vrijdag 22 mei 2015

Dictee vrijdag 22 mei 2015 (1): dictee 836 (1) [642]

Dictee - dictees [642]

Dictee 836, alinea 1 t/m 3.

1. Soedah, het hoeft niet meer. De Soesoehoenan vond het niet goed. Soft skills zijn heel belangrijk; een soft focus wordt ook wel flou artistique genoemd. Is een cirkelredenering, een petitio principii, een goed sofismenvoorbeeld? Hij heeft een spartaanse opvoeding gehad (in de Spartaanse zeden). De spanjolet (espagnolet) was gebruikt om het spagnoletgordijn aan op te hangen. Hij is geen spadestelenfabrieksdirecteur meer. De spahi's waren in Franse krijgsdienst. Zij hebben regelmatig gespeeddatet. Zij is een speci meisje. Hij gaf een spoof op een spooky verhaal ten beste. Splitlevelwoningen hebben split levels. De internetaanduiding sj staat voor Spitsbergen en Jan Mayen. In a split second was het voorbij. De staatse en Spaanse troepen raakten slaags. Zijn esprit gaulois werd niet gewaardeerd. Hier wordt spelt verbouwd.

2. Een wandeling werkt spijs verterend. Geef mij maar zo'n spitant spaatje rood. Die sprays helpen hier niet tegen. Ze droegen butterfly's. Ook Rotterdam heeft stadjers. Op stamijn kun je zitten. Er volgde een stampede op de kortingsactie. Stafchefs zijn chefs van staven. Een permis is een permit. Dit bericht is per modum modem verzonden. Dit drukwerk moet per se vanavond ter perse zijn. Zullen we nog een perriertje drinken? Per tot discrimina rerum: door zovele gevaren. Bij de pertubatie trad een perturbatie op. Bij 15 procent is het perunage 0,15. In Equatoriaal-Guinea betaalde je vroeger met de peseta Guineana (momenteel met de CFA-frank!). Een petinggi is een dorpshoofd. Het petrarkisme volgt Petrarca na, het peronisme Perón. Leg uit, waarom je 'petit-maître', 'petite maison' en 'petitfour' schrijft, zoals je het schrijft. De kleur ervan was petrol, grijsblauw.

3. Wat is een petrusduim? Een peyote is een zekere cactus (de naam komt uit het Nahuatl). Daar zijn ze weer, het philibertspant en het philosophicum. Piae memoriae, zaliger nagedachtenis Karel. Is dat dan hetzelfde: pied-de-mouche (hanenpoot) en pied-de poule (hanenvoet)? Het liefje van Harlekijn uit de commedia dell'arte is Pierrette (ook: Colombine). Een pierrot en een pierrette vormen een semitragisch duo. In het knekelhuis is Pietje de Dood pietje-de-voorste. De PIGS- of knoflookcrisis is nog lang niet voorbij (PIGS-landen: Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje). Van pissebed in kakkebed komen. Het PIK is het Portugees-israëlitisch Kerkgenootschap. In een pijzel (pezel) wordt graan bewaard; je kunt er ook in wonen. Pipe: scheidingsteken. Een pirlamp heeft een ingebouwde passief infrarode sensor. Piment staat ook bekend als allspice of jamaicapeper.