donderdag 7 mei 2015

Dictee donderdag 07 mei 2015 (1): dictee 831 (1) [624]

Dictee - dictees [624]

Dictee 831, alinea 1 t/m 3.

1. Wordt het mattheaanse evangelie het meest gebruikt? Een pornoactrice is de mauvaise honte wel voorbij. Deze mazout kun je beter niet drinken, die andere mazouts (mazouten) wel. Met MBD wordt minor brain damage of minimal brain dysfunction bedoeld. Mèden thaumazein: zich over niets verwonderen, synoniem: nil admirari. Het synoniem van 'mèden agan' is 'niets te veel' (ne quid nimis). Dat is wel erg duidelijk mosterd na de maaltijd: médecine après la mort. Gelieve 'medieval' en 'mediëval' niet te verwarren. Met medioneerlandistiek wordt de studie van het Middelnederlands aangeduid. Is een meeneemchinees een Chinees om mee te nemen? Hé meis, wat heb je een leuk meis jurkje aan! James Watt heeft de stoommachine uitgevonden en alle(r) ogen zijn gericht op Kwatta.

2. Wat? De watt (W): halfwattlamp, hectowatt (hW), kilowatt (kW), kilowattuur (kWh), megawatt (MW), milliwatt (mW), microwatt (μW), wattage, wattmeter (niet: Wm), wattpiek (Wp, eenheid voor zonnepanelen), wattseconde (Ws, joule, J) en wattuur (Wh). Het symbool van meitnerium is Mt. Wat Melisch is, is van het eiland Melos afkomstig. Wat melkitisch is, behoort de melkieten. De mella is de Jodenbuurt in een Marokkaanse of Ottomaanse stad. Hij was zo dronken als een meloete meloet. Zou je menen? Bedenk dan: Menen ligt dicht bij Kortrijk. Zij is een menageus type. De eerste menorroe is de menarche. De Mensa Domini is de Tafel des Heren, de avondmaalstafel, waar het Heilig Avondmaal (H.A.) genoten wordt. De titel van een geschrift van Nietzsche: Menschliches, Allzumenschliches. Mercaptaan: thiol.

3. Onbeduidende praatjes zijn menus propos. Ik werk veel met meranti en merbau. Hem gewerd een mente-captusverklaring. Is een mesthuwelijk echt wat je dacht? Pas erg op met methamfetamine, crystal meth, meth. Een metteur en scène zorgt voor de
mise-en-scène, snapt u? Is Middel-West-Perzisch echt een taal? Dan zal 'middenpaleolithicum' ook wel een correcte term zijn … Een meursaultje gaat er altijd wel in. Bevat crème de menthe echt menthol? Hij is gespecialiseerd in laatzeventiende-eeuwse literatuur. Ik doe je eenmalig dit niet af te slane aanbod. Niëlleren is geen nivelleren. Een nikser is van het niksen, een nixer van de generatie nix. Een nymfomane is niet per definitie een nymphe du pavé. Ik zal dat nooit en te nimmer toegeven. Is dit hebbedingetje van nieuwzilver of van oud zilver gemaakt?