpakt worden. Je kunt liever niet van Scylla in Charybdis komen: beter kun je ertussendoor varen! Ze brouwen hun eigen secce sektesekt. Sereh [uitspraak] is citroengras. Een serac is een ijskegel (stuk gletsjer).

10. Septikemie is bloedvergiftiging. Jeroen speelt graag met dinky toys en minisepoys. Die sepulcrale heffingen vallen rauw op mijn dak. Die sergeant-een met een sergen voering in zijn jas, slikt veel seresta. Jullie ook al last van de seven-year itch? De serreplant stond onder het serowsschilderij, waarop Japanse gemzen te zien waren. Zij houdt van sévère kunst. De seropositief bezat nogal wat zerobonds. 's Heren wegen zijn vaak ondoorgrondelijk, 's heren wegen vaak onbegaanbaar. Ze gooide shanty over Geerts geshampoode haar. Het sigmoïd is sigmoïde. Die Siënese uit Siena heeft een sideraal bijgeloof.