zaterdag 3 december 2022

3049 Dictee dinsdag 06-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (779)

Dictee – dictees [3049]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 078, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (779)

1. Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, met sint-juttemis, dansen de kalveren op het ijs.

2. Freefight(en) is een harde vechtsport. De eurofobe, tandeloze eurozeloot [met onverdraagzame ijver] wist er alles van.

3. De peronisten waren blinde(lingse) volgelingen van Perón en antidemocratisch als de pest.

4. Je kunt de pee (ook: p – GB alleen pee!), de pest of de schurft inhebben en het kan je siberisch [onberoerd] laten. In Siberië is het namelijk Siberisch koud. Maar dat kan de inwoners geen sikkepit schelen. Ze hadden er vroeger niet aan moeten denken Pompejaan, inwoner van Pompeji, te zijn of laat staan Smyrnioot [Smyrna], Sjanghaier [Sjanghai], Dordtenaar [Dordt, Dordrecht], Faeröer(der), Caïro(ot), Brugge(ling), Delftenaar (ook: Delvenaar – Delft) of abderiet [onnozele hals, stad: Abdera].

5. Wat zou je kiezen: tussen Scylla en Charybdis, bij de Scythen [volk, taal: Scythisch] of in mythisch Luilekkerland [Winjewanje, Wingiewangie]?

6. Heeft het Bargoens een vertaling of metafoor voor blauwzwarte aarde en mamma mia [uitdrukking van verbazing]?

7. Hij was pro-Duits [ook: proapartheid], naziadept en fervent aficionado van Hitler-Duitsland. Kan het erger?

8. Van (in) den beginne [archaïsch] af wapperde de mini-Union Jack [vlag VK = Verenigd Koninkrijk, United Kingdom, UK] van de flèche (spitse toren), de donjon [zware vluchttoren] en de Big Ben [toren parlementsgebouw Londen].

9. Vindt er een soort verduitsing plaats? Veel vijfenzestigplussers [65+’ers] worden lid van een extreemrechtse partij met haar antisemitisme. Van de jarenvijftiggezelligheid [jaren 50-gezelligheid] is weinig over.

10. De volgende zegswijze is duidelijk een aforisme [zinspreuk]: een gewaarschuwd man telt voor twee.

11. De jezuïet was allesbehalve een querulant. Hij verkondigde alles behalve onwaarheid.

12. Het fulltime bezig zijn was geen balsem voor zijn ziel. Het bood geen soelaas voor al zijn kwalen en ziekten. Het ziektebeeld was nefast (desolaat – troosteloos), kortom of kortweg rampzalig.

13. Van je erk erk erk, rijdt de koning door de kerk. Uche-uche [wel reduplicatie, maar klinkerbotsing], het stikt hier van de muggen.

14. De partijsnor(ren)baard [man met zware knevel = snor], een oude veteraan, was een erg rare chinees, snuiter en snoeshaan.

15. Tijdens het chinezen bij de chinees lieten de drie Chinezen mooie staaltjes chinezerij [muggenzifterij, haarkloverij] zien.

16. De afkorting van ons soort mensen is osm en die van de orde der maristen [Ordo Servorum Mariae] O.S.M. (achter de naam: o.s.m.)

17. Sommige PLO-lui [Palestinian Liberation Organization = Palestijnse Bevrijdingsorganisatie] gingen na het sluiten van de Osloakkoorden [niet in wdb. – Israël en de Palestijnen] flink op de solotoer.

18. Tijdens het defilé werd de Herman Brood-cd ten gehore gebracht. Alles verliep geolied.

19. Kedengkedeng en kedoeng zijn synoniemen [cadans rijdende trein]. Kebab is een vleesgerecht, kefir melkwijn.

20. De meester-kok, de chef-kok, liet aan zijn leerling-koks zien, dat hij een meesterkok was.

21. De Dow-Jonesindex, kortweg Dow-Jones, werd samengesteld door de heren Dow en Jones.

22. Het sinterklaascomité vergaderde tussen de Ronde van Frankrijk en de Giro in en besloot wie er voor Sinterklaas zou spelen. Deze sinterklaas kon dan nog tijdig inkopen doen.

23. Het UEFA-cuptoernooi [GB] is door de uitbreiding van de Champions League verworden tot een voor-spek-en-bonencompetitie. Of is dat nu een geval van spijkers-op-laagwaterbenadering?

24. In de cao [collectieve arbeidsovereenkomst] stond nadrukkelijk, expliciet en expressis verbis [uitdrukkelijk, met zoveel woorden] iets over het rag [spinnenweb] achter de rachels [smalle planken].

25. Enkele zelotische ultraorthodoxen uit de Jodenbuurt sloegen er als Kaïn op Abel op los.

26. Met een heerlijk espressootje of cappuccinootje bij de
grand-cafésfeer in dat outstanding [voortreffelijk] grand café komt Jan Splinter door de winter. Wat is zijn sofinummer, zijn sociaal-fiscaal nummer?

27. De regering-Clinton heeft het dossier-Di Rupo weleens geconsulteerd. In een spervuur van vragen werd een kat-en-muisspel [kat en muis] opgevoerd. De ondervraagde had het Spaans benauwd en gaf geen sou [niets] voor zijn kansen op een eerlijk proces. Veel spatsies [kunstjes, kapsones] had de jobsvriend [schijnvriend bij ongeluk] daarom niet.

28. Het lucullusmaal [fijnproever, smulpaap, lekkerbek – naar de Romeinse veldheer en consul L.L. Lucullus] was spekkie naar zijn bekkie [snoepgoed voor zijn mondje], anders gezegd: gefundenes Fressen [een buitenkansje].

29. Wat zouden heavymetal- en muzaksprekers mogelijk kunnen zijn? De eersten klinken als een dominee, de tweeden meer als een achtergrondkoortje. Je moet pootaan spelen om de clou [pointe] goed door te hebben.

30. Het Westland wordt Glazen Stad genoemd, Jeruzalem Heilige Stad en Rome Eeuwige Stad.

31. Bij een goed dictee hoort een voor heer Bommel en Tom Poes door Joost bereide maaltijd!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten