woensdag 6 mei 2015

0622 Dictee woensdag 06 mei 2015 (2): dictee 830 (deel 2) √

Dictee - dictees [0622]

Oefendictee 830 (deel 2)

Dictee 830, alinea 4 t/m 6.

4. Met mardi gras wordt Vastenavond bedoeld. Ze was een verademing: figuurlijk een lilium inter spinas (een lelie tussen de doornen - zoiets als een roosje-zonder-doorns?). In het limelight at hij een limmetje (lemmetje), een lime. Een limousine is een limo. De generaal werd gelimogeerd [aan de dijk zetten], naar Limoges gestuurd. Ze passen bij elkaar als linga(m) en yoni [mnl. en vrl. geslachtsdeel]. Zo'n zin uit je natuurlijk alleen in het Lingala. Ik vind purperrudbeckia's mooi. In het linneaanse stelsel – zoals beschreven in het taxonomisch systeem van Linnaeus – worden linneon (grote soort) en jordanon (kleine dito) gehanteerd. Het devies van Linnaeus was trouwens: famam extendere factis – zijn naam door daden groot maken. Dat lijkt Piet hein wel. Deze voetballer is links- en rechtsbenig [tweebenig]. Is dat nou een links-links breiwerk? Mijn oma heeft daar rijstebrijbergen van. Een Lionsclub is meestal niet Lyons.

5. Vergelijk die laatstgenoemde club ook maar eens met een Rotaryclub. Een lion du jour is lion of the day. De liostage [leraar in opleiding] was zwaarder dan ik dacht. Bij liquor denk ik het eerst aan hoffmann(s)druppels. Bekend als de bonte hond, bekend bij Jan en alleman = (omnibus et) lippis et tonsoribus notum. De little black dress danken we aan Coco Chanel. We kochten tien loads [50 kubieke Engelse voet] hout. Op het document stond een loco sigilli [l.s. - formule ter vervanging zegel]. Piet is mijn locum tenens [plaatsvervanger]. Ik vond dat ook het logischte logies. In de muziek is lofi [vs. hifi] met een ongepolijst geluid. Gelukkig bleef het bij een logomachie en werden ze niet handtastelijk. Het lombards hoen liep tussen de lombardse bonen. Lotus
[in NL Lan­de­lij­ke Or­ga­ni­sa­tie Tot Uit­beel­ding van Slacht­of­fers (t.b.v. EHBO-oefeningen)] doet aan een soort van slachtofferverbeelding. Een lug verbindt fietsbuizen.
 

6. Ze krijgt nu toch low care in een lowcare-instelling. De luchthart-treurniet moest even (naar) lucht happen. De Luciaanse (= van Saint Lucia) munteenheid is de Oost-Caraïbische dollar. Hij deed dat lucri causa, uit winstbejag. Wist je dat lucite polymethylmethacrylaat is? Een lupus in fabula is een onverwachte verschijning. Het lumen mundi is het licht der wereld, i.h.b. Erasmus. Een typo is een typ(e)fout (typographical error – internet). Mixoscopie is voyeurisme. Kun je bij mond-op-mondbeademing een MKZ-besmetting oplopen? Op zich wel, denk ik. Een bekende cocktail is mojito. Zitten er veel kinderen op die m.o.k.-school [NL: moeilijk opvoedbare kinderen]? Ze kon zwemmen als een mooimeisje [vis]. De novicebegeleidster ging in de fout. Met je mond vol mag je niet praten. Hij had een hele mondvol hachee. Hebben jullie gemonopolied? Wij noemen dat meestal monopolyen (voltooid deelwoord: gemonopolyd). Het is een hele mondvol om het complete Wilhelmus op te zeggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten