woensdag 28 december 2022

3085 Dictee zaterdag 31-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (804)

Dictee – dictees [3085]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 053, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (804)

Vossen hebben holen, dicteefanaten woordenboeken

1. Oerburgerlijk en oer-Hollands waren de coming-outverhalen [outing, uit de kast komen – coming-out, outing]. Ze brachten de verteller in diskrediet, omdat hij hiervoor een dranklokaal op de verkeerde locatie had uitgekozen.

2. Bedden en bestellingen kun je afhalen, maar de scherpe kantjes moet je eraf halen. Je kunt er ook de kantjes van af lopen, met name als je door de WAO [Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering] in een WAO-gat gevallen bent. Ook in Leiden kun je je kandjes [kandidaatsexamen] halen. NB De kantjes aflopen = alles nauwgezet nagaan.

3. Vechten kun je op het scherp [niet: + st] van de snede. Een lemmet – meervoud lemmeten – is het snijdende deel van een mes. In dat kader moeten beslist nog vermeld worden: de stiletto [mes met scharnier, vgl. stiletto(hak)], het stanleymes [= cutter, met verwisselbaar lemmet], de kukri – het wapen van de Gurkha's, het bereimes – een trekmes met een recht lemmet – en de bistouri – een operatiemes. Een mes kan ook slöjdgereedschap [slöjd = kinderen laten werken met karton, klei en hout] zijn.

4. Het lijkt erop dat het uptempogedeelte van de rapsodie voetje voor voetje gespeeld werd.

5. De kabinetten-Lubbers hebben het anti-CDA-sentiment en de
VVD-winst in de kaart gespeeld.

6. Je maakt het saillant wat romiger met crème fraîche [zurige room, BE: slagroom] of crème fouettée [slagroom] en klaar is Kees. De trap lag vol drab.

7. De assistent-bondscoach was niet meer dan vliegende kiep. Op de keper beschouwd was zijn keeper, de doelman, niet meer dan een doorsneedoelverdediger, gehuwd met een doorsnee-echtgenote, een
doorsnee-Nederlandse, die van patates frites met fritessaus (frietsaus) hield.

8. In krap een uur was alles aan kant gemaakt. Hoed af en chapeau!

9. Al tig keer was het affichetje met reclame voor de pick-up in het ongerede geraakt.

10. De blueszanger had succes met zijn bluesy song [lijkend op bluesmuziek] , ten gehore gebracht in de lousy [belabberd, armoedig; niet in wdb.: luizig, vol luizen] lounge [hal van een hotel, ook: muzieksoort].

11. De standaardstudiefinanciering voldoet niet meer als contemporain [hedendaags] confectieartikel.

12. De PKN, de Protestantse Kerk in Nederland, heeft de Bijbel als enig richtsnoer.

13. Voor ballads heb je een balladzanger nodig, voor ouderwetse balladen een balladezanger [+ n/s].

14. Het geestelijk leven in Engeland kent ups-and-downs, dat in Nederland ups en downs.

15. Bij het vraag-en-antwoordspel [vraag en antwoord] speelde de
kip-of-eikwestie [kip of ei] een epochemachende [uitermate belangrijk] rol. Enkelen uit de Turks-Koerdische gemeenschap hebben van kindsbeen af gejeremieerd [geklaagd].

16. Hij had een tic [zenuwtrek], maar niet een cola-tic of sinas-tic. Had hij een tik van de molen gehad? De Kerstman en Sinterklaas – de goedheilig man [GB ook aaneen!] – gaan vaak op bezoek bij Klaas Vaak.

17. Die laatste was een stijve, houten klaas, met wie je je niet het schompes of het apelazarus kon lachen. Een stijf mens dus, waarbij een jantje-secuur snel voor Piet Snot stond. Tijdens de New Yorkse lunch werd een non-fictieboek [non-fictie] met bijbehorend filmscript getoond.

18. De doctor met een graad in de zoöfarmacognosie zag meer dan één graat [probleem] in de tomtom [pindasoepbestanddeel].

19. De staatssecretaris van Vreemdelingenzaken en de minister van Defensie maakten samen – en met beider eega's – een grand tour door Frankrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland.

20. Het oxidebegrip behelst een verbinding van zuurstof met een ander chemisch element.

21. De hbs-lerares had ook een huppelakte [voor gymnastiek]. Bij haar huwelijk werden hijlikmakers [koek, ook: heiligmaker] geserveerd. In de hazennacht [met weinig nachtrust] genoot de halbstarke [nozem] bij de hardtrance [vorm van trance, muziek] van veel halvanaise [mayonaise met lager suiker- of vetgehalte] op de friet.

22. Gelanceerd en op weg naar de heliopauze, de grens van de heliosfeer, om de houseparty bij de hiërogamie [huwelijk van een goedheid] van enkele goden bij te wonen, werd de heresiarch [aartsketter] , die vroeger tot de hesychasten [monnik, contemplatie] behoorde, vergezeld door een hortulanus [beheerder hortus, tuin], die hooftiaans [dichter P.C. Hooft] een hibernakel [winterknop] droeg.

23. Hyperbaton ['de niet voor zijn taak berekende inspecteur' – ook: tangconstructie] is een bekende term uit de stijlleer [doorbreken logische zinsvolgorde], hypnobatie is slaapwandelen en de homo faber – meervoud: homines fabri – is de mens als technicus.

24. Uit een kruiswoordpuzzel: een bora is een koude valwind, de Kaäba een Arabisch heiligdom, een eagle een gouden tiendollarstuk, een Maori een lid van een Nieuw-Zeelandse stam, muesli een Zwitsers rauwkostgerecht, een orka een zwaardwalvis, guano mest en ignobel laaghartig. Een agon is een wedstrijd, de crew is de bemanning, een skua is een reuzenroofmeeuw en lux is de eenheid van verlichtingssterkte.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten