dinsdag 13 december 2022

3065 Dictee vrijdag 16-12-2022 (2) – dictee Jeugddictee Rijssen-Holten 2022

Dictee – dictees [3065]

Jeugddictee Rijssen-Holten 2022

De rode woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

In blauw commentaar.


Geen titel (auteur: Margreet Koster)

1. De Nederlandse taal is niet bepaald makkelijk. Vermoedelijk zul je best een beetje opzien tegen de eindtoets die je leerkracht in het voorjaar tevoorschijn haalt. Om de voorbereidingen wat makkelijker te maken: sinds enkele jaren staan we open voor ‘verrijking’ van de taal. Dat betekent, in goed Nederlands, dat jongerentaal en straattaal ook in het bekende woordenboek, de ’Van Dale’ staan. Dus: bereid je goed voor, dan wordt het geen lijdensweg.

2. Voordat je nu je spiekbriefje verfrommelt, een paar tips. Neem nu geld: in Van Dale staan ‘doekoe’ en ‘floes’ genoemd, maar het is waarschijnlijk nog te vroeg voor ‘monnie’. Je opa en oma weten nog wel dat een ‘snip’ een briefje van honderd [gulden!] was. Nu heet het een ‘barki’ [100 euro!]. Een tientje was een joet [10 gulden of euro], tegenwoordig een doni [10 euro]. En als je zelfs geen eurootje meer in je portemonnee hebt, ben je skeer, blut of armoedig dus.

3. De politie heette ooit de sterke arm. Later begroette men die ‘skotoe’ ook wel met ‘wouten’ of ‘blauwen’. Wist je dat oude Rijssenaren het politiebusje omschreven als ‘patatwagen’? Dat is geen fatoe, geen grapje dus!

4. Eigenlijk is er niet veel veranderd. Elke generatie heeft haar eigen uitdrukkingen en vibes, het groepsgevoel. Hopelijk ben je een beetje gerustgesteld en kun je opgelucht de taalstrijd aangaan. En als je het formulier dan eindelijk hebt ingeleverd, leidt dat misschien wel tot blijheid. Tijd voor een fissa, een feestje dus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten