woensdag 6 mei 2015

Dictee woensdag 06 mei 2015 (1): dictee 830 (1) [621]

Dictee - dictees [621]

Dictee 830, alinea 1 t/m 3.

1. De miss wet-T-shirt heeft de verkiezing gewonnen. Hij studeert land- en volkenkunde. Is een langoustine nou echt een kleine langoest? Het paard is la plus noble conquête de l'homme. Wie of wat regeert de wereld, m.a.w. wie is la Reine du Monde? L'art de grouper les chiffres: there are lies, damned lies and statistics. Ook bij de computer houdt het lifoprincipe in: last in, first out. Een laterna magica is gewoon een toverlantaarn, lata culpa is (juridisch) grove schuld. Is latin rock een latindans? Ik ken een latino die Ladino spreekt. De latera (enk.: latus) vielen vies tegen. Desiderius Erasmus' boek handelde over de lof der zotheid (laus stultitiae). Laveien is lang niet altijd crimineel. Lawaai maken, dat doet een lawaaimaker van een herrieschopper. 'Laser', een letterwoord, gevormd uit: light amplification by stimulated emission of radiation.

2. Hij somberde wat, maar toch le coeur léger. Hij werd opgezweept door le démon de midi. Leewater kan ook een leeuw beter niet drinken. Het mag wel, maar dan lege artis (l.a., secundum artem). Ten behoeve van welk verschijnsel wordt de Leidse fles gebruikt? Een leidinggevende houdt zich bezig met leidinggeven. Eigenlijk geeft volmaaktheid geen voldoening, denk maar aan: le goût de la perfection qui stérilise. Ik vind dat mooi: le geste auguste du semeur. Het leggen van het leiendak ging van een leien dakje. Waar komt 'Leier und Schwert' (lier en zwaard) vandaan? Hij bedient zich te vaak van le mot de Cambronne. Zonder les défauts de ses qualités was hij volmaakt. Ik mag ze wel, die paysans du Danube. Bij een leonina societas (societas leonina) worden de leones wel erg eenzijdig toebedeeld.

3. Hij spreekt vloeiend Letzeburgs. Zijn leven kabbelde voort in een letale lethargie. Bij leukose is er iets, meen ik, met de leukocyten. Wie schrijft er nou 'leviathan' met een kleine letter … Twee li's is ongeveer een kilometer. Een libellus aureus is een gulden boekske. Met deze Libra kun je niets wegen. De gitarist gaf een lick toe. Die twee lichtmissen passen goed bij elkaar. Het Lichtfeest is het chanoekafeest en de term 'lichtjesfeest' wordt heel algemeen gebruikt, zoals bij Chanoeka en het joelfeest bij de Germanen. Een liebelei is een flirt, een amourette. Onze-Lieve-Heer – die van de vele kostgangers – verhoede dat deze lieveheer aan diggelen gaat bij het transport. Ze streden lijf aan lijf in een lijf-aan-lijfgevecht. Zij bezit veel Ligurische kunst. Er waren toen veel ligues. Ook limbo's hebben een limbisch stelsel.