woensdag 20 mei 2015

0639 Dictee woensdag 20 mei 2015 (2): dictee 835 (deel 2) √

Dictee - dictees [0639]

Oefendictee 835 (deel 2)

Dictee 835, alinea 4 t/m 6.

4. De parafencultuur (bureaucratie) is er een van de burosaurussen. Hij had z'n mooiste parade-uniform aangetrokken. Met roesmiddelen is een paradise-by-the-dashboardlight slechts een passager, transitorisch, paradis artificiel. Een paralyser is een stroomstok (enige, ook geen woorden op '*yzer'). Ook: appetizer, atomizer, digitizer, equalizer, organizer, plasticizer, professional organizer, synthesizer, sanitizer (zeep of gel), tranquillizer en womanizer. Met '*iser':
sadder-and-wiser (ook: but), franchiser, economiser en merchandiser. Een paramour is een minnaar (minnares). Je zult die paralogie [dwaling, denkstoornis] moeten toegeven. De sterren paraisseerden [verschijnen], eerst een voor een, toen volgden er duizenden, men telt ze geen. Gelieve niet te panikeren. Pannegies is oorspronkelijk een Veluws stoofgerecht met lamsvlees. Bij een pantocratie [alleenheerschappij] zit iedereen onder de pantoffel.

5. Hallali [kreet jagers over tot staan gebracht hert], raak geschoten met een raakschot! De avond waarop ze groot slem behaalden, ontaardde in een ware slemppartij. Heeft de Belgische regering spijt van de snel-Belgwet? Met wat stuff wordt een snuffmovie al gauw een ware tearjerker. Deze snelwerkende medicijnen leiden tot snel veranderend gedrag. Zo'n slecht geschilderd doek over een sledetocht met een flinke gesleede [ww. sleeën, ook: geslede, ww. sleden] afstand raakt natuurlijk in zo'n slechtlopende galerie slecht verkocht. Voor het slapengaan moet je liever geen slashermovie kijken waarin ze slaags raken. De kinderen hadden smoddenlapjes om met een smoddekop erop. Na het debacle kreeg hij smartengeld en een smartelijk smakkerdje van de buuf. Hij is sociaalkritisch en bevlogen. 

6. Een parathormoon is een parathyreoïd hormoon (PTH, vanuit bijschildklier). Paratroepers komen vaak onverwacht uit de lucht vallen. De twee presidentskandidaten vormden een par bene comparatum [aan elkaar gewaagd tweetal]. Parboiled [snelkokend] en hard-boiled [keihard, ongevoelig]: meer van die vormen met *boiled zijn er niet. De Parcen zijn de drie schikgodinnen Clotho, Lachesis en Atropos. Hij wilde parfait-amour [rode likeur], zij parfait au café [koffie-ijs]. Het Parisch marmer komt van Paros. Een parishkerk [Engels: parochie] staat noch in VD, noch in Parijs. Parmezaanse kaas of parmezaan wordt ook wel parmigiano genoemd. Deze tekst is geparset door te parseren [syntactisch ontleden]. Die parttimedominee [ook: parttime dominee] heeft een parti-pris [vooringenomenheid] tegen paganisten [heidenen]. Een zeker Indisch gebouw wordt pasanggrahan genoemd. De pashmina komt van de wol van de kasjmiergeit. Passacaglia heet in de ene betekenis [muziekstuk] ook passacaille, in de andere [oude dans op die muziek] ook chaconne.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten