zondag 10 mei 2015

0629 Dictee zondag 10 mei 2015 (2): dictee 832 (deel 2) √

Dictee - dictees [629]

Oefendictee 832 (deel 2)

Dictee 832, alinea 4 t/m 6.

4. Hij leidde een vie manquée, een gemankeerd bestaan. Er zijn al plenty volgeplande dagen. De paratroepers hadden het zwaar. De drie schikgodinnen Clotho, Lachesis en Atropos, worden ook wel Parcen genoemd. Des histoires de femmes [vrouwenpraatjes] betekenen niet altijd parler chiffons [over kleren en opschik praten]. Zeeuwen staan bekend om hun recht-door-zeeë simpelheid (parsimonie) en zuinigheid (parcimonie - cent). Spreekt een pasja Pathaans (Pasjtoe)? Rare zin: die pashmina komt van de kasjmiergeit uit Kasjmir. De dokter had veel patiëntie met de patience spelende patiënt. Over de autoweg liep een passerelle [loopbrug - geen 'luh' uitspreken]. Een dotterbehandeling wordt ook wel ptca (percutane transluminale coronaire angioplastiek) genoemd. In je peignoir peigere [bedorven] vis eten kan tot peigeren [doodgaan] leiden. De pekan [vismarter] verslikte zich doodgemoedereerd in de pecannoot.

5. Na zijn pensionering is hij een pensionnetje begonnen. Zeldzaam: een penny-a-liner die een penny dreadful [stuiversroman, goedkope horrorroman] schrijft. De groupie liftte mee in de groepageauto. Belgisch Middelburg ligt in Oost-Vlaanderen (er is er ook een in
Zuid-Afrika, 300 km van Kaapstad). Octies [lid 8 - ten achtste = octavo]: dit is het einde! Mooi, die cloqué klokrok! Goed gekeud, die bloque! Ik ben die krabbende pers [kat] zat, geef mij maar wat van die boeddhistische persad [zoetigheid]. Hoeveel petameter (Pm) staat de maan (gemiddeld) eigenlijk van ons (de aarde) af? Egeltjes doen het penages [puh-naa-guhs - voorzichtig]. Heeft die tholos [Oud-Griekse ronde kleine tempel] wel of niet een peristyle [zuilengang]? Hij probeerde het per fas et nefas [met geoorloofde en ongeoorloofde middelen] te voorkomen. In de bodem van de pépinière [boomkwekerij] werd een pépite [goudklomp] gevonden. 'Peperoni' [èh - peper - pepperoni = pikante salami], dat schrijf ik nou altijd fout! Peu à peu [langzamerhand, beetje bij beetje] krabbelde hij op.

6. Jazeker, Petrarca heeft het petrarkisme teweeggebracht. De petinggi [dorpshoofd, Indië] snapte niks van de petersprojectie van de aardbol op een plat vlak. Zat de glucose voor de PET-scan echt simpelweg in een petflesje? Deze keten exploiteert petit(s) restaurants [VD alleen s s] en grand(s) cafés. De bozzetto [voorstudie schilderij of sculptuur] beloofde veel goeds voor het eindresultaat. Gepikeerd piekerde hij over de mislukte piqués bij het piqueren. Pinceren is pizzicato spelen. Echt ridicuul: met een pillbox op de pillegift in een pillendoosje geven. Nog zoiets: een fiets met pittoband en op de bagagedrager een pittenbak met pittetouwen erin. De Antilliaan kwam eind december uit Amsterdam van een koude Kerstmis thuis. De beurs schommelde tussen alltime low en alltime high. Met de Lange Mars trachtte men te ontkomen (met Mao Zedong) aan de terreur van Tsjang Kai-sjek.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten