vrijdag 22 mei 2015

0642 Dictee vrijdag 22 mei 2015 (1): dictee 836 (deel 1) √

Dictee - dictees [0642]

Oefendictee 836 (deel 1)

Dictee 836, alinea 1 t/m 3.

1. Soedah [al klaar; laat maar; hoeft niet], het hoeft niet meer. De Soesoehoenan [ti­tel van de vorst van So­lo of Soe­ra­kar­ta op Ja­va] vond het niet goed. Soft skills [geen vakkennis maar sociale vaardigheden] zijn heel belangrijk; een soft focus wordt ook wel flou artistique genoemd. Is een cirkelredenering, een petitio principii, een goed sofismenvoorbeeld? Hij heeft een spartaanse opvoeding gehad (in de Spartaanse zeden). De spanjolet (espagnolet) was gebruikt om het spagnoletgordijn aan op te hangen. Hij is geen spadestelenfabrieksdirecteur meer. De spahi's [lid van een Ara­bi­sche in­land­se cavalerie] waren in Franse krijgsdienst. Zij hebben regelmatig gespeeddatet. Zij is een speci meisje. Hij gaf een spoof [persiflage] op een spooky verhaal ten beste. Splitlevelwoningen zijn split level [bnw.]. De internetaanduiding sj staat voor Spitsbergen en Jan Mayen. In a split second was het voorbij. De staatse en Spaanse troepen raakten slaags. Zijn esprit gaulois [boertige grappigheid] werd niet gewaardeerd. Hier wordt spelt [soort van grove tarwe] verbouwd.

2. Een wandeling werkt spijs verterend. Geef mij maar zo'n spitant spaatje rood. Die sprays helpen hier niet tegen. Ze droegen butterfly's. Ook Rotterdam heeft stadjers. Op stamijn [grove wollen stof] kun je zitten. Er volgde een stampede [stormloop] op de kortingsactie. Stafchefs zijn chefs van staven [chef-stafs of chefs-staf]. Een permis [Fr.] is een permit [Eng.]. Dit bericht is per modum [door middel van] modem [modulator-demodulator] verzonden. Dit drukwerk moet per se vanavond ter perse zijn. Zullen we nog een perriertje [soort Frans mineraalwater] drinken? Per tot discrimina rerum: door zovele gevaren. Bij de pertubatie [doorblazen eileiders] trad een perturbatie [stoornis] op. Bij 15 procent is het perunage 0,15. In Equatoriaal-Guinea betaalde je vroeger met de peseta Guineana (momenteel met de CFA-frank BEAC!). Een petinggi is een dorpshoofd. Het petrarkisme volgt Petrarca na, het peronisme Perón. Leg uit, waarom je 'petit-maître', 'petite maison' en 'petitfour' schrijft, zoals je het schrijft. De kleur ervan was petrol, grijsblauw.

3. Wat is een petrusduim?
Zwar­te vlek op de schou­der van som­mi­ge vis­sen. Een peyote is een zekere cactus (de naam komt uit het Nahuatl). Daar zijn ze weer, het philibertspant en het philosophicum. Piae memoriae, zaliger nagedachtenis Karel. Is dat dan hetzelfde: pied-de-mouche (alineateken) en pied-de-poule (hanenvoet - weefsel, dambordeffect - een hanenpoot is een slecht handschrift)? Het liefje van Harlekijn uit de commedia dell'arte is Pierrette (ook: Colombine). Een pierrot en een pierrette vormen een semitragisch duo. In het knekelhuis is Pietje de Dood pietje-de-voorste. De PIGS- of knoflookcrisis is nog lang niet voorbij (PIGS-landen: Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje). Van pissebed in kakkebed komen = van de regen in de drup komen. Het PIK is het Portugees-israëlitisch Kerkgenootschap. Op een pijzel (pezel - graanzolder) wordt graan bewaard; je kunt er ook in wonen. Pipe [paajp]: scheidingsteken | . Een pirlamp heeft een ingebouwde passief infrarode sensor. Piment staat ook bekend als allspice of jamaicapeper.

 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten