vrijdag 30 december 2022

3088 Dictee maandag 02-01-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (806)

Dictee – dictees [3088]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 051, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (806)

Motto van de brandweer van mijn studentenvereniging: ''De hoogste brand is brandewijn.''

1. Een bliksemsnelle actie kan een soort op-hoop-van-zegenpas(s) [met één s: BE] zijn aan het einde van een voetbalmatch. Een man aanpakken bij het voetbal moet onderdeel zijn van een weloverwogen tactiek van tackelen, een tackletactiek dus. Een tackle is volgens VD krachtig lichaams- en voetenwerk, waarbij de tegenstander de bal ontnomen wordt. De linksbuiten (linkerspits) passte 'over de hele'. Hij heeft dus gepasst.

2. De VVD-fractievoorzitter [Volkspartij voor Vrijheid en Democratie] die een restaurant runde, was helemaal hoteldebotel toen zijn tweesterrenrestaurant er opnieuw een Michelinster bij kreeg. Dat werden dus drie sterren.

3. Als je centrumlinks bent, hoef je nog geen antisemiet of Jodenhater te zijn. Van sommige dingen zeg je: "Dat is bijna on-Duits."

4. De spits stond buitenspel en werd door zijn coach ook nog buitenspel gezet. We spellen: het 'buitenspel', de 'buitenspelregel' en het 'buitenspeldoelpunt'. Het voetbalnet was van terlenka [zeker weefsel].

5. Het veelgeroemde [GB, VD] NRC-cryptogram [niet in wdb.] zegt: "Een auto-immuunsysteem helpt tegen wagenziekte."

6. In de praktijk leerde de praktikant het meest. Practicus als hij was, prakkiseerde (prakkeseerde) hij er niet over om de pr-actie om de practica af te schaffen, af te blazen. Of dat imprakticabel was? We zullen het nooit weten: we hebben wat afgeprakkeseerd [geen i]! Let op: alleen afprakkeseren!

7. Woont de dalai lama in het Potalapaleis [niet in VD] in Tibet? Zijn spreuk is: "Om mani padme hum [niet meer in VD].” De dalai lama is trouwens de geestelijk leider van de Tibetanen, de pantsjen lama is de wereldlijk leider, maar die benaming komt in de belangrijkste woordenboeken niet voor.

8. De hautaine hockeyinternational – oer-Hollands – deed of hij de poolster van de ploeg was.

9. De komedianten speelden een zwarte komedie. De comédien en de comédienne speelden in een comédie humaine [daarin vergeefse pogingen om idealen te bereiken]. De comedyacteur ten slotte speelde een mooie glansrol in die comedy.

10. Onder hoogspanning werken betekent figuurlijk werken onder grote druk (stress). Als je letterlijk onder hoogspanning staat, voel je – tenminste bij gelijkspanning – ten minste 1500 volt (bij wisselspanning 1000 volt, symbool: V).

11. Dat mogen sommigen graag zien, zo'n hitleriaans hakenkruis en de dito Hitlergroet. Eigen volk eerst!

12. Als het straks beter gaat met de economie, dan … Het was een echt
huid-en-beerdebatje.

13. Ook als je niet in Mook woont, kun je iemand naar de Mookerhei wensen. Dat kan wel als een mokerslag aankomen. Je zult maar in een hutje op de hei wonen. Dat moet wel een huishouden van Jan Steen zijn. Zie daar een jan-stavast met zijn jansteenkan als een jansul staan. In zo'n geboortestreek raak je al snel uit je hum. De Griekse Miss World zag eruit als de dood van Ieperen en vond haar Waterloo (VD; GB: een waterloo = een beslissende nederlaag), toen paparazzi merkten, dat ze in de regel vaak uilen naar Athene droeg.

14. IJzers kun je in het vuur hebben – zelfs meerdere, maar je kunt ze ook onderbinden.

15. In het huis des Heren zijn vele woningen, maar er gaan er geen dertien in een dozijn.

16. Soms gebruik je bij spreken de je-vorm en soms de u-vorm: "Wilt u het V-vormige ijzer in de U-vorm verbuigen?" Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Pluralis majestatis mag alleen door Hare Majesteit de Koningin gebruikt worden: "Wij, Beatrix, koningin bij de gratie Gods ... hebben verstaan en goedgevonden, dat …" Bij het bescheidenheidsmeervoud, de pluralis modestiae, gebruik je 'we', waar eigenlijk 'ik' zou moeten staan. We hebben zojuist gezien (uitgevonden), dat … Hij heeft 'm om betekent gewoon dat-ie [VD] dronken is. U aller komst wordt gewaardeerd. U beider plaats is gereserveerd. Leuk, dat u uw eltonjohnbril ophebt. Ik weet dat ik een beetje hoogmoedig ben, maar onze kampioenen kenden huns gelijken niet. Als je me nog 'ns [eens] tutoyeert, zal ik je!

17. Aju, paraplu, moeten we nu alweer bakzeil halen? We willen gewoon met jullie mee-eten.

18. Je bent spekkoper als je de ware jakob, de ware jakoba of de ware jozef gevonden hebt.

19. Farce Majeure [niet in wdb.] was indertijd een NCRV-programma [Nederlandse Christelijke Radiovereniging] met de kar van Wijnand Gijzen [niet in wdb.]. Daar was geen sprake van force majeure (overmacht).

20. De Vliegende Hollander was een spookschip. Een vliegende hollander is een kamerplant, maar ook een vierwielig wagentje [speelgoed].

21. In mijn studentenvereniging werd ook gewielrend. De club heette
protestants-christelijke wielrenvereniging "Het hijgend hert, der jacht ontkomen, streeft niet langer naar 't genot." Ik was lid van een Tibetaans getint dispuut en u kunt wel raden, wat onze lijfspreuk was. Nee, echt niet? Kijk dan maar in alinea 7!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten