dinsdag 27 december 2022

3084 Dictee vrijdag 30-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (803)

Dictee – dictees [3084]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 054, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (803)

Klagers hebben geen nood en pochers hebben geen brood

1. Er zijn nogal wat braakliggende terreinen van onderzoek zoals de kantiaanse [Immanuel kant, filosoof] categorieën, de vondeliaanse [Joost van den Vondel, dichter] klanken, de gregoriaanse kalender [paus Gregorius XIII, 1582] en de Ecuadoraanse [land: Ecuador] middeleeuwse tijden.

2. Volgens een van oorsprong naë Franse bloedverwante zijn bête, frêle en louche van origine Franse adjectieven. Van Hegels [Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Duits filosoof] filosofie is zeker, dat deze hegeliaans is en niet nietzscheaans [Friedrich Nietzsche].

3. Je kunt ergens naartoe werken. Doe je dat pico bello, dan raak je vaak bekaf. Een crue [ongezouten] opmerking over de weeë [flauw] lucht versterkt je moeë [moe, moeër, moest] gevoel. En wat zou dan het komischt [meest komisch] zijn?

4. Spelen anaerobe [kunnen zonder vrije zuurstof] bacteriën een rol bij de bereiding van edammertjes, bolletjes Edammer kaas?

5. Rijd je veiliger op de linkerrijbaan als je aan het koekhappen bent van deventerkoek (Deventer koek)?

6. Voor de overtreffende trap gelden diffuse regels. Zo is het verstrekkendste voorstel het meest verstrekkende. Om dat te weten hoef je geen doorgewinterde zwingliaan [volgeling Huldrych – ook Ulrich – Zwingli, hervormer] te zijn.

7. De kant-en-klare [kant-en-klaar] doe-het-zelfinstallatie [doe het zelf] was dubbel en dwars de moeite waard, maar werd schots en scheef [grieks en dwars] gemonteerd door de oud-minister, een broer van de huidige, oude minister.

8. Vanuit het hooggelegen [GB, VD] basiskamp keek je uit op het hoger gelegen [GB – los] tussenkamp en de hoogstgelegen [GB] top. Het onverwachte bezoek van het journaille [de pers] kwam hoogst ongelegen.

9. Gedrieën nuttigden ze alle vier de gerechten: soempia [twee kleine loempiaatjes], shabushabu [gerecht van groenten, vis en deegslierten in bouillon], sashimi [Japans gerecht met rauwe vis] en sajoer lodeh [groenten in kokosbouillon].

10. Kunt u nog tellen, tel dan mee: honderd(en)een dalmatiërs [honden – exacte aantal], duizend zeventien cliniclowns, duizend vijfenveertig pides [Turkse broodsoort], (honderd/duizend)-en-een [heel veel] vragen, de Duizend-en-een-nacht, triljarden muskieten [tropische steekmuggen], tweeduizend driehonderddertig napi's [knol van plant uit yamswortelfamilie], zesentwintighonderdnegenenvijftig of tweeduizend zeshonderdnegenenvijftig opgeluxte tamagotchi's [knuffeldier computerspelletje], vijftienhonderdelf of duizend vijfhonderdelf soles à la meunière [door de bloem gehaalde zeetong] , drie miljoen duizend (en) zeven bacchantische [naar: Bacchus] thyrsusstaven [staf met klimop en wijngaardranken, en bovenop een dennenappel].

11. In [letters] negentienhonderdnegenenveertig werd de NAVO [Noord-Atlantische Verdragsorganisatie] opgericht. Op de eenentwintigste september van het jaar onzes Heren [cijfers] 1500 werd Karel V in Gent geboren. Willem II [uitspraak: twee] is een voetbalclub, maar Willem II [uitspraak: de tweede] is een koning en het Warschaupact is van [letters] negentienvijfenvijftig [negentienhonderdvijfenvijftig, 1955]. Je mag ook wel Willem de [voluit] Tweede zeggen en schrijven.

12. Paard en ruiter kwamen ten val. Beide bleven roerloos, gehavend en in shock liggen. Hij had vele gebreken. 'Vele' onderstreept het
stuk-voor-stukkarakter van de opsomming. U beider belang wordt op veler verzoek niet verwaarloosd. Vertrouw daar maar op! Met z'n honderdtwintigen zaten de bootvluchtelingen, de refugiés [m/v onbekend], in hetzelfde schuitje.

13. Zeven driekwart of zeven drie vierde eeuw lang was dit bloedvergieten al aan de gang. Twee derde van een tweederdemeerderheid is nog altijd vier negende, minder dan één (een) tweede [de helft, een half]. Of dat zo correct geschreven is, is een tweede. Anderhalve man en een paardenkop is nog altijd een minder dan twee en een halve (tweeënhalve) dito. Met zijn beidjes gingen ze de bijtjes bij de i(e)mker bestuderen. Door de bank genomen is zes achtste van de muziekstukken geschreven in zesachtstenmaat [2021]. Hoe vaak moet ik dat nou nog zeggen? Dit is nu al de veertien miljard zesentachtig miljoen vierhonderddrieënvijftigduizend negenhonderd(en)achtste keer, dat ik je zulks verbied. Basta! Uit! Hoeveel biljoen lichtjaren zou de doorsnede van het ronde heelal zijn?

14. Kregen thuiswonende lts'ers [vero: lagere technische school] een ov-jaarkaart [openbaar vervoer]? Of moest men die kopen ad (tegen) honderd euro? We voeren beoosten Kaap de Goede Hoop. Daar groeien olifantsvoet en leeuwenstaart. We wisten van tevoren, dat de stand-in vanachter de coulissen tevoorschijn zou komen.

15. Hebben jullie ernaartoe geleefd, om daarvandaan – uit Lokeren – te emigreren?

16. Je moet daarlangs om er te komen. En van daaruit kun je dan het land hiertegenover bereiken. Waarvandaan komen ineens die angstaanjagende spoken in hun witte kaftans [lang bovenkledingstuk van oosterse volken]?

17. Ze zijn aanhanger van iets, maar waarvan of van wie: de utraquist (calixtijn: brood avondmaal in twee gedaanten), de trotskist [Trotski], de titoïst [Tito], de soefi [mystieke stroming in de islam], de sociniaan [Socinus: hij ontkende de Drievuldigheid, de godheid van Christus en de kracht der sacramenten], de sikh [zekere monotheïstische godsdienst], de scotist [John Duns Scotus], de rapaljaan [Rapaljepartij], de quiëtist [passieve overgave aan Gods wil], de poujadist [Pierre Poujade, extreemfascistisch], de orangist [huis van Oranje], de mahdist [Mahdi: Verlosser moslims], de goth [gothic: stijl of muziek], de darbyst [vergadering der gelovigen], de chabadnik [aanhanger chassidisme: mystieke stroming binnen het jodendom] en de brahmaan [Brahma]?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten