donderdag 8 december 2022

3057 Dictee zondag 11-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (784)

Dictee – dictees [3057]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 073, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (784)

1. Bij een waardevast normen-en-waardendebat [uitz.] hoort, dat we elkaar geen mietje noemen.

2. In de belle-époquetijd [belle époque, NL: epoque (maken)] was een maintenee [(vaste) prostituee met betaald onderhoud] aanzienlijk duurder dan het regelmatig bezoeken van een prostituee. Ook in de tijd van Methusalem kon je al op je sodemieter krijgen.

3. "Werken hier veel mensen?" is een voorbeeld van een ja-neevraag. "Hoeveel mensen werken hier?" is een voorbeeld van een vraagwoordvraag. Vragen staat vrij. Je vraagt me wel de oren van de kop [van het hoofd]. Zoekmachine, daar vraag ik je wat! Permissie, verlof en een jawoord kun je vragen. Eén jawoord is meer waard dan tien ja-stemmen. Elke stem, elke seconde telt!

4. Mond-tot-mondreclame gaat van mond tot mond tot deze de laatste der Mohikanen bereikt [vergelijk: mond-op-mondbeademing].

5. Een zakenman die zijn clientèle [cliënteel- BE] naar de Mookerhei wenst, helpt zijn bedrijf naar de mallemoer, naar de filistijnen. Hij zal zijn negotie zonder meer kapotmaken, te gronde richten.

6. Het was on-Fries om het Stadsfries zo af te vallen. Het leek de Koude Oorlog wel, het leek wel een koude oorlog met dat koudeoorlogsdenken [GB, VD: Koude Oorlogretoriek]!

7. Emblemata [enkelvoud: emblema = embleem] zijn zinnebeeldige afbeeldingen met motto en bijschrift. Een soort van icoontjes?

8. En passant gaf de koploper, die de bonsaibomen gepasseerd was, het peloton het nakijken.

9. De GroenLinksaanhanger die de zaak in der minne geschikt had, zat zwaar in de puree.

10. De pietluttige negentiende-eeuwse dominee-dichter was de risee van het verder Koreaanse gezelschap. Zijn overplaatsing zat godzijdank vooraan in de pijplijn (GB/VD ook: pipeline) van zijn hautaine sirdar [baas van de sherpa's].

11. Is er een nuanceverschil tussen een rechtse extremist en een
rechts-extremistische charlatan (een extreemrechtse gozer)?

12. Dat kon hij: honderduit zijn mond voorbijpraten. Hij verraadde hun mores [gewoonten], meer dan één mos dus.

13. Wie een januskop heeft, is dubbelhartig. En als hij het naadje van de kous wil weten, is dat naatje pet. Jan ervan langs [VD: aaneen] te hebben gegeven, daar hield hij veel slapeloze nachten aan over.

14. De sjofele stilleveger [secreetreiniger] ging met zijn shovel de relikwieën van de Griekse oudheid te lijf.

15. De façade (schijn, bedrieglijk voorkomen) wordt geslecht: het ziekmakende prion ging van dier naar mens en nu zitten we met de mensen-BSE (GB ook wel: bse) (boviene spongiforme encefalopathie – bse = bezinkingssnelheid van erytrocyten). Overheden jojoën de disclaimers heen en weer. Oplossing? Mañana [morgen]!

16. De seropositieve zerotolerancefiguur incasseerde de royalty's van de olie-en-azijnstellen (die hij uitgevonden had – vgl. olie- en azijnflessen).

17. De uitgeputte man met het opvliegende karakter kwam de trap opvliegen. Binnen de kortste keren lag hij in bed, was hij onder zeil en lag hij in de serene rust van Morpheus' armen.

18. In neuzen tellen is neus een pars pro toto. Het langeneusgebaar [lange neus] is een vorm van spot.

19. De antimonarchistische romancier gedroeg zich in Congo of hij van zijn Olympus afdaalde [zich vanuit een verheven positie onder het voetvolk begeven].

20. De roepia [Indonesië – IDR], de ringgit [Maleisië – MYR – Malaysia] en de peso [meerdere landen] zijn gedevalueerd. De grappa (marc – zekere brandewijn) kostte de bruinverbrande vicefractievoorzitter bijna niets. Hij liet zich door de Europarlementariër [VD] en de NASA-topman [National Aeronautics and Space Administration] niet gek maken. Hij hield zich van den domme [GB, VD ook: de]. De finetuning van de chemie-industrie was lastig.

21. De Holland-in-een-notendopschets [Holland in een notendop] was treffend. Het veiliglandetiket [veilig land] kregen we cadeau.

22. Zoals bekend verloor op de eerste april Alva zijn bril. Naar verluidt vonden de jongens van Jan de Witt, toen ze de gang naar Canossa maakten [publiekelijk boete doen], daar hun Waterloo (VD; GB: een waterloo), toen de Française en de Curaçaose uit het niets tevoorschijn kwamen. Die mannenverslindsters namen hen ertussen. Het Armanipak [GB] verhulde onvoorstelbaar perfect, dat de Picasso's gestolen waren.

23. Na de (eerste en tweede) industriële revolutie ontstond een
terug-naar-de-natuurtrend [terug naar de natuur] , die geen recht deed aan de creoolse, Hindo(e)staanse en Afrikaanse begrafenisrituelen. De calvinisten walgden van een polaroidfoto, video-opnamen en een artikel in HP/De Tijd over de teletubbies [met T een Engelse televisieserie, niet in wdb.]. De kip bleek te zijn samengesteld uit karamel en chocolademousse.

24. Het haute-financegehalte [ingewikkelde transacties – haute finance] bij de strijd om de UEFA-cup [Union Européenne de Football Association, Europese Voetbalbond] was exorbitant hoog. Waarheid ontspruit aan discussie onder vrienden (David Hume).

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten