dinsdag 13 december 2022

3066 Dictee vrijdag 16-12-2022 (3) – dictee Groot Dictee Rijssen-Holten 2022

Dictee – dictees [3066]

Groot Dictee Rijssen-Holten 2022

De rode woorden of uitdrukkingen moesten worden ingevuld.

Toelichting in blauw.


Van Flappie tot wappie (auteur: Margreet Koster)

1. Protesteren is in, tot tien tellen lijkt oubollig [ouderwets] te worden. Je ongenoegen uiten is trouwens van alle tijden. In 1886 was er het kolossale Palingoproer. Het plebs kwam massaal in opstand tegen het verbod op ‘palingtrekken’ [met een boot eronderdoor], een meedogenloos volksvermaak waarvan je maag pas echt gaat protesteren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog brak het Aardappeloproer uit toen door ondervoeding de Spaansegriepepidemie [Spaanse griep] genadeloos kon toeslaan.

2. De grootte van de antikernwapendemonstratie uit de jaren 80 van de vorige eeuw was wereldnieuws, tot ver buiten onze koloniën. Aan het aloude kat-en-muisspel is weinig veranderd. Wie niet protesteert, hoort er niet bij. Dat varieert van een actie tegen het sluiten van de
een-na-laatste van de drie overgebleven dorpscafés tot fervente [vurige] tegenstanders van een gekleurde schooltrap.

3. Flamboyante     zielenknijpers [psychiaters] beweren zelfs dat je een vergrote kans op instemming hebt als je regelmatig met een spandoek richting Malieveld trekt om daar, als een volleerde wappie [met bizarre, niet op feiten gebaseerde opvattingen] met wat gooi-en-smijtwerk in Platamsterdams je gelijk te halen. Natuurlijk terwijl een jazzzangeres de chauvinistische leuzen scanderende menigte op lyrische [bevlogen] wijze muzikaal ondersteunt.

4. Ik voorzie kerstprotesten. Fantaseer hoe Flappie uit de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek –  hoogstpersoonlijk het eetetablissement betreedt en, met een pluchen konijn onder de arm, gedecideerd zijn vrijheid confisqueert [in beslag neemt] terwijl hij vilein [gemeen, boosaardig] een vegetarische maaltijd opeist.

5. Gelukkig kun je altijd terecht in Maurice [uitspraak moo-ries,
moo-rie-suhs geeft Maurices
] kapsalon. Hoewel ik ervan uitga dat ook deze beautyadviseur kampt met personeelstekort; hier staat de mojito [uitspraak ch, betekenis: zekere cocktail] altijd klaar en wil men de wereldproblemen graag vooruitschuiven tot sint-jut(te)mis [= nooit].

6. Daarom: kalmte kan je redden. Het houdt je gezond. Kijk in de spiegel voordat je zonder gêne [schaamte] je tamboerijn [rinkelbom, kleine trom] grijpt om over een of ander exces [uitwas] te klagen. Staar af en toe naar de Grote Beer [sterrenbeeld] en tel tot tien voordat je ten strijde trekt. Houd zo niet alleen je instrument intact [gaaf, heel]!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten