maandag 12 december 2022

3063 Dictee donderdag 15-12-2022 (2) – dictee Groot Papendrechts Dictee 2022

Dictee – dictees [3063]

Groot Papendrechts Dictee 2022

Commentaar in blauw.

Een bonte samenleving (auteur: Hans Verzijl)

1. Op Moederdag gaan legio gezinnen van alle gezindten in groten getale voor een genoeglijk etentje naar hun favoriete horeca-etablissement.

2. Sowieso deze dag geen fastfood of andere kwestieuze liflafjes; het is tenslotte (betekenis: per slot van rekening) een memorabel
familie-uitje, geen fantasieloze maagvulling.

3. Men start als aperitief met een jus-d'orange of abdijbiertje, gevolgd door een romig courgettesoepje, frisse caesarsalade (naar een zekere kok Caesar, wel: cesartherapie) en een appetijtelijke wienerschnitzel of dagvers bereide spareribs; over de grootte van de porties valt nooit te zaniken, noch over de kingsize moezelwijntjes.

4. Ten slotte (betekenis: aan het eind) worden als dessert een verrukkelijk stracciatella-ijsje, een apfelstrudel of gelijksoortige lekkernijtjes niet versmaad.

5. Sommigen kiezen nochtans een oer-Hollands kaasplankje met onder meer Goudse en komijnekaas en een stukje edammer (wel: Edammer kaas).

6. Een tiener met ADHD en acne, die nog in de puberteit (pubertijd heeft aan andere klemtoon) zat, blèrde vanuit zijn foeilelijk leigrijs gestuukte (ook: gestucte) woninkje non-stop lawaaiige
rock-’n-rollmuziek.

7. Met de fragiele AOW’ers uit zijn buurt, die door zijn gekrijs frequent op apegapen of voor pampus lagen, voelde hij geen greintje meelij.

8. Het frivole buurtcomité van een onorthodox dorpje had ten langen leste besloten een miss-wet-T-shirtverkiezing te organiseren.

9. Het masculiene deel van de dorpsgenoten werd acuut hoteldebotel en wilde coûte que coûte jurylid worden; pro Deo, nogal wiedes.

10. Een Spaanssprekende twee-eiige tweeling bekeek met enige scepsis (twijfelzucht) een zwart-witfoto van een kolossale sequoia.

11. Gelijktijdig verlichtte een oranjerode plafonnière een kleurrijke afbeelding van ranke cipressen op Cyprus; veel gracieuzer dan de pseudowolkenkrabber, vond het duo.

12. Een Blaricummer (3 lettergrepen), feitelijk een Bussumer (2 lettergrepen) en baasje van een chihuahua, keek angstvallig naar een immense Deense dog.

13. Dit zorgde voor een stresssituatie en het calimerocomplex; de kynoloog ging dan ook met de spreekwoordelijke staart tussen de benen als de wiedeweerga ervandoor.

14. In ons minuscule kikkerlandje, in het noordwesten van Europa aan de Noordzee, wonen plenty doorsnee-Nederlanders, onder anderen: zzp’ers, IT’ers, elektriciens en diskjockeys, maar ook taalliefhebbers pur sang die dit dicteetje ongetwijfeld als appeltje-eitje zullen kwalificeren.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten