zaterdag 2 mei 2015

0617 Dictee zaterdag 02 mei 2015 (3): dictee Specialisten Breskens 2015 √

Dictee - dictees [0617]

Dictee Speciallisten Breskens 2015.
De 100 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Voor specialisten en andere Van Daleadepten

S1. Welkome, genode dicteegasten in Bresjes: of je nu tsadiek (rechtvaardige), geek, computerfreak of whizzkid dan wel een gijsje goochem [oVD] bent, Unesco-adept of Esperanto-insignedrager, het eblouissante Breskense dictee schrijven met veel éclat, ja, dat is u aller streven; uw auto-met-chauffeurgevoel mist u en u bent met uw Ford Mondeo, uw [afgekort, mét cijfer] 2cv'tje [GB, VD 2020] of misschien wel per kales [ook: calèche, andere uitspraak] of e-bike gekomen, of u hebt met uw citybike een stoppy of wheelie gemaakt om mededicteeërs met spierballen flink te intimideren.
 
S2. Ik moest aan bcbg (bon chic, bon genre) denken, toen de chicard en zijn chichi madam – ook haar moeder was al een chiquelinge – die tot de Haagse chic behoorden en veel chique kennissen hadden, zich als partycrashers, gasten die ongenood zijn, naar een chic feest begaven. Ze waren chiquer dan chic, hun kleding deed me denken aan een douairière met een trois-piècesje, een kenau met velours d'Utrechtse (trijpen) kleding, een amazone met funfur jodhpurs, imitatiebrogues en fichu met fibula, en wat hem betreft aan een culotte die hij soms combineerde met een van zijn fezzen of tarboesjen, zijn borsalino of zijn flambard.

S3. Voor in spelling geïnteresseerde Joodse orl-artsen en aiossen [VD 2013] in spe – zij weten wel wat stheniciteit, qualy, wiiitis [VD 2008] en cheiloschisis is! – , die op het poerimfeest veel poerim maken, maar ook voor de andere(n) volgen nu de aha-erlebnissen, de leermomenten: 1) op-en-top is tot-en-met, geheel en al, 2) mamma mia, helaba [VD 2013], hoe schrijf je 'koperoxychloride'?, 3) de kortte van het circuitje bevreemdde me, 4) dat skiestertje met dat mooie
ski-jack is inmiddels wel uitgegroeid tot een volwaardige skister [ster!] en 5) deze jood sjaukelt altijd bij het kol nidrei [ook: kol nidree = x bidden, Kol Nidrei en Kol Nidree = naam gebed]. 


S4. Trouwens, kondt ge niet wat meer subtiliteit betonen met die arme dictee-enthousiasten? We worden hier gebruikt als een soort expogee [ex-politiekegevangene] of een corpus vile bij dictee-elandproeven. Ikzelf zou wel willen wegsjezen. We zijn op en tenden, al zullen we dat nooit en te [ook: ofte] nimmer toegeven! Als protestant en oud-katholiek [niet: oudkatholiek!] * ben ik overigens weer met mijn ex-ex getrouwd. Na afloop drankjes als gerstekoffie, een cobbler-marccocktail, porto flip, douroport of spritzer [VD 2014] zijn akkoord, maar doe me niet als hoofdprijs zo'n lullig aloëetje cadeau, please … De auteur kan het best pleite gaan, anders zullen we hem eens even onder handen nemen. Ik ga straks wel mee naar het sponsordinertje: doe me daar maar antipasto of crudités als entree, de rest zal mij bockworst wezen, als er maar teloh [tee-loo - stukjes cassave] bij geserveerd wordt … Tot dan!
* Een oudkatholiek is zeker in de leer protestant. De opgave is daarom dubbelzinning! Beide schrijfwijzen dienen goed gerekend te worden.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten