woensdag 6 mei 2015

0621 Dictee woensdag 06 mei 2015 (1): dictee 830 (deel 1) √

Dictee - dictees [0621]

Oefendictee 830 (deel 1)

Dictee 830, alinea 1 t/m 3.

1. De miss wet-T-shirt heeft de verkiezing gewonnen. Hij studeert land- en volkenkunde. Is een langoustine nou echt een kleine langoest? Het paard is la plus noble conquête de l'homme. Wie of wat regeert de wereld, m.a.w. wie is la Reine du Monde? De pers, de opinie. L'art de grouper les chiffres: there are lies, damned lies and statistics. Ook bij de computer houdt het lifoprincipe in: last in, first out. Een laterna magica is gewoon een toverlantaarn, lata culpa is (juridisch) grove schuld. Is latin rock een latindans? Nee, muziek. Ik ken een latino die Ladino = Judezmo spreekt. De latera (enk.: latus - som of bedrag bladzijde handelsboeken) vielen vies tegen. Desiderius Erasmus' boek handelde over de lof der zotheid (laus stultitiae - als titel: L S = Lof der zotheid). Laveien [straatslijpen, lanterfanten] is lang niet altijd crimineel. Lawaai maken, dat doet een lawaaimaker van een herrieschopper. 'Laser', een letterwoord, gevormd uit: light amplification by stimulated emission of radiation.

2. Hij somberde wat, maar toch le coeur léger [met een licht gemoed]. Hij werd opgezweept door le démon de midi [nieuwe seksuele impuls op middelbare leeftijd]. Leewater [vocht in gewricht, ook kalverziekte] kan ook een leeuw beter niet drinken. Het mag wel, maar dan lege artis (volgens de regels van de kunst, l.a., secundum artem). Ten behoeve van welk verschijnsel wordt de Leidse fles gebruikt? Op te laden tot hoge spanning. Een leidinggevende houdt zich bezig met leidinggeven. Eigenlijk geeft volmaaktheid geen voldoening, denk maar aan: le goût de la perfection qui stérilise. Ik vind dat mooi: le geste auguste du semeur (het verheven gebaar van de zaaier). Het leggen van het leiendak ging van een leien dakje. Waar komt 'Leier und Schwert' (lier en zwaard) vandaan? Dichtbundel Th. Körner, 1814. Hij bedient zich te vaak van le mot de Cambronne [vloek, krachtterm]. Zonder les défauts de ses qualités [de gebreken van zijn goede hoedanigheden] was hij volmaakt. Ik mag ze wel, die paysans du Danube [ruwe kerel die ongezouten de waarheid zegt]. Bij een leonina societas (societas leonina - de een alles, de ander niets) worden de leones [munt Sierra Leone, SLL] wel erg eenzijdig toebedeeld.

3. Hij spreekt vloeiend Letzeburgs. Zijn leven kabbelde voort in een letale lethargie. Bij leukose is er iets, meen ik, met de leukocyten. Wie schrijft er nou 'leviathan' met een kleine letter … GB, VD en de Bijbel. Twee li's is ongeveer een kilometer. Een libellus aureus is een gulden boekske. Met deze Libra [sterrenbeeld, Weegschaal] kun je niets wegen. De gitarist gaf een lick toe. Die twee lichtmissen [losbollen] passen goed bij elkaar. Het Lichtfeest is het chanoekafeest en de term 'lichtjesfeest' wordt heel algemeen gebruikt, zoals bij Chanoeka en het joelfeest bij de Germanen. Een liebelei is een flirt, een amourette. Onze-Lieve-Heer – die van de vele kostgangers – verhoede dat deze lieveheer [kruisbeeld] aan diggelen gaat bij het transport. Ze streden lijf aan lijf in een lijf-aan-lijfgevecht. Zij bezit veel Ligurische kunst aan de Ligurische kust -
deel van de kust van Ita­lië om Ge­nua - vgl. Liguriër(s). Er waren toen veel ligues [verbond, eedgenootschap]. Ook limbo's [Limburger] hebben een limbisch stelsel [deel hersenen, emotie en korte geheugen].
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten