donderdag 22 december 2022

3081 Dictee woensdag 28-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (801)

Dictee – dictees [3081]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 056, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (801)

1. Met een eersteklasretourtje racete de dertigjarige non-fictieschrijver als een tyfoon (ook: taifoen; wervelstorm) heen en weer tussen Keulen en Aken. Als r&b'er [arrenbieër], die ook hiphop speelde in zijn eenmansband, bereikte hij de r&b-finale [arrenbie – rhythm-and-blues]. Zijn mierzoete ballads [ook wel: ballade + n/s] stonden op een cd met felgroene albumhoes en werden gepresenteerd door zijn maatje, een stand-upcomedian met diepe zielenroerselen.

2. In de beste Bayreuthtraditie hebben de flierefluiters gefestivald. Sommige artiesten hadden genitaliën zo groot als hun ego's. Een cellovrouw stal de show, travestieten dansten de cancan als in een Parijse revue, er was een cavalcade [optocht] en
avant-gardisten [avant-garde] imiteerden Richard Wagner.

3. De hardrock- en newwavebands speelden als in de jaren tachtig (80). Op het dancefeest werden diverse danceacts opgevoerd. Er werd cockneyrap, polkapunk en polka-mazurka gespeeld. In de indiescene viel de debuutsingle [niet: singel] met klezmer [spelers: klezmorim, mv.] niet echt goed: te poppy (populair-commercieel) voor de getto's.

4. Een singer-songwriter deed het goed met zijn funkrockband en de beats [ritme]. Een Jamaicaanse reggaegroep concurreerde met een electroclashgroep uit de West-Caraïbische (West-Caribische) regio.

5. Een Londense selfmade woman had een escalerende pubruzie met stad(s)genoten.

6. Op paasmorgen bij de tournee met een dubbeldeksbus door Liverpool was de vraag of die kerken laat- of vroeggotisch waren. De ontwerpen waren van een blitse (modern, hip) designer (ontwerper), een celebrity (beroemdheid – celeb).

7. De bourgeoisdames in hun sierlijke robes, slank gesneden
deux-pièces [al mv.!] en golvende mantels zagen eruit als stereotypen van negentiende- en vroegtwintigste-eeuwse mondaine mannequins.

8. In het fotoalbum mocht de Suske en Wiskedag niet ontbreken. Om precies 14 u, de afkorting voor twee uur 's middags, kwam de aap uit de mouw en viel Tante Sidonia [niet in wdb., wel: Willy Vandersteen] flauw.

9. In het museum werden de tutu's [balletrokje] van Alexandra Radius [niet in wdb.] showy [opzichtig] en voyant [idem] tentoongesteld.

10. Ziedend van kwaaiigheid over het hun toegedichte bakvisimago trokken zij eropuit.

11. Tijdens en na de poetryslam [wedstrijd] is zij haar parafernalia [persoonlijke bezittingen] en haar virginiteit [maagdelijkheid] kwijtgeraakt.

12. Van die schilder zijn gouaches [schilderij met plakkaatverf] uit zijn postkubistische tijd [post = na; kubisme = met lijnen en vlakken] goed bewaard gebleven.

13. Folk, darkwave, industrial en electro zijn muziekstijlen. Sommige ervan zijn gothic subgenres, andere niet. De undergroundlifestyle vierde hoogtij op het gothic festival.

14. Het leek wel metafysisch, maar niet vroegvictoriaans. Er was veel
rhythm-and-blues van de r&b-bands. Deze soulmuziek wordt ook wel arrenbie genoemd. Er waren new wave door een newwaveband, tango, disco en er waren Franse chansons. Geen moeilijkdoenerij met
rock-'n-roll in een bohemienbestaan. Met een state-of-the-artmobieltje [state of the art] kun je naar huis bellen.

15. Oud-vicepremier Al [Albert Arnold] Gore had een aantal wisecracks [kwinkslag] in petto voor de mediaonderneming. De regering-Bush kon hij wel schieten. Hij betichtte die laatste ervan, een oratio pro domo te hebben gehouden te eigen bate, ten bate van zichzelf, en gedreven door eigenbaat, in de public relations, de pr. Pr (pr) staat overigens ook nog voor partnerruil. Van eega's, dus geen partnership!

16. Schrijf je islam met een hoofd- of kleine letter? Mijn
collega-wetenschappers kozen voor een ahistorische benadering van de vroegislamitische overlevering. De hagiografie door een
niet-gelovige schoot moslimideologen ontnuchterend als een brok in het verkeerde keelgat. P+R is park-and-ride.

17. Het leek wel een godsgeschenk, een godswonder, een om godswil en van God gegeven cadeau: een kant-en-klare [kant-en-klaar] computer , die in alle Bijbelteksten kon zoeken naar woorden als addergebroed. Er kwamen vier hits op www.debijbel.nl, een veel meer dan modale website! Daar inderdaad 4 treffers.

18. Nounounou, wat was ik stikjaloers op de getruukte prestidigitateur (goochelaar, illusionist) met zijn compère (kompaan) en diens trucjes.

19. De bestsellerschrijver, een islamoloog, hield zich mordicus aan de Koran. Meer geliefd bij het establishment waren de geschriften van een niet-moslimse islamologe, die wel altijd een koran op zak had. Haar gedachtegang gaf ze vaak weer in de vorm van een anekdotetje.

20. In de machtssfeer van de groten kwamen buddy's [maatje] in al hun kind-zijn [zelfnoemfunctie] niet aan de orde.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten