woensdag 21 december 2022

3076 Dictee zaterdag 24-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (797)

Dictee – dictees [3076]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 060, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (797)

1. Hoeveel gi(e)g [giga, gigabyte (GB), 1 miljard = 10^9, gibibyte, GiB, 2^30 = ongeveer 10^3, precies 1.073.741.824 – dit i.v.m. het tweetallig stelsel, waarmee de computer werkt] zit er in jouw pc? Zou je een aangekochte gieraal ook giraal kunnen betalen?

2. De beigeachtige, veranda-achtige aanbouw gaf het kazerneachtige gebouw ontegenzeggelijk (ontegenzeglijk) en onweersprekelijk een vroegachttiende-eeuwse uitstraling. Lang leve de fameuze architect!

3. Niet grotemens(en)achtig of kleinejongensachtig, maar zeurderig, na-ijverig en nogal kwajongensachtig gedroeg hij zich tussen de maartse buien in een van de noordse landen.

4. Bent u voorstander? Dus proagrarisch, procommunistisch,
pro-Palestijns, profalangistisch, pro-Chinees of proliterair (GB ook: tt) of voor de proliferatie [verbreiding]? Zullen we er dan maar stiekempjes saampjes tussenuit knijpen? Zonder de opwaartse druk, genoemd in de aloude wet van Archimedes.

5. In 'staande' klok is staande een deverbatief adjectief, omdat wel elk kind dat speelt, een spelend kind is, maar niet elke klok die staat, een staande klok is. Een vocaal is een klinker.

6. Daar stond de fervente anti-Duitse Germanenhater dan: in suède jasje (suèdejasje) en corduroy broek (corduroybroek).

7. De del was extra ordinair, maar de breugelkermis was extraordinair, niet brechtachtig (toneelschrijver Bertolt Brecht).

8. Er zijn heel wat manieren om aan te geven dat iets iets niet is:
niet-bekwame arbeiders, naast Engelse gewoontes een on-Engelse houding, een niet-taalkundig werk, de niet-euclidische meetkunde – door twee punten gaat geen of gaan oneindig veel lijnen, een
on-Nederlands woord als tai-chiën [het tai chi] – oorspronkelijk een Chinese verdedigingssport, een on-Nederlandse constructie als '… hebben we mogen goedkoop kopen …' in plaats van '… hebben we goedkoop mogen kopen …', afoon is geen klank of stem hebbend – dit gaat dus niet over stemhebbende leden op een congres!, anaerobe bacteriën, een aselecte steekproef, een atypisch ziektebeeld,
non-conformistische nonouders [nu of nooit] en een non-actieve
non-belligerente staat.

9. Copulatieve samenstellingen zijn combinaties van nevengeschikte begrippen zoals in zoetzuur. Andere voorbeelden zijn: algemeen beschaafd [Nederlands] zoals in [spreek uit: aa-bee-jèhn] ABN, Mandarijnenchinees, dat algemeen beschaafd Chinees is, pedagogisch-didactisch, Belgisch-Nederlands, Frans-Duits, een
rood-wit-blauwe vlag, een tweekleurig rood-groen luik, literair-historisch (GB ook: tt) en marxistisch-leninistisch.

10. De volgende op voltooide deelwoorden lijkende adjectieven zijn dat niet: geluidgedempt, handgeweven, luchtgekoeld, zonovergoten, kolengestookt en gehoorgestoord. Voltooid deelwoord zijn wel: gedoodverfd, gezandstraald, geradbraakt, gezwijnjakt en uitgesoevereind.

11. De reuzen voelden zich kiplekker, reuzegroot en reuzefijn [erg], Ze waren ijs- en ijskoud, in- en ingemeen, contactarm, maar wel waardevol. Hun zevenmijlslaarzen waren spiksplinternieuw.

12. De Biltse weermannen van het [spreek uit: kaa-èh-nèh-mie] KNMI [Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut] voorspelden weinig goeds, toen de Sluise ex-wethouder in retraite ging op de Mookerhei met niet veel meer dan een Edammer kaas bij zich.

13. Er zijn Silezische mijnen, algebraïsche vergelijkingen en napoleontische waandenkbeelden.

14. Of een plexiglazen aquarium exploitabel is, hangt van het aantal geherbergde vissen af.

15. De directeur van het [spreek uit: gee-jaa-bee] GAB (Gewestelijk Arbeidsbureau) kon niet werkeloos toezien, toen er meer werklozen kwamen.

16. De reaganeske (Amerikaanse president Ronald Wilson Reagan) aanpak van de economie was cabaretesk, dandyesk, dantesk (Dante), donjuanesk, burlesk [boertig, kluchtig, koddig] en romanesk (avontuurlijk als in een roman). Maaltijden waren pantagruelesk (overdadig) en de critici stonden ijzer- en beresterk.

17. De anti-inflatoire maatregelen leken van een superchique schoonheid, maar stierven daar ook in. Had hij maar geluisterd naar de para-universitaire adviseur van goeden, contrareformatorischen huize, dan was het probleem inter-Europees opgelost en dat had hem een posttraumatische [PTSS = posttraumatisch stresssyndroom] ervaring bespaard. Bij polyinterpretabele zaken moet je trouwens wel transalpien en transoceanisch denken, maar ook pseudograppig, pseudoklassiek en pseudolinks.

18. 'Laagohmig' is een drielettergrepig woord. 'Bont' en 'blauw' zijn allebei eenlettergrepig.

19. Hun voorhuwelijkse, zevenmaandse kindje werd geboren onder een [cijfers:] 75 wattlamp.

20. Tegen die doordeweekse pesterijen en spielereien hielp alleen een
laag-bij-de-grondse reactie.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten