zaterdag 10 december 2022

3060 Dictee dinsdag 13-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (786)

Dictee – dictees [3060]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 071, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (786)

1. De PvdA'ster en de PvdA-man [NL! – BE: PVDA], de VVD-vrouw en de VVD'er, ze wilden allemaal een ICT-baan en dus ICT'er [beide ook wel: icttoelichting GB] worden. Het waren jobhoppers, die aan jobrotation doen.

2. In cijfers schrijf je 34-jarige, in letters schrijf je vierendertigjarige. Als letterwoord schrijf je radio-dj, voluit radiodeejay. En een doe-het-zelver heeft geen twee linkerhanden.

3. De hbs'er, een lange lijs, zong met Kerstmis tijdens verscheidene kerstmissen een leis.

4. Met een letterwoord schrijf je xtc-vraagstuk, als volledige uitdrukking ecstasyvraagstuk.

5. Door het antimuggensmeersel was er aan zijn lijf geen polonaise. Het middel was hem op het lijf geschreven, dat ondervond hij aan den lijve. Omdat hij er – lapidair [kort en kernachtig] gezegd – nog in levenden lijve was, had schrijven op een blocnote over een
over-mijn-lijkmentaliteit [over mijn lijk] geen zin.

6. Met gêne constateerde hij, dat gene EMU-criteria [Economische en Monetaire Unie – t.b.v. de euro] niet voor het VOC-gedachtegoed [Vereenigde Oost-Indische Compagnie] golden. Dat verergerde de cultuurshock, die zijn burn-out veroorzaakte, temeer daar hij de
lood-om-oud-ijzerpolitiek [lood om oud ijzer] niet begreep. Zou zijn broer het café kunnen openhouden? De Groenen staken de lont in het kruitvat. Er was geen kruid tegen gewassen, ook geen fytoftora [zwakziekte in aardappelloof].

7. De experimenteel psychologe (zij doet experimenteelpsychologisch onderzoek) – dertig lentes jong en een lentebloem gelijk – vond het een gotspe [onbeschaamde brutaliteit], dat 'lik op stuk' feitelijk geheel ontbrak in de voorstellen van likmevestje van VNO-NCW [Verbond van Nederlandse Ondernemingen – Nederlandse Christelijke Werkgeversorganisatie] over juist dat lik-op-stukbeleid in de
cao-onderhandeling [collectieve arbeidsovereenkomst] met vakbonden als de FNV [Federatie Nederlandse Vakbeweging].

8. Door het (Het) Groene Boekje (en nu ook VD) werd ons bij de italiaan pesto [ongekookte saus] en tiramisu [Italiaans nagerecht] met amaretto [Italiaanse amandellikeur] aanbevolen.

9. Als je bij de wedstrijd op de berg als eerste boven aankomt, betekent dit, dat je op de ranglijst bovenaan komt. Als beloning krijg je dan een lauwerkrans, een niet misselijke prijs.

10. In cijfers schrijf je 20e eeuw en 20e-eeuws (ook: 20ste-eeuws), in letters twintigste eeuw en twintigste-eeuws.

11. Als je een delirium tremens [o.a. na stoppen met drinken] hebt, ben je in de lorum [dronken]: een typisch geval van malapropisme [onbewust verhaspeld woord onder invloed van een daarop lijkend woord]. ‘Lorum’ is een verbastering van ‘delirium’.

12. Als de man met de zeis je vraagt voor een danse macabre [dodendans], probeer dan maar niet die dans te ontspringen. Het is dan memento mori [gedenk te sterven] en je in memoriam (afko: i.m.) kan in gereedheid gebracht worden. Synoniemen voor de man met de zeis zijn Magere Hein, Vriend Hein, Knekelpiet en Heintje Pik.

13. Het ren-je-rotgevoel [ren je rot] van de langeafstand(s)schaatsster berustte op haar studie Oudgermaans, nee, geen oud-Germaans recht. Hoe kwam het Jood-zijn [zelfnoemfunctie] van Kafka over bij een
niet-Jood?

14. Je kunt de pot op! En je kunt nog doodvallen ook, voegde hij daar doodleuk aan toe.

15. De café-eigenaar bezocht de godsakker [kerkhof]. Geloofde hij in een god? Nee, hij geloofde in God. Nu had hij spijt. Tijdens ma's ziekte hadden ze Gods water maar over Gods akker laten lopen.

16. Tijdens de eenakter [toneelstuk in één bedrijf] over de perestrojka [hervormingspolitiek in de Sovjet-Unie] lieten ze figuurlijk een bom de lucht in vliegen.

17. Te allen tijde zullen ze proberen de machoachtige lullenkop met zijn lullepot voor Jan Lul te zetten, als deze weer naar de smoelensmid of tandenjood moet – niet naar de lullensmid dus – voor een stent, een buisvormige prothese van fijnmazig gaas, die in een bloedvat wordt gezet.

18. Leuke voorbeelden van alliteraties (GB ook: tt) zijn lusten en lasten, paal en perk, je lust en je leven.

19. De ironisch-afwijzende reactie op het WAO-gat [Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering] werd naar hartenlust geherinterpreteerd.

20. Alle 06-lijnen (nulzeslijnen) van de modeopleiding waren bezet.

21. In cijfers schrijf je 18-karaatsgoud (vergelijk 18 karaat en
18-karaats!
) en in letters een achttienkaraats gouden halscollier.

22. De jongen was tiener en zijn vriendin teenager. Al voetjevrijend waren ze aan het liefkozen.

23. De leerlingen liepen tegen de leraar als één man te hoop en gedroegen zich als een man. Thuiskappen is een vorm van thuiswerken, vindt ook dit tegen-de-klippen-opkabinet [tegen de klippen op].

24. Ze waren zo dronken als een meloet of Maleier. Ze waren dus tipsy, tiereliere en zwaar teut. Bidden verandert niet God, maar wel degene die bidt (Kierkegaard).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten